Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 23.09.2017. 16:00

Tropska zelena stenica ugrozila povrće

Proizvođačima je još uvek zelena stenica nepoznata, pa joj ne poklanjaju dovoljno pažnje, iako je populacija štetočine ove godine bila velika.

Foto: francok
  • 1.089
  • 41
  • 0

Zelena stenica (Nezaru viridula L.) uzrokuje oštećenja u vidu bledožutih pega na pokožici ploda paradajza pred početak berbe. Uz odrasle stenice na naličju listova pronalaze se i jajna legla. Na plodovima se uočavaju crne larve sa belim i žutim tačkama.

Vrlo visoke temperature vazduha ovog leta pogodovale su jačoj pojavi ovog insekta. Prisutnost je zabeležena u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju. Najčešće štete primećene su na zrelom paradajzu, paprici i na zrnu mahuna. Proizvođačima je još uvek ova štetočina nepoznata, pa joj ne poklanjaju dovoljno pažnje, iako je populacija spomenutih stenica ove godine bila velika.

Biološka zaštita povrća

Na intenzivnije širenje zelene stenice uticale su klimatske promene, odnosno globalno otopljenje. Zelena stenica je inače insekt tropskih i suptropskih područja. Godišnje može da razvije i četiri generacije, a jedna ženka može da položi leglo sa više od 100 jaja. Iz njih se razviju larve, koje imaju nekoliko stadijuma razvoja. Štetu pravi odrasla stenica, koja bode i siše plodove. Suzbija se teško, jer napada plodove pred berbu, pa je primena insekticida gotovo nemoguća.

U svetu se primjenjuje biološka zaštita protiv Nezare viridula primenom prirodnih neprijatelja - muve Trichopoda pennipes, koja parazitira na larvama i na odraslom insektu. Primenjuju se i osice Trissolcus basalis, koje parazitiraju jaja zelene stenice.

Autori: dipl. ing. agr. Sunčica Dombaj

Foto: francok35 / Pixabay

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]