Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 16.05.2019. 16:00

Uzgoj tikvica na otvorenom - od pripreme zemljišta do pakovanja

Sadnja se obavlja ručno na već postavljenoj malč foliji. Rastojanje u redu je od 50 do 100 centimetara, a zavisi od bujnosti hibrida i međurednog rastojanja bankova. Vreme presađivanja je od početka maja do kraja avgusta.

Foto: Jai79/Pixabay
  • 1.003
  • 12
  • 0

Osnovna ili dodatna obrada zemljišta kod uzgoja tikvica zavisi od vremena presađivanja, odnosno da li se tikvica presađuje kao prvi ili drugi usev u plodoredu. Pre same osnovne ili dodatne obrade, treba izvršiti rasturanje stajskog i rasipanje mineralnog đubriva u količini od 30 do 50 tona po hektaru, odnosno od 300 do 500 kilograma po hektaru, formulacije 1:2:3. Međutim, navedene količine najbolje je prilagoditi prethodno urađenoj analizi zemljišta i na osnovu planiranih prinosa u narednoj sezoni.

Osnovna obrada vrši se posle rasturanja stajskog i rasipanja mineralnog đubriva, a sastoji se od dubokog zaoravanja ovih materija. Kod dodatne obrade, prvo se vrši tanjiranje ili prolazak setvospremačem pa posle freziranje, ako je to potrebno. Dodatna obrade završava se kada postignemo mrvičastu strukturu zemljišta, veličine frakcija od 0,5 do 5 milimetara, savetuje Živko Šašić na Savjetodavnoj Srpske

Priprema i sadnja

Posle završene dodatne obrade zamljišta, pristupa se pripremi za sadnju. Priprema za sadnju obuhvata više faza: ravnanje zemljišta, izradu bankova, postavljanje sistema za navodnjavanje i malč folije i obeležavanje rastojanja u redu. Ravnanje zemljišta vrši se ukoliko se dodatnom obradom nije vršilo freziranje.

Izrada bankova nije obavezna mera, međutim ima niz prednosti zbog kojih bi je trebalo uraditi. Osnovne prednosti bankova su bolja aeracija zemljišta, prilikom kišnog perioda ne dolazi do nakupljanja vode i gušenja korenovog sistema i ne dolazi do zbijanja zemljišta u zoni korena. Rastojanje između bankova je od 1 do 1,5 metara, a visina bankova od 20 do 30 centimetara.

Postavljanje sistema za navodnjavanje i malč folije vrši se pomoću mašina specijalno konstruisanih za ovu namenu. Najčešće se koristi crna malč folija i PVC creva sa rasponom kapaljki od 10, 15 i 20 centimetara. Nakon izvršenih radnji, pristupa se obeležavanju rednog rastojanje. Obeležavanje nije obavezno, međutim daje nam podatake o tačnom broju biljaka koji je bitan sa izradu plana prihrane i normi navodnjavanja, a ima i estetski karakter.

Sadnja se obavlja ručno na već postavljenoj malč foliji. Redno rastojanje je od 50 do 100 centimetara, a zavisi od bujnosti hibrida i međurednog rastojanja bankova. Vreme presađivanja je od početka maja do kraja avgusta. Ako se proizvodnja obavlja na većim površinama, sadnja bi se trebala obavljati u etapama, razlog tome je da se posle olakša branje i postigne što veći procenat prve klase plodova.

Presađivanje vršiti u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim časovima kada su temperature niže. Pre iznošenja rasada poželjno je izvršiti zalivanje ili potapanje rasada u mešavinu NPK đubriva formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od 25 do 30 grama u 10 litara vode i fungicida na bazi propamokarb hidrohlorida ili propamokarb fosetila u količini od 10 do 15 mililitara.

Navodnjavanje i prihrana

Prvo navodnjavanje obavlja se odmah posle presađivanja. Ako se presađivanje obavlja tokom čitavog dana, poželjno je konstantno ili periodično navodnjavanje. Intervali i norme navodnjavanja povećavaju se sa fazama razvoja biljke. Pošto tikvice razvijaju veliku nadzemnu lisnu masu, njena evapotranspiracija je velika, a samim tim i potrebe za vodom.

U fazi intezivnog branja, navodnjavanje treba obavljati posle svake berbe. Sa navodnjavanjem vrši se i prihrana. Prihrana se obavlja azotnim đubrivima KAN-om ili AN-om, jednom do dva puta nedeljno u zavisnosti od faze razvoje biljke. Isto tako, svakih desetak dana poželjno bi bilo izvršiti prihranu kalcijumom da bi imali ravne, glatke i sjajne plodove. U fazi intezivnog branja treba izvršiti prihranu NPK đubrivima sa naglašenim sadržajem kalijuma formulacije 1:1:4 u količini od oko dva grama po biljci. Zbog povećanog broja zametnutih plodova trebamo promeniti sistem prihrane, da bi ti plodovi što pre bili za branje.

Zaštita i nega

Osnovna zaštita treba da je urađena u fazi rasada, a ako nije, onda je treba izvršiti odmah posle presađivanja fungicidima na bazi bakra. Naredni tok i program zaštite zavisi od stanja biljaka, tako da je potrebno pratiti stanje i preventivno delovati. Isto tako, mehaničkim uklanjanjem obolelih plodova i delova biljaka, smanjuje se mogućnost pojave bolesti, a samim tim i upotreba pesticida.

Održavanje prostora između bankova može biti hemijskim ili mehaničkim putem. Hemijskim putem vrši se upotreba totalnog herbicida dok mehaničkim putem možemo vršiti freziranje ili okopavanje prostora. Isto tako, moguće je izvršiti malčovanje prostora između bankova slamom. Malčovanje slamom ima višestruku korist: sprečava rast korova, smanjuje isušivanje zemljišta, prilikom većih padavina omogućava brži ulazak na parcelu i ne dolazi do prljanja plodova.

Pošto tikvica ima veliku nadzemnu masu, moguće je postavljanje lutrasila bez potpore. Lutrasil je jako bitan za ranu prolećnu i kasnu jesenju proizvodnju. Period branja je raniji za 5 do 7 dana u odnosu na parcele koje ne koriste lutrasil.

Branje i pakovanje

Branje se obavlja od 15 do 30 dana od dana presađivanja. Vremenski period od presađivanja do prvog branja zavisi od vremena proizvodnje i vremenskih uslova za datu sezonu. U početku berba se obavlja svaka 3 do 4 dana, a u fazi pune rodnosti i intezivnog branja, svaka dva dana.  Međutim, postoje hibridi kod kojih se branje obavlja svakodnevno. Plodovi se beru ručno sa ili bez pomoći makaza i noževa. Zajedno sa plodom bere se i drška ploda ili peteljka dužine od 2 do 3 centimetra.

Pakovanje plodova obavlja se u drvene ili kartonske gajbe. Ako se pakovanje obavlja u drvene gajbe, unutrašnjost gajbe treba obložiti materijalom (npr. papir) da ne bi došlo do mehaničkog oštećenja ploda. Posle branja i pakovanja, ako se odmah ne vrši distribucija, privremeno se skladišti u tamne i hladne prostorije.


Tagovi

Uzgoj tikvica Presađivanje Bankovi Obrada zemljišta Prihrana Navodnjavanje Malč Zaštita


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao