Lubenica je jedino povrće koje, kada se ubere zeleno, ne može da dozreli. Peteljka i zvuk su dva pokazatelja da li ćete se osladiti ili ne.
Lubenice su tokom leta najveća i najzdravija poslastica, međutim da biste se i zasladili morate da budete jedino iskustan bostandžija da biste prepoznali zrelu i slatku lubenicu.
Kada je pravi trenutak za branje, pitali smo Miloša Blagojvića iz sela Ranilović, koji pored dva hekatara pod bostanom gaji i druge povrtarstke vrste:
"Da bi ona sazrela, mora da protekne 30 dana kod tamnih sorti, a kod šarenih do 35, ako je topla godina. Ako je godina kišna i leto hladno onda treba i do 40 ili 45 dana, a to je prvo što treba da zna svaki bostandžija".
Na njivi je posadio svit bejbi (sweat baby), talisman, faraon i seme kleopatre. Sukcesivno su sađene, da bi njihovo rađanje pokrilo celu sezonu, od početka jula do kraja oktobra. Namerno je koristio stare prepoznatljive sorte lubenice zbog visokog procenta sadržaja šećera koje imaju u sebi, za razliku od hibrida.
Prosečna težina plodova ovih sorti je od sedam do 11 kg, a sadržaj šećera ili briks je oko 15 odsto. Na jednom hektaru, Miloš ubere i do 20 tona lubenice, a na mestu gde postoji navodnjavanje i znatno više. Da li je taj rod i zreo, pokazaće prvo peteljka.
"Ovo je ono šta uočavamo: peteljka ne bi trebalo da ima dlačica na sebi, listić i kovrdžica su suvi, na mestu gde je ležala ostala bi mrlja i to boja pomorandže", uvodi nas ovaj bostandžija i dodaje da i zvuk može odati zrelost lubenice. To je ono u čemu su složni svi poznavaoci i ljubitelji ove sočne povrtarske vrste - zvuk treba da bude tup pri kuckanju.
Ukoliko niste poljoprivrednik koji iz svoje bašte bere lubenice, već ste kupac na pijaci ili u marketima, gore navedene smernice, neće vam mnogo pomoći.
"Lubenica je jedino povrće koje kad se ubere zeleno ne može da dozreli, za razliku od paradajza ili dinje. Lubenica vremenom dobije boju, ali slasti nema. Kad se pojede, takav plod ima šmek krastavca. Jedini pokazatelj zrelosti u mega marketima jeste, kad se zareže peteljka, bela srž i sok iz nje", kaže Miloš.
Uočiti zrelu lubenicu je tek prvi korak, drugi i za ljubitelje najvažniji jeste koliko je ona slatka. Određena količina vode kroz navodnjavanje ili kišu utiče na rast ploda, a sunce donosi slatkoću. Na pitanje, da li slatkoću može odati muški ili ženski plod, Miloš nam je odmah raspršio iluzije:
"Da li je lubenica muška ili ženska su prazne priče. To je izgovor prodavaca kad kupite zelenu lubenicu da vam ne vrate novac, jer ste navodno uzeli mušku, pa zato nije slatka. Na biljci postoje muški i ženski cvetovi, muški služe da oplodnju, a ženski daju rod i svaka lubenica je u stvari - ženska lubenica".
Bela srž - jedan od pokazatelja zrelosti
Treba napomenuti da na slatkoću kao i na rast dosta utiču agrotehničke mere koje su primenjene na zemljištu na kom se uzgaja bostan. U slučaju ovog povrtara to je bilo duboko zimsko oranje, đubrenje sajnjakom i malčiranje zemljišta folijom. Inače je za lubenicu potrebna srednje teška i teška zemlja u kojoj je tolerantnost na vlagu zadovoljavajuća.
Iskustvo pri odabiru zrelih i slatkih, kao i pri samom uzgoju, nagoveštava Miloš, potrebno je iskustvo ali i dobra godina. Prošlu godinu ocenio je kao jednu od boljih za lubenicu jer je bila kišna. I dok je je morao da prodaje i preprodavcima, ove godine njegov bostan biće samo onaj iz prve ruke. To i jeste njegova najvažnija preporuka za sve kupce i ljubitelje ove sočne biljke - kupujte od proverenih proizvođača, a ne od preprodavaca.
Foto: Julijana Kuzmić
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka