Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodari
  • 09.07.2022. 13:30
  • Zaječarski okrug, Knjaževac

Zbog slepog kučeta sadila baštu dva puta, rešenja nema?

Prema rečima Milene Stevanović iz Knjaževca čija se bašta nalazi u blizini kuće, slepo kuče već dve godine uništava gajene biljke koje po drugi put sadi ove godine.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 1.969
  • 178
  • 8

Iako prave velike štete u bašti, mnogi glodari koji žive u zemlji su i korisni. Krtica pripada grupi sisara koji se hrane bubama, crvićima, larvama i glistama, pa je zato bitna u lancu ishrane. Nije biljojed poput slepog kučeta, pa je zbog kopanja dugih hodnika mešaju sa ovim glodarom.

Dok krtica ima tamnije krzno i izduženu njušku, slepo kuče ima telo cilindričnog oblika, kratke udove, dok je glava šira od tela, a sekutići izbačeni i jako uočljivi. Oči su skoro zakržljale. Biljojed je i hrani se biljnim korenovima, tačnije, odgriza ih zubima i uvlači u hodnike skladišteći tako hranu za zimu. Najčešće jede krompir, šargarepu, lukove.

"Od korenasto-krtolastih kultura nije ostalo ništa"

Prema rečima Milene Stevanović iz Knjaževca čija se bašta nalazi u blizini kuće, slepo kuče već dve godine uništava gajene biljke koje po drugi put sadi ove godine.

"Prošle godine sam prvi put primetila hodnike u bašti i to najviše oko korenasto-krtolastih biljaka. Međutim, ove godine je šteta bila mnogo, mnogo veća. Neke biljne vrste sam morala da sadim po drugi put i velika je sreća što se sve to desilo na početku vegetacije, pa sam imala vremena da posadim ponovo", počinje kaže Stevanovićeva.

Slepo kuče pravi velike štete u bašti (foto: J. Cvetković)

"U martu mesecu sam posejala šargarepu, posadila crni i beli luk, potom krompir, nešto kasnije papriku i paradajz. Već u aprilu sam morala da ponovim setvu i sadnju pomenutih kultura, jer je slepo kuče uništilo sve osim paprike i paradajza. Od korenasto-krtolastih kultura nije ostalo ništa", kaže naša sagovornica i napominje da su odmah krenuli sa primenom raznih mera protiv ove štetočine.

Prirodan način zaštite

S obzirom da se godinama unazad nije susrela sa ovim štetnim glodarom, ova knjaževačka domaćica ističe da su probali na sve moguće načine da ga isteraju iz dubokih hodnika koje je vremenom iskopao.

"Raspitivali smo se u okolini na koji način možemo sprečiti veću štetu od već načinjene, međutim retko šta je pomoglo. Prvo smo pokušali da stavimo krpu prethodno natopljenu naftom na ulazu u hodnike, jer smo čuli da slepom kučetu smeta miris nafte. Nažalost, to ga nije sprečilo da nastavi da kopa. Potom smo postavljali kese, plastične flaše, jer ovaj glodar ne voli šuškanje i buku. Jedino što je malo pomoglo je trnje od ruža koje smo postavili koliko god je moglo u dubinu svih hodnika", kaže Stevanovićeva i nastavlja priču o tome kako su primenili i neka hemijska sredstva, koja mogu biti štetna i za biljke. Međutim, ništa nije bilo dovoljno efikasno.

Postavljali plastične kese i flaše kao meru zaštite (foto: M. Stevanović)

Takođe ističe kako će ovih dana morati da izvadi svu šargarepu i crni luk, jer ako se ovako nastavi ostaće i bez šargarepe i bez crnog luka, s obzirom da je ovaj uporni glodar u svojim hodnicima odneo trećinu pomenutih kultura koje su posađene drugi put ove godine.

"Juče je šargarepa izgledala odlično! Međutim, već danas je trećina nadzemnog dela suva, a ploda nema. Ovo je znak da ću morati ostatak što pre da izvadim iz zemlje kako bih nešto spasila. Ukoliko ne uspemo da se rešimo slepog kučeta do kraja ove godine, mislim da ćemo morati korenasto-krtolaste kulture i da posadimo na nekom drugom mestu", završava naša sagovornica vidno zabrinuta zbog činjenice da nijedna mera protiv ovog glodara ne daje nikakve rezultate.

Zakonom zaštićena vrsta

Da gore može biti, uz slepo kuče pojavila se i krtica koja ne pravi štete, osim što kopa hodnike, pa samim tim povećava prohodnost štetočine i mesto za skladištenje hrane.

Treba istaći da je pomenuta štetočina zakonom zaštićena vrsta glodara, pa je preventivna deratizacija jedina hemijska mera koja se može primeniti. Takođe, ovaj glodar ne voli miris cimeta, bibera i ljute paprike. Sve u svemu, ukoliko se nalazi duži vremenski period u zemlji i iskopa veliki broj hodnika jako je teško izboriti se protiv ove zaštićene vrste.


Foto prilog


Tagovi

Slepo kuče Štete u bašti Štetočina Krtolasto povrće Krtica Mere suzbijanja Milena Stevanović


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)