Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kupusnjača
  • 25.03.2018. 15:00

Zaštita ranih kupusnjača pre sadnje u aprilu

Vremenski uslovi proizvođačima ranih kupusnjača ne dopuštaju planirane aktivnosti na otvorenim poljima. Proizvođači moraju da preduzmu preventivne mere za suzbijanje štetnih životinjskih organizama!

Foto: Bigstockphoto/yuris010
  • 917
  • 27
  • 0

Vremenski uslovi proizvođačima ranih kupusnjača ne dopuštaju planirane aktivnosti na otvorenim poljima. U takvim vremenskim (ne)prilikama sadnja ranih kupusnjača će se vrlo verovatno obavljati tek početkom aprila.

Takođe, iskustva iz ranijih godina dokazuju da neposredno pred sadnju kontejnerskog rasada ranih kupusnjača u polje (npr. kupusa, kelja, karfiola, brokolija) proizvođači moraju preduzeti preventivne mere za suzbijanje štetnih životinjskih organizama npr. kupusne muve (Delia), kupusnih buvača (Phyllotreta), pepeljaste vaši (Brevicoryne) i kupusne stenice (Eurydema), kao i hemijsko suzbijanje korova.

Proizvodnja nemoguća bez zaštite

Za razliku od ostalih vrsta povrća, uspešan uzgoj ranih kupusnjača u polju ugrožava najveći broj vrsta štetnih životinjskih organizama. Proizvodnja ranih useva kupusnjača je nemoguća bez kvalitetne zaštite protiv prezimljujuće populacije kupusne muve (Delia brassicae), koja se u prosečnim godinama pojavljuje već krajem marta ili najčešće tokom aprila. Pritom je napad prezimljujuće populacije ove štetočine koncentriran na malobrojna polja zasađena ranim povrtnim kupusnjačama, pa su štete nezaštićenih useva gotovo 100%!

 Odlični rezultati dobijaju se preventivnim potapanjem kontejnerskog rasada, pre sadnje, u insekticidni rastvor.

Zaštita protiv pet kategorija štetočina

Dopuštenje za tu namenu imaju insekticidi na osnovi imidakloprida (npr. Confidor, Boxer, Kohinor, Dali SL). Čupani rasad golog korena kupusnjača potapa se 10-15 minuta u koncentraciji navedenih insekticida 0,1% (1 dcl/100 lit.vode). Ali, rasad u kontejnerima ili rasad sa grudom zemlje kratkotrajnim potapanjem uz navedenu koncentraciju ne daje zadovoljavajuće rezultate.

Navedenom merom zaštite, pri sadnji čupanog rasada golog korena, postiže se ravnomerna zaštita protiv pet kategorija štetočina: kupusne muve, kupusnih buvača, pepeljaste kupusne vaši, kupusne stenice i duvanovog tripsa. Samo u brokoliju dopuštenje za primenu ima i preparat Actara WG u količini 0,4 kg/ha primenom na sličan način (potapanjem neposredno pre sadnje u polje ili na gredice), odnosno potapanjem rasada u rastvor, prilikom čega se utroši 400 grama ovog preparata na hektar, što je prikladno i za rasad sa grudom zemlje u kontenerima.

Kada primeniti dodatnu folijarnu zaštitu?

Dodatna folijarna zaštita potrebna je u drugom delu vegetacije takvih useva protiv štetnih gusenica kupusara (Pieris), kupusnog moljca (Plutella) i lisnih sovica (Mamestra). Ukoliko se ne obavi potapanje kontejnerskog rasada pred sadnju, mere zaštite je potrebno obaviti u vreme pojeve prezimljujuće populacije kupusne muve u usevu metodom zalivanja biljaka (prikladno na manjim površinama), a dopuštenje imaju samo preparati na osnovi dimetoata (npr. Rogor 40 EC). Može da se obavi i prskanje na većim površinama u količini 1 lit./ha uz utrošak 600 litara rastvora/ha).

Pokrivajte rasad odmah nakon sadnje

Napad prezimljujuće populacije kupusne muve može se umanjiti i/ili izbeći poštovanjem plodoreda i pokrivanjem rasada odmah nakon sadnje u polje paučinastim folijama. Na ranim kupusnjačama u polju biljne bolesti ne suzbijamo folijarnim tretiranjem fungicidima, ako se poštuje preporučeni plodored i proizveden je zdravstveno ispravan rasad.

Autor: Milorad Šubić


Tagovi

Kupusnjače Zaštita Plodored Folija Rasad Korov Kupusna muva Vaši Folijarna zaštita

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta