Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krompira i lubenica
  • 23.06.2019. 08:00

Vreme pogoduje razvoju bolesti krompira i lubenica - kako ih zaštititi?

Kiša koja je najavljena za ovu nedelju, koja bi trebala osvežiti brojne useve, isto tako pogoduje razvoju bolesti pa bi bilo potrebno izvršiti zaštitu krompira i lubenice fungicidima čim prilike dozvole.

Foto: Depositphotos/WikimediaImages
  • 549
  • 22
  • 0

Kiša koja je najavljena za ovu nedelju, koja bi trebala osvežiti brojne useve, isto tako pogoduje razvoju bolesti pa bi bilo potrebno izvršiti zaštitu krompira i lubenice fungicidima čim prilike dozvole. Međutim, sunčani period pre najavljene kiše veoma je pogodovao razvoju plamenjače, kako kod lubenice tako i kod krompira.

Kako prepoznati zarazu krompira?

Posle prestanka kiše, a čim prilike dozvole da se može ući na parcele, potrebno je izvršiti zaštitu krompira protiv plemenjače fungicidima na bazi: dimetomorfa, mankozeba ili metalaksila. Mogu se koristiti fungicidi sa jednom aktivnom materijom, ali poželjnije bi bilo da se koriste kombinovani sa dve aktivne materije. Crna pegavost krompira zahvata list, stablo i krtolu krompira, a simptomi bolesti su pojava koncentrisanih pega okruglog do nepravilnog oblika na listu kao i pojava okruglih utonulih pega na krtolama, savetuje Živko Šašić iz PSSRS.

Posle prestanka kiše, a čim prilike dozvole da se može ući na parcele, potrebno je izvršiti zaštitu krompira protiv plemenjače.

Tretiranje treba izvršiti fungicidima na bazi: azoksistrobina ili mankozeba. Krompirova zlatica može načiniti ogromnu štetu na parceli. Prva generacija obično prezimljava u zemlji, tako da bi idealna zaštita bila plodored sa kojim bi broj tretiranja sveli na minimum. Međutim, na parceli gde se nalazi krompir pretežno se pojavljuju od dve do četiri generacije krompirove zlatice. Prvo tretiranje treba izvršiti čim se uoči pojava zlatice, a sledeća zaštita radi se u zavisnosti od stanja na parceli. Zaštita se vrši insekticidima na bazi: metaflumizona ili tiakloprida. Preporuka je da se vrši kombinacija insekticida, odnosno, da se kod svakog tretiranja menja aktivna materija da zlatica ne bi razvila rezistentnost.

Kod lubenica se javlja i pepelnica

Ogromna količina kiše u proteklom mesecu dovela je do ponovnog presađivanja lubenica pa su one trenutno u različitim fazama razvoja, od nicanja do puštanje vreža i prvih cvetova. U trenutnim vremenskim uslovima, najizraženije je pojavljivanje plemenjače lubenice. Po prestanku padavina, a čim se bude moglo ući na parcele, potrebno je izvršiti zaštitu fungicidima na bazi: mankozeba, metalaksila, azoksistrobina ili propimeba. Preporučuje se kombinacija različitih aktivnih materija kod svakog tretiranja.

Na parcelama kod kojih je faza razvoja prvih cvetova potrebno je izvršiti preventivno tretiranje protiv tripsa insekticidom na bazi: formetanast - hidrohlorida ili bifentrina. Preventivna tretiranja trebalo bi vršiti periodično dok god traje cvetanje. Isto tako, jedna od značajnih bolesti lubenice jeste i pepelnica koja nastaje posle kišnog perioda kada imamo povišenu temperaturu vazduha i povišenu vlagu. Tretiranje bi trebalo izvršiti fungicidima na bazi: azoksistrobina ili bupirimata.

Potreban je svakodnevni uvid u stanje na parcelama i preventivno delovanje jer samo se tako ostvaruje najbolja zaštita biljaka.


Tagovi

Crna pegavost krompira Zaštita lubenice Plamenjača Krompirova zlatica


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!