Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 31.07.2017. 14:00

Uzgoj povrća za dodatni prihod

Jovanka Adamović po struci je diplomirani inženjer za zaštitu bilja, i često deli savete povrtarima i poljoprivrednicima iz okolnih sela, a i sama se bavi povratrstvom kao dopunskom delatnošću.

Foto: Mirjana Stepić
  • 634
  • 32
  • 0

Dobar savet para vredi, naročito ako se potvrdi u praksi. Zato je najbolje da savetodavac ima svoju proizvodnju i da u njoj svoje znanje i savete primenjuje. Kod porodice Adamović, baš to je i slučaj.

Povrtarka Jovanka Adamović po profesiji je dipl.inženjer za zaštitu bilja, i mnogi su ratari, povrtari i voćari iz obrenovačkog kraja od nje zatražili i dobili savet. I ko je nju slušao unapredio je svoju proizvodnju.

Povrtarstvo pre svega

Jovanka u svom rodnom selu, Jasenku ima zanimljivu, pre svega povrtarsku proizvodnju. Tako primenjuje svoje znanje i umeće, a ostavaruje i dodatne prihode.

"Od jednog posla u našoj državi se, nažalost,ne može živeti, pa smo porodično rešili da krenemo u povratrsku proizvodnju. Pošto zemlje nešto nemamo mnogo, gajimo i kukuruz i pšenicu za sebe. Ovo je proizvodnja koja nam je bliža kući pa možemo mnogo toga da uradimo", kaže sagovornica.

Paradajz najzastupljenija kultura

Povrtarska proizvodnja se organizuje u tri plastenika u kojima se smenjuje nekoliko kultura. Ipak, glavni je paradajz. Paradajz sorte big beef dobro rodi, i ukusan je, pa je on najviše zastupljen. Ovogodišnji rod je dobar, ali mu ekstremno visoke temperature ne prijaju.

"Imamo tri plastenika površine oko jedan ar, nešto malo više, dužine 24, a širine pet metara. Cevi su od osam metara, to je ono što uspevamo da postignemo i odradimo.Uglavnom gajimo paradajz, s tim što ove godine imamo tri vrste, odnosno tri setve. Svaki paradajz je kasnio sa rasađivanjem, da bi imali duži period branja i u jednom od plastenika imamo i papriku za svoje potrebe i ukoliko nešto pretekne za tržište. Godina je takva kakva je, moglo bi se reći problematična. Prinos je za sada dobar, ali prvi plastenik koji smo zasadili dobro je zametnuo do treće rodne grane. Već na četvrtoj i petoj rodnoj grani manje je zametaka zbog viosokih temperatura", ističe Jovanka.

Jovanka i suprug bave se plasteničkom proizvodnjom

Dobra zaštita neophodna

Za dobar prinos i kvalitetan rod treba ispuniti brojne uslove: zemljište mora biti dobro pripremljeno i nađubreno, a plastenici provetreni.

"U principu se trudimo da ono osnovno đubrenje odradimo što bolje. Koristimo naš domaći stajnjak i nemačko đubrivo koje ubacujemo u zemlju pre rasađivanja i nakon toga kroz sistem kap po kap vršimo navodnjavanje. Ove godine smo više puta radili zaštitu amino kiselinama preko lista, zbog stresnih uslova koji su bili ovog proleća, a to je biljakama dosta značilo", tvrdi Adamovićeva.

Izreka "Bolje sprečiti nego lečiti" važi i u zaštiti bilja. Dobro odnegovan, zaštićen rasad, otporan je na bolesti.

"Mi hemijsku zaštitu radimo u startu i tu se trudimo da dobijemo zdrave biljke. Trudimo se da stvorimo što bolje uslove za biljku, a što manje uslova za pojavu bolesti. Tako da kasniju zaštitu svodimo na minimum", ističe ova povrtarka.

I voće deo proizvodnje

Zna se da dobra roba lako nađe kupca, pa i Adamovići svoje proizvode lako rasprodaju. Uz plastenike na okućnici, ovi domaćini imaju i posađeno nešto vinove loze i različitog voća - šljive, maline, borovnicu, ribizle i aroniju.

Strukturu i obim proizvodnje ovi domaćini neće menjati narednih godina, jer je to ono što, uz svoje redovne poslove, mogu dodatno da urade.

Foto: Mirjana Stepić


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na evropskom se kontinentu najviše gaji u Rusiji, Poljskoj, Češkoj... Više [+]

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Tagovi

Savet stručnjaka Povrtarstvo Pardajz Jovanka Adamović Jasenak Plastenici Zaštita Vinova loza Ribizla Aronija Malina Borovnica


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]