AgroKlub.rs

\

Povrtarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Povrtarstvo » Kako prepoznati slatku lubenicu?

Kako prepoznati slatku lubenicu?

Proizvodnja bostana

Kako prepoznati slatku lubenicu?

Datum: 15.07.2017. 14:30 |

Kategorija:

Povrtarstvo

Lubenica mora da bude slatka, ali i velika i lepa na oko, a kako tvrdi Vjekoslav Bata Hodak proizvođač bostana, iz Platičeva, svakog leta i za svačiji ukus poneka se nađe.

Iako je većina naših građana Srbije prve lubenice kupila i probala već u junu, one prave, naše, domaće i rane, na sremačkim ulicama osvanule su početkom jula. Lubenica mora da bude slatka, ali i velika i lepa na oko, a kako tvrde proizvođači svakog leta i za svačiji ukus poneka se nađe.

Lubenica traži mnogo posvećenosti

Ta okrugla slast običnim kupcima deluje jednostavno, ali sa tim se neće složiti i dugogodišnji proizvođač bostana Vjekoslav Bata Hodak iz Platičeva. Ovaj poljoprivredni proizvođač, koji se osim proizvodnje bostana pomalo bavi i ratarstvom i stočarstvom kaže da dobra i kvalitetna lubenica u današnje vreme iziskuje mnogo posvećenosti.

Uzgoj lubenica na 17 jutara

Iako su pre mnogo godina počeli sa malim površinama pod lubenicama, danas se njihova proizvodnja prostire na gotovo 17 jutara. Hodak prvenstveno gaji sorte vasko i eletum, mada svake godine proba i sa ponekom novom. On ne osigurava svoj rod čak ni nakon što je prošle godine zbog grada pretrpeo skoro potpunu štetu. Umesto toga Vjekoslav svake godine ulaže u kvalitet svoje proizvodnje, pa je to učinio i ove godine koja kako tvrdi nije baš bila dosada sjajna za bostan, dodajući da ispod 60 tona po jutru ne očekuje.

Šta odlikuje zrelu i slatku lubenicu?

Hodak već godinama sav rod lubenica prodaje istom kupcu, a za one pojedinačne koji mu po tu letnju poslasticu dolaze na kućni prag Vjekoslav u ovom video prilogu objašnjava po čemu se prepoznaje zrela i slatka lubenica:

Foto: dimitrisvetsikas1969/Pixabay


Vertigo production

Vertigo production
Laze Nančića 2, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66
e-mail: vertigons@gmail.com , web: www.poljoprivrednaemisija.com

Broj pregleda članka: 3792; Uspešnost članka: 258.6

Tagovi: Uzgoj, Lubenica, Srem, Bostan, Platičevo, Vjekoslav Hodak

Ključne reči članka: kako, prepoznati, slatku, lubenicu, lubenica, godine, hodak, vjekoslav, mnogo


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Izdvojeni članci - Povrtarstvo

Zaštitite plastenik od pregrejavanja
02.06.2017.

Loboda - hrana, a ne korov
30.05.2017.

Pravilnom rezidbom do krupnih plodova
05.05.2017.

Kako uzgajati rukolu?
20.04.2017.