Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva rukole
  • 10.03.2025. 07:30

Uzgoj rukole: Setvu na otvorenom planirajte u martu

Uspeva u umerenoj klimi i može se gajiti tokom cele godine u plastenicima, dok se na otvorenom gaji od ranog proleća do jeseni.

Uzgoj rukole: Setvu na otvorenom planirajte u martu
Foto: Jasmin Hodžić
  • 139
  • 15
  • 0

Rukola, Eruca sativa, je brzorastuća lisnata kultura koja se sve više uzgaja zbog svoje blago ljute arome i nutritivne vrednosti. Uzgaja se za svežu potrošnju, kao salata ili dodatak jelima, a popularna je i u organskoj proizvodnji.

Uspeva u umerenoj klimi i može se gajiti tokom cele godine u plastenicima, dok se na otvorenom gaji od ranog proleća do jeseni.

Uslovi uzgoja

Setvu možete planirati i u martu jer je otporna na hladnoću i brzo klija, što je čini pogodnom za prolećnu setvu na otvorenom ili u zaštićenom prostoru.

Preferira dobro drenirano zemljište, bogato organskim materijama, pH vrednosti između 6,0 i 7,5. Optimalna temperatura za rast je između 10 i 25°C.

biljke rikole
Nicanje traje od 5 do 10 dana (Foto: Depositphoto/sasimoto)

Podnosi i delimičnu sjnku, ali daje najbolje rezultate na sunčanim lokacijama. Potrebno je redovno, umereno zalivanje kako bi se sprečilo uvenuće i pojava gorkog ukusa listova.

Setva i nega useva

Seje se direktno na parcelu ili u plastenik, u redove s razmakom od 20-30 cm, a seme se postavlja na dubinu od 0,5 cm. Nicanje traje od 5 do 10 dana, u zavisnosti od temperature i vlažnosti zemljišta.

Održavanje uključuje redovno okopavanje i uklanjanje korova, umerenu prihranu organskim đubrivima i navodnjavanje kapanjem zbog ravnomerne vlažnosti.

Bolesti i štetočine

Rukola je relativno otporna kultura, ali može biti podložna određenim bolestima i napadima insekata. Od gljivičnih bolesti u vlažnim uslovima mogu se javiti peronospora i pepelnica.

Bakterijske infekcije pojavljuju se pri prekomernom zalivanju i lošoj drenaži.

Kupusni buvač štete pravi i rukoli - kako napraviti organska sredstva za zaštitu?

Od štetočina, napadaju je buvači, Phyllotreta spp., mali insekti koji oštećuju listove. Lisne vaši mogu da uspore rast i smanje kvalitet, dok gusenice leptira prave rupe u listovima.

Preventiva uključuje primenu plodoreda, pokrivanje mrežama i biološke metode zaštite.

Berba i pakovanje

Bere se 25-40 dana nakon setve, kada listovi dostignu dužinu od 10-15 cm. Može se brati pojedinačno ili čupanjem cele biljke. Nakon berbe, listovi se peru i hlade kako bi zadržali svežinu.

Najčešći načini pakovanja:

  • Labavo u plastične gajbice - za brzu distribuciju.
  • U perforirane kese ili plastične kutije - za prodaju u supermarketima.
  • Vakumirane kese – produžavaju rok trajanja.

Optimalna temperatura čuvanja je između 0 i 5°C, kako bi se sprečilo brzo uvenuće.

Rukola je sve traženija na domaćem i međunarodnom tržištu, naročito u segmentu zdrave ishrane. Prodaje se kao svež proizvod u marketima, pijacama i restoranima, a sve je popularnija i organska proizvodnja. Pravilno pakovanje i skladištenje omogućavaju dužu svežinu i bolju konkurentnost na tržištu. Uz pravilan uzgoj i dobru logistiku, može biti isplativa kultura za male i srednje poljoprivredne proizvođače.


Tagovi

Uzgoj rukole Otporna na hladnoću Setva rukole Setva u martu Gorak ukus listova


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]