Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje povrća
  • 19.07.2022. 07:30

Sušena bamija je mnogo zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije

Najteža je berba plodova, zbog dlačica na površini. Suši se na suncu ili u peći.

Foto: Depositphoto/mAthinais
  • 607
  • 43
  • 0

Bamija je povrtarska kultura koja raste tokom leta, a zimi je možemo pronaći osušenu, zamrznutu ili kiselu. Najčešći način čuvanja je sušenje i takva je mnogo zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije.

Koristi se u gastronomiji, a posebno je cenjena u orijentalnim kuhinjama. Izrazito je lekovita, a njeni plodovi pomažu kod digestivnih problema.

Berba bamije

Berba je najteži deo proizvodnje, jer se na stabljici, listovima i plodovima nalaze dlačice koje mogu izazvati alergiju, svrab ili peckanje. Ako imate visoke sorte, berbu obavljajte u košulji dugih rukava. Osetljive osobe neka nose rukavice.

Bamija - lekovito povrće lako za gajenje

Biće vam potreban mali, oštar nož ili makaze. Beru se jedan do tri dana posle cvetanja. Obavlja se svaki dan u kontinuitetu i traje u zavisnosti od sorte i uslova, od jedan do pet meseci. Skidanje plodova inicira novo cvetanje i formiranje novih. Prerasli plodovi imaju više celuloze, grubi su i imaju formirano seme.

Prerasli plodovi imaju više celuloze (Foto: M.C.Celić)

Kvalitet suvih zavisi od kvaliteta svežih plodova i samog procesa sušenja. Plodovi treba da su zdravi, sveži i iste veličine, a posle berbe treba da se očiste, odseku suvišni delovi drške ploda i opreru po potrebi. 

Tradicionalno na suncu

Sušenje na suncu je tradicionalna metoda koja se i danas uspešno koristi. Za to treba nanizati bamiju uz pomoć jake igle i konca. Prilikom nizanja između plodova ostavite prostor koji će obezbediti dobru ventilaciju. Zbijeni se teže suše i podložni su propadnju.

Ostavite mesta između plodova (Foto: Depositphoto/metebasar)

Napravljene nizove ostavljamo na promaji, ali ne sme biti direktno izloženo suncu. Ako padne kiša, nizove sklonite. Vlažna bamija je podložna truljenju.

Oprezno sa peći

Drugi način je sušenje u peći. Pripremljeni plodovi se rasporede po plehu, a temperatura zagrejane peći treba da bude od 50 do maksimalno 60 stepeni Celzijusa uz lagano odškrinuta vrata. Kada stavite ruku unutra, potrebno je da vam bude prijatno toplo, a ne da imate osećaj pečenja.

Posle dva sata proverite u kakvom je stanju bamija. Ako se peć ohladila, izvadite pleh. Ponovo je zagrijte i vratite na dosušivanje. Postupak se ponavlja. Trajanje sušenja zavisi od veličine plodova.

Osušenu bamiju čuvamo u zatvorenoj tegli ili platnenoj vrećici na hladnom mestu. Neke domaćice je zamrznu kako bi im produžile rok trajanja.

Pre pripreme jela potrebno je potopiti u vreloj vodi. Ako ne volite sluz, dodajte malo sirćeta u vodu, jer će tako biti manje sluzava. Isperite je od sirćeta i sluzi pre kuvanja. 


Povezana biljna vrsta

Bamija

Bamija

Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuvani ili dinstani. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem,... Više [+]

Tagovi

Bamija Okra Sušenje bamije Nizanje bamije Sušenje na Suncu Suva bamija Sušenje u peći


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako nam se polako bliži proleće i porast temperature, uskoro možemo očekivati plodonosna tela različitih vrsta gljiva. Iako su neke vezane za određeno doba godine, druge se mogu naći čim padne prva kiša. Da li ste znali da se neke vrste gl... Više [+]