Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 24.06.2023. 10:00

Teško uočljivi trips "hara" plastenicima, posebno na paradajzu i paprici

Ove godine značajnu štetu u plasteniku na paradajzu pričinjava trips. Prenosi opasne viruse od kojih obolelim biljkama nema leka.

Foto: Depositphotos/Suljo
  • 20.769
  • 1.091
  • 0

Kalifornijski trips, Frankliniella occidentalis, opasna je štetočina u zaštićenom prostoru, invazivni je insekat u poljoprivredi koji kad se javlja, javlja se masovno. Poreklo vodi iz Amerike, ali je prisutan i na drugim kontinentima pa se tako proširio i u Evropu.

To je veoma mali, teško uočljiv, insekt duguljastog tela s dva para resastih krila. Imago je vrlo sitan veličine 0,9 -1,4 mm. Ženke su žute boje s tamnijim delovima zadka, dok su mužjaci manji od njih i svetlo žute boje.

Sušenje celog lista

Larve su vrlo sitne i teško se primećuju na biljkama. Štetu pričinjavaju i odrasli oblici (imago) i larve. Oštećenja se odražavaju u vidu sitnih, belkastih tačkica i crtica koje kasnije nekrotiraju. Usled većeg napada nekrotirani delovi se spajaju i dolazi do sušenja celog lista. Kod paradajza na listu se javljaju sitne bele pa kasnije tamne tačke, zatim deformacija lista i može da se uoči zadebljali deo liski pri stablu.

List paradajza oštećen od tripsa (Foto: Danijela Plavšić)

Ranijih godina najviše je štete pričinjavao paprikama čiji su plodovi ostajali sitni ili deformisani, pa čak i nerazvijeni ako je šteta nastala na tek zametnutom plodu. Osim paprike napada paradajz, patlidžan, krastavce i druge povrtarske kulture. Pored povrća primetan je i velike štete pričinjava na raznom ukrasnom cveću na kojem deformiše cvet i umanjuje njegovu komercijalnu i estetsku vrednost.

Naseljava najmlađe i najsočnije delove biljke, listove, cvetove i male plodove. Na plodovima paprika i paradajza vide se oštećenja u vidu nekroze i deformacija.

Osim nanošenja direktne štete i smanjenja prinosa gajenog bilja trips prenosi opasne viruse, a obolelim biljkama od virusa nema leka.

Razvoju tripsa pogoduje toplo vreme s temperaturom 25 do 30 stepeni Celzijusa kada za njihov razvojni ciklus od jajeta do odraslog imaga treba samo 15 do 18 dana, što govori da godišnje može da ima mnogo generacija, pa je zato za njega i opravdan termin, invazivna štetočina. U zaštićenom prostoru može da ima 12 do 15 generacija godišnje.

Zaštita od štetočine

Zaštita od ove štetočine se ogleda u ranoj determinaciji insekta i primena preparata na bazi: abamektina, acetamiprida i lambda-cihalotrina. Osim toga, na samom početku treba povesti brigu o sadnji zdravih, nenapadnutih sadnica, suzbijati korove domaćina u zasadu i oko oštećenih prostora. Zatim, detaljno čišćenje unutar i oko plastenika i staklenika, konstrukcije, sistema za navodnjavanje, postavljanje zaštitnih mreža na ulaze i ventilacijske otvore. Takođe se preporučuje uništavanje biljnih ostataka i potpune dezinsekcije posle berbe.

Radi lakšeg uočavanja i determinacije, te odlučivanja o pragu štetnosti obavezno je postavljanje većeg broja lepljivih plavih ploča isključivo namenjenih za tripsa. Preporučljivo ih je postavljati jednu ploču na 10 m2. Hemijskoj primeni pristupiti tek posle pređenog praga štetnosti i upotrebom pesticida različitog mehanizma delovanja gore već pomenutim aktivnim materijama.


Tagovi

Kalifornijski trips Frankliniella occidentalis Biljne štetočine Deformacija lista Deformisani plodovi paprike Bele tačke na paradajzu


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.