Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimska salata
  • 01.10.2018. 14:00

Zimska salata - odaberite najbolju vrstu, sortu i način uzgoja

Uzgajanje zimskih salata možemo obaviti na otvorenom, ispod agro platna, na prekrivenim gredicama, u plastenicima ili jednostavno u saksijama na balkonu. Kod setve je najvažnije da smo odabrali dobro drenirano mesto, jer je suvišna vlaga najveći neprijatelji biljaka.

Foto: Pixabay/David Kaspar
  • 5.958
  • 121
  • 0

Početak zime nije kraj konzumacije svežeg povrća. Toploljubive kulture poput paradajza, krastavca ili paprike završile su svoj vegetacioni ciklus, a sada je vreme za zimsko povrće. Pored setve i sadnje spanaća, crvenog i belog luka, rotkvica, nezaobilazne su brojne zimske salate. Pravilnim odabirom vrste, sorte i načina uzgoja možemo imati sveže listove i na novogodišnjoj trpezi.

Odaberite pravo mesto za setvu

Uzgajanje zimskih salata možemo obaviti na otvorenom, ispod agro platna, na prekrivenim gredicama, u plastenicima ili jednostavno u saksijama na balkonu. Kod setve je najvažnije da smo odabrali dobro drenirano mesto, jer je suvišna vlaga najveći neprijatelji biljaka. Tokom zime biljke će brže izmrznuti i propasti na zabarenom zemljištu. Na zemljištu koje je dobro drenirano i prekrivene agroplatnom zimske salate možemo brati tokom cele zime u zavisnosti od vremenskih prilika. Birajte mesta za uzgoj koja su zaklonjena od udara vetra i osunčana. Zemljište je potrebno pripremiti u plićem sloju, jer salate imaju plitak koren. Pre sjetve zemljište pođubrite organskim đubrivom, jer se zimske salate odlikuju brzim porastom.

Setva se obavlja sve do novembra

Setvu možete obaviti i u kontejnere, a zatim posaditi rasad. Na malim  površinama setva se obavlja u plitke redove. Nakon setve obavezno izvršiti zalivanje. Setva se može obaviti sve do sredine novembra. Najbolja je sukcesivna setva svakih 15 dana. Na ovaj način ćete osigurati stalnu berbu svežih listova. Ukoliko su noći suviše hladne, prekrijte zasejanu površinu agro platnom. Temperatura ispod agro platna je za oko 5°C veća od okolne temperature.

Tokom klijanja, nicanja i rasta zemljište treba da je dovoljno vlažno. Suvišna vlaga dovodi do bržeg hlađenja zemljišta i propadanja klijanaca i biljaka. Pratite vremenske prognoze i ukoliko je najavljen mraz, prekrijte salatu agro platnom.

Trik za bolji ukus zimskih salata

Seča listova zismkih salata se obavlja kada dovoljno narastu, za većinu vrsta to je oko 15 cm. Prilikom seče ostaviti od tri do pet centimetara biljke u zavisnosti od njene veličine. Iz pazuha listova razviće se novo mlado lišće.

Zimske salate imaju nešto intenzivniji ukus, ponekad gorak. Kako bi izbegli ovu pojavu, salatu dva do četiri dana pre berbe prekriti da bude u mraku. Možemo koristiti stare saksije, kante ili crnu foliju. Na ovaj način će se ukus i gorčina ublažiti.

Zelena salata, matovilac, endivija ili radič su odličan izbor.

Zelena salata

Pravilnim odabirom sorte uživaćemo u svežoj zelenoj salati tokom zime. Izaberite osunčano mesto za uzgoj. Zelena salata se može sejati direktno iz semena ili možemo uzgojiti rasad i njega saditi. Za uzgoj salate najbolje je odabrati zatvoren prostor.

Matovilac

Matovilac ukusom podseća na zelenu salatu, a dobro podnosi nisku temperaturu i mraz. Može da podnese i do -15°C. Najbolje ga je posaditi na sunčano ili polusenovito mesto. Optimalna temperatura za njegov rast je oko 10°C. Jednostavno se uzgaja, ali je zbog sitnog semena potrebno pripremiti i usitniti setveni sloj zemljišta. Seme se polaže na dubinu od jednog do dva centimetra. Posadite ga zaštićenog od udara vetra, jer ne podnosi mesta izložena stalnom vetru, zbog kog brzo propada.

Predstavlja najbogatije zimsko povrće kada je u pitanju sadržaj hranjivih materija. Odlikuje se bogatim sadržajem minerala (kalijuma, kalcijuma, gvožđa), vitamina A, B i C i drugih korisnih sastojaka.

Endivija i radič

Ove dve salate su odličan izbor za sve koji vole gorak ukus. Zajedničko im je da zahtevaju veće količine vode na početku porasta.

Endiviju možemo saditi tokom cele godine. Kada nastupe niske temperature i mraz potrebna joj je zaštita. Dobro raste i pri temperaturama od oko 6°C. Najbolje je da je sejemo u kontejnere, a kasnije rasad posadimo na stalno mesto.

Radič ima specifičan ukus, a postoje sorte lišćarke i korenaste. Otporniji je na temperaturne minuse i lako se prilagođava vremenskim promenama.


Povezana biljna vrsta

Endivija

Endivija

Engleski naziv: Endive | Latinski naziv: Cichorium endivia var. latifolia

Endivija je dvogodišnja kultura iako se proizvodi i troši kao jednogodišnje povrće. Gaji se zbog listova, koji formiraju rozetu. Listovi endivije mogu biti glatki, slabo ili jako... Više [+]

Radič

Radič

Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič se pretežito koristi u svežem stanju. Karakterističan je njegov jedinstven gorak ukus, a od ugljenih hidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima naročitu... Više [+]

Matovilac

Matovilac

Engleski naziv: Corn salad | Latinski naziv: Valerianella locusta L. Laterr

Matovilac je biljka livadske flore i koristi se kao sveža salata zimi i u rano proleće. Kao niskoenergetska namirnica ima prednost za kontrolu unosa hrane, ali deluje i umirujuće... Više [+]

Tagovi

Zimska salata Endivija Radič Matovilac Zelena salata Oktobar Novembar Rasad


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.