Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko povrtarstvo
  • 27.06.2017. 10:15

Ulaganje u hladnjaču važnije od osuguranja

Jedan od najvećih proizvođača organskog povrća u Srbiji, Vladimir Vozar iz Kisača, nadomak Novog Sada, podigao je hladnjaču kako bi tokom cele godine mogao povrćem da snabdeva svoje verne potrošače.

Foto: Đorđe Simović
  • 4.315
  • 205
  • 0

Vozar je uvezao je polovnu hladnjaču, koju je platio 25.000 evra, a kako tvrdi, za novu bi morao da plati pet puta više. Cenu investicije podigao je i prostor koji je morao da napravi u sklopu te proizvodne jedinice.

"Čekamo da počnemo da vadimo šargarepu da bi je mogli lagerovati, a to će Novosađani jesti preko zime. U hladnjaču ćemo lagerovati i cveklu, kupus, a valjda ćemo i nešto od zeleniša sačuvati. Imamo iskustvo u lagerovanju, pošto imamo i manju hladnjaču koja radi već godinu dana. Važno da našim proizvodima u kontinuitetu možemo snabdevati tržište, pre svega kroz velike sisteme. Sa druge strane i radnici će dobiti redovan posao preko zime. Ne kao leti desetak sati, ali će sigurno biti 5-6 sati dnevno", kaže Vozar.

Traženi proizvodi

Hladnjača je kapaciteta 100 tona, a Vozar namerava da u narednom periodu proširi skladištni prostor za još toliko. Naravno sve će zavisiti od isplativosti proizvodne sezone. Vozar kaže da je najvažnije zadržati vernu mušteriju:

Vladimir Vozar

"Ranije smo se trudili da sve rasprodamo do Nove godine. Međutim, mušterije nas traže i gubimo verne kupce u periodu od februara do kraja aprila. U maju nam prispeva povrće iz nove proizvodne sezone".

Trgovinu sa velikim trgovačkim lancima Vladimir Vozar ocenjuje kao neizvesnu. Kaže da je jedan od retkih koji se zadržao u velikom sistemu, zato što manji proizvođači nemaju dovoljan kapacitet prozvodnje. Kako kaže, kod manjih proizvođača često je i kvalitet i upitan.

Zašto Vozar ne osigurava useve?

Iako ima organizovanu proizvodnju povrća na 30 hektara, Vladimir Vozar je ne osigurava. Evo i njegove "računice":

"Useve ne mogu da osiguram. To je meni jako veliki luksuz bez obzira na to što država subvencioniše osiguranje. Ponekad ni ja nemam 5% zarade na mom proizvodu koliko je premija osiguranja. Gorivo, navodnjavanje, radnici. Sve to učestvuje u konačnoj ceni. Ne zaboravite da je u organskoj proizvodnji puno ručnog rada. Veliko nevreme naiđe svake pete-šeste godine. Ja imam parcele na 14 mesta i nikada ne stradaju sve".

Promet se vraća na pijace

Vladimir Vozar govori da je potpuno izvesno da se promet na pijacama povećava. Kaže da je na pijacama poboljšan i asortiman i kvalitet. Kao apsurd navodi prodaju salate u jednom marketu. Kaže da su je na akcijskoj ponudi prodavali za 29 dinara po komadu, a na pijaci po 40 dinara. I prodaja na pijaci je bila - bolja.

Njivski paradajz

Od aktuelnih poslova Vozar navodi berbu tikvice, salate, šargarepe, cvekle, kupusa, brokolija, kelja i crvenog kupusa. Blitvu i peršunov list beru cele godine, a spanać je brzo završio sezonu zbog velikih vrućina.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Vladimir Vozar Organska Hladnjača Kisač


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."