Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj peršuna
  • 21.02.2024. 07:30

TOP 7 saveta kako uspešno uzgojiti peršun

Znate da kažu da peršun sam sebe ne podnosi? S kim se slaže, kakvo zemljište voli, kada ga sejati?

Foto: Depositphotos/olinchuk
  • 548
  • 58
  • 0

Peršun se u domaćoj kuhinji koristi u mnogim jelima, povrtnim i mesnim supama, kao začin mladom krompiru, ali i mesu, a neizostavan je u marinadi od maslinovog ulja, belog luka i limunovog soka.

Sve prednosti peršina

Njegovi listovi su bogati C vitaminom. Otvara apetit i pospešuje probavu, smanjuje nadimanje i grčeve u crevima. 

Prema narodnoj medicini, povoljno deluje na cirkulaciju krvi. Čaj od ove biljke pospešuje rad bubrega i jetre. Kažu i da sprečava loš zadah. 
 
Seje se u martu, kada prođu opasnosti od jačih mrazeva jer, kao i drugo korenasto povrće, ako dođe do klijanja i nicanja dok još ima čestih mrazeva, biljka će umesto lišća formirati cvet. 

Može se sejati u posude i držati na prozorskoj dasci, balkonu ili terasi. 

Sedam saveta kako uzgojiti peršin 

Evo saveta kako uspešno uzgojiti peršun

  1. Voli vlažno, polusenovito mesto, a zemljište mora da bude bogato humusom i propusno kako bi mogao razvijati koren. Pazite, ne podnosi sveži stajnjak. 
  2. Optimalna temperatura za klijanje je osam do 10°C, nakon čega seme proklija za 10 do 17 dana, a nekada to bude i duže. Zato pre setve proverite njegovu klijavost.
  3. Zbog spore klijavosti i nicanja, a radi markacije, sejte ga zajedno sa rotkvicom
  4. Kaže se da peršun sam sebe ne podnosi pa se svake godine mora sejati na drugo mesto, odnosno, ne sme se sejati na istu površinu najmanje četiri godine
  5. Dobre komšije su mu već spomenuta rotkvica, rotkva, paradajz i luk, a kadifica će ga zaštititi od nematoda. Držite ga dalje od salate. 
  6. U slučaju suše obilno ga zalivajte, pokoricu razbijete redovnim okopavanjem ili ga malčirajte. 
  7. Listovi se beru tokom cele godine, a nakon što peršun procveta, njegovi listovi više nisu za upotrebu. 

Tagovi

Uzgoj peršuna Klijavost semena Dobre komšije Setva peršuna Kako posejati


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]