Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 08.01.2016. 13:00

Uzgoj paradajza iz sopstvenog otpada!

Sa ciljem optimizacije korišćenja resursa, svi delovi proizvodnje se moraju iskoristiti - pa je tako i otpad koja nastaje uzgojem paradajza postao medij za njegovu proizvodnju!

Foto: pixabay.com
  • 556
  • 88
  • 0

Budućnost proizvodnje hrane mogli bi biti upravo tzv. sistemi zatvorenih petlji, u kojima se otpad koristi kao nutrijent. Sve veća važnost se stavlja na optimalno korišćenje energije i minimalizaciju stvaranja otpada. Sa ciljem optimizacije korišćenja resursa, svi delovi proizvodnje se moraju iskoristiti - pa je tako i otpad koja nastaje gajenjem paradajza postala medij za njegovu proizvodnju.

Postoji mnogo načina za korišćenje otpada u biljnoj proizvodnji, a jedan od najstarijih je kompost. Iako je reč o izuzetno važnom proizvodu, njegova upotreba je ograničena kada je reč o uzgojnim tipovima koji ne podrazumevaju korišćenje tla nego upotrebu supstrata, kao što je na primer hidroponija ili aeroponija.

Studija izrađena na Novom Zelandu i objavljena u časopisu HartScience predstavila je način korišćenja zelenog otpada u hidroponskom sistemima, a zeleni otpad može čak doći iz samog useva! Ovo istraživanje je predstavilo dva koncepta. To su biougalj i supstrat, prenosi magazin modernfarmer.

Efikasan način korišćenja zelenog otpada

Kao što i sama reč govori, biougalj je u osnovi stvoren od zelenog otpada. Inače ugalj nastaje u uslovima toplote, bez prisustva kiseonika, što se često simulira kapljanjem u tlo. Biougalj u ovoj studiji dolazi iz biljnih otpadaka paradajza - stabljike, korenja i lišća.

Supstrat je drugi važan koncept ovog sistema. Na primer u hidroponskom sistemu, kada se biljka nalazi u supstratu sa otopljenim mikronutrijentima, supstrat je porozna materija koja održava biljku stabilnom. Supstrat je najčešće mineralna vuna te perlit, pesak i piljevina.

Naučnici su u ovoj studiji pokušali iskoristiti drveni ugalj od otpada od paradajza kao supstrat za hidroponski uzgoj paradajza i uporedili ga sa borovom piljevinom. Iako su rezultati pokazali da supstrat od otpada nije dodatno podstakao rast i razvoj paradajza, to nije niti bio cilj istraživanja. Cilj je bio da pronađe efikasan način korišćenja zelenog otpada - i on je postignut!

Prema tome, istraživanje je pokazalo da je biougalj jednako dobar u uzgoju paradajza kao i piljevina. Studija predviđa i da biougalj stvoren iz useva može da producira 13-50% supstrata potrebnog za uzgoj bilja. Veliko je to otkriće koje vodi ka smanjenju nepotrebnog rasipanja resursa.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Uzgoj Zeleni otpad Biougalj Hidroponija Kompost Supstrat


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u