Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika i paradajz
  • 14.09.2022. 12:00

Zeleno uvenuće paprike i paradajza: Koje preventivne mere primeniti?

Kod paprike zaraženo tkivo lišća gubi turgor, suši se i otpada, a kod paradajza nema uvenućabiljaka, ni remećenje porasta, nego se na starijem lišću javljaju hlorotične pege koje nekrotiraju.

Foto: Depositphoto/PantherMediaSeller (ilustracija)
  • 642
  • 40
  • 0

Na području delovanja RC Vrbas paradajz se nalazi u fazi sazrevanja ploda i semena. Vizuelnim pregledom useva paradajza, na pojedinim lokalitetima, registrovani su simptomi zelenog uvenuća (Verticillium albo-atrum i Verticillium dahliae), prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Ovaj parazit ima širok krug domaćina, sa preko 200 biljnih vrsta, posebno iz familije Solanacae i Cucurbitacae. Do zaraze tim patogenom može doći u svim fazama njihovog razvoja. Osnovni simptom bolesti je uvenuće biljaka, gde biljka zadržava zelenu boju.

Uvenuće paprika i pasulja - bolesti visokih temperatura

Kod paprike zaraženo tkivo lišća gubi turgor, suši se i otpada. U početku biljke zaostaju u porastu, a kasinje dolazi do postepenog gubitka boje. Na uzdužnom preseku korena uvelih biljaka, uočava se mrki prsten u zoni sudovnog tkiva. Uvenuće cele biljke se posebno vidi u najtoplijem delu dana. Uginule biljke mogu biti prekrivene crnim tvorevinama od sklerocija.

Na paradajzu su simptomi nešto drugačiji

Kod paradajza nema uvenuća biljaka, ni remećenja porasta. Na starijem lišću se javljaju hlorotične pege, koje nekrotiraju. Na uzdužnom preseku stabla se javlja mrka obojenost sudovnog sistema. Micelija gljive se u poljskim uslovima može održati u zemljištu i do 14 godina, ali najveća količina micelije preživi dve do četiri godine. Za klijanje mikrosklerocija potrebno je da u zemljištu ima dovoljno vlage i da je temperatura od 20 do 25 stepeni Celzijusa i da su prisutne materije koje luči koren.

Gljiva prodire kroz rane, korenove dlačice ili kroz epidermis korena gde se sistemično razvija. U povoljnim uslovima, zaraza se sa lokalnih žarišta može proširiti na ceo usev. Parazit se prenosi površinskom vodom, zaraženim biljnim ostacima i zaraženim semenom. Direktne mere zaštite se ne mogu sprovoditi, zbog dugog održavanja gljive u zemljištu.

Zaraza se sa lokalnih žarišta može proširiti i na ceo usev (Foto: Depositphoto/Photozirka)

Podsetimo, prvi simptomi uočavaju se na donjem lišću, u vidu blagog uvenuća. Zaraženo lišće omekša, uvija se ka unutrašnjosti međutim zadržava boju. Na osnovu ove karakteristike je i nastao naziv zeleno uvenuće. Sa daljim razvojem lišće gubi čvrstinu, suši se i na kraju i otpada.

Pored lišća napadu patogena izložene su i grane pa i čitave biljke. Tada na uzdužnom preseku korena i prizemnog stabla može da se primeti nekroza, koja je karakteristična za zeleno uvenuće. U pojedinim slučajevima biljka može dati prividan izgled oporavka, naročito u početnim fazama oboljenja. Karakteristično je da biljke imaju skraćene internodije što im daje žbunast izgled.

Sa ciljem kontole ove bolesti preporučuje se primena svih raspoloživih preventivnih mera koje podrazumevaju:

  • dezinfekcija zemljišta;
  • potapanje korena pre rasađivanja ili njegovo zalivanje rastvorom propamokarb-hidrohlorida ili propamokarb-hidrohlorid + fosetil-aluminijum;
  • uklanjanje korova, biljnih ostataka;
  • gajenje visoko otpornog sortimenta;
  • kontrolisano đubrenje azotnim đubrivima;
  • smanjenje povređivanja biljaka;
  • poštovanje plodoreda (papriku i paradajz treba saditi na istoj površini svake pete godine) i 
  • redovno uklanjanje uvenulih biljka.

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zeleno uvenuće Uvenuće paprike Uvenuće paradajza Uvenuće biljaka Simptomi uvenuća Nekroza


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]