Najteža je berba plodova, zbog dlačica na površini. Suši se na suncu ili u peći.
Bamija je povrtarska kultura koja raste tokom leta, a zimi je možemo pronaći osušenu, zamrznutu ili kiselu. Najčešći način čuvanja je sušenje i takva je mnogo zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije.
Koristi se u gastronomiji, a posebno je cenjena u orijentalnim kuhinjama. Izrazito je lekovita, a njeni plodovi pomažu kod digestivnih problema.
Berba je najteži deo proizvodnje, jer se na stabljici, listovima i plodovima nalaze dlačice koje mogu izazvati alergiju, svrab ili peckanje. Ako imate visoke sorte, berbu obavljajte u košulji dugih rukava. Osetljive osobe neka nose rukavice.
Biće vam potreban mali, oštar nož ili makaze. Beru se jedan do tri dana posle cvetanja. Obavlja se svaki dan u kontinuitetu i traje u zavisnosti od sorte i uslova, od jedan do pet meseci. Skidanje plodova inicira novo cvetanje i formiranje novih. Prerasli plodovi imaju više celuloze, grubi su i imaju formirano seme.
Kvalitet suvih zavisi od kvaliteta svežih plodova i samog procesa sušenja. Plodovi treba da su zdravi, sveži i iste veličine, a posle berbe treba da se očiste, odseku suvišni delovi drške ploda i opreru po potrebi.
Sušenje na suncu je tradicionalna metoda koja se i danas uspešno koristi. Za to treba nanizati bamiju uz pomoć jake igle i konca. Prilikom nizanja između plodova ostavite prostor koji će obezbediti dobru ventilaciju. Zbijeni se teže suše i podložni su propadnju.
Napravljene nizove ostavljamo na promaji, ali ne sme biti direktno izloženo suncu. Ako padne kiša, nizove sklonite. Vlažna bamija je podložna truljenju.
Drugi način je sušenje u peći. Pripremljeni plodovi se rasporede po plehu, a temperatura zagrejane peći treba da bude od 50 do maksimalno 60 stepeni Celzijusa uz lagano odškrinuta vrata. Kada stavite ruku unutra, potrebno je da vam bude prijatno toplo, a ne da imate osećaj pečenja.
Posle dva sata proverite u kakvom je stanju bamija. Ako se peć ohladila, izvadite pleh. Ponovo je zagrijte i vratite na dosušivanje. Postupak se ponavlja. Trajanje sušenja zavisi od veličine plodova.
Osušenu bamiju čuvamo u zatvorenoj tegli ili platnenoj vrećici na hladnom mestu. Neke domaćice je zamrznu kako bi im produžile rok trajanja.
Pre pripreme jela potrebno je potopiti u vreloj vodi. Ako ne volite sluz, dodajte malo sirćeta u vodu, jer će tako biti manje sluzava. Isperite je od sirćeta i sluzi pre kuvanja.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka