Jedan od najvećih proizvođača organskog povrća u Srbiji, Vladimir Vozar iz Kisača, nadomak Novog Sada, podigao je hladnjaču kako bi tokom cele godine mogao povrćem da snabdeva svoje verne potrošače.
Vozar je uvezao je polovnu hladnjaču, koju je platio 25.000 evra, a kako tvrdi, za novu bi morao da plati pet puta više. Cenu investicije podigao je i prostor koji je morao da napravi u sklopu te proizvodne jedinice.
"Čekamo da počnemo da vadimo šargarepu da bi je mogli lagerovati, a to će Novosađani jesti preko zime. U hladnjaču ćemo lagerovati i cveklu, kupus, a valjda ćemo i nešto od zeleniša sačuvati. Imamo iskustvo u lagerovanju, pošto imamo i manju hladnjaču koja radi već godinu dana. Važno da našim proizvodima u kontinuitetu možemo snabdevati tržište, pre svega kroz velike sisteme. Sa druge strane i radnici će dobiti redovan posao preko zime. Ne kao leti desetak sati, ali će sigurno biti 5-6 sati dnevno", kaže Vozar.
Hladnjača je kapaciteta 100 tona, a Vozar namerava da u narednom periodu proširi skladištni prostor za još toliko. Naravno sve će zavisiti od isplativosti proizvodne sezone. Vozar kaže da je najvažnije zadržati vernu mušteriju:
"Ranije smo se trudili da sve rasprodamo do Nove godine. Međutim, mušterije nas traže i gubimo verne kupce u periodu od februara do kraja aprila. U maju nam prispeva povrće iz nove proizvodne sezone".
Trgovinu sa velikim trgovačkim lancima Vladimir Vozar ocenjuje kao neizvesnu. Kaže da je jedan od retkih koji se zadržao u velikom sistemu, zato što manji proizvođači nemaju dovoljan kapacitet prozvodnje. Kako kaže, kod manjih proizvođača često je i kvalitet i upitan.
Iako ima organizovanu proizvodnju povrća na 30 hektara, Vladimir Vozar je ne osigurava. Evo i njegove "računice":
"Useve ne mogu da osiguram. To je meni jako veliki luksuz bez obzira na to što država subvencioniše osiguranje. Ponekad ni ja nemam 5% zarade na mom proizvodu koliko je premija osiguranja. Gorivo, navodnjavanje, radnici. Sve to učestvuje u konačnoj ceni. Ne zaboravite da je u organskoj proizvodnji puno ručnog rada. Veliko nevreme naiđe svake pete-šeste godine. Ja imam parcele na 14 mesta i nikada ne stradaju sve".
Vladimir Vozar govori da je potpuno izvesno da se promet na pijacama povećava. Kaže da je na pijacama poboljšan i asortiman i kvalitet. Kao apsurd navodi prodaju salate u jednom marketu. Kaže da su je na akcijskoj ponudi prodavali za 29 dinara po komadu, a na pijaci po 40 dinara. I prodaja na pijaci je bila - bolja.
Njivski paradajz
Od aktuelnih poslova Vozar navodi berbu tikvice, salate, šargarepe, cvekle, kupusa, brokolija, kelja i crvenog kupusa. Blitvu i peršunov list beru cele godine, a spanać je brzo završio sezonu zbog velikih vrućina.
Foto: Đorđe Simović
Tagovi
Autor