Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Acidofilno mleko
  • 22.06.2019. 18:00

Acidofilno mleko - terapeutsko nutritivni spoj "dobrih" bakterija

Dok se za većinu fermentisanih mlečnih napitaka koristi pasterizovano mleko, za proizvodnju acidofila koristi se samo sterilizovano mleko.

Foto: Pixabay/falovelykids
  • 3.998
  • 41
  • 0

Jogurt, kiselo mleko, kisela pavlaka, kefir, voćni jogurt i fermentisani sirevi, najčešči su fermentisani mlečni proizvodi koji se nalaze na tržištu i koji se često konzumiraju. Varijacije u tehnologiji proizvodnje uzrokovane su, tradicijom ili kulturom i običajima mesta na kojima se pripremaju mlečni fermentisani napici. Ipak jedan mlečni fermentisani napitak ima jedinstvenu formulu po kojoj se priprema, a to je acidofilno mleko. Osvežavajućeg je i kiselkastog ukusa sa jako povoljnim terapeutskim delovanjem za probavni trakt i povoljnu mikrofloru.

Proizvodi sa gorkim i kiselkastim ukusom popularniji nego ikad

Od 1969. godine i prve definicije Franka V. Kosikowskog koji objašnjava šta su to fermentisani mlečni napici pa sve do 2003. godine kada IDF Međunarodna mlekarska federacija izdaje dokument CODEX STAN 243 - 2003, popularnost fermentisanih mlečnih napitaka konstantno je rasla, takav trend se zadržao i do danas. Jednostavno rečeno, fermentacija predstavlja oblik i mogućnost konzervisanja, korišćenjem bakterija iz roda Lactobacillus koje imaju sposobnost pretvaranja šećera u mlečnu kiselinu koja je ujedno i prirodni konzervans i inhibira rast štetnih bakterija.

Danas u svetu, Francuska je na prvom mestu u proizvodnji fermentisanih mlečnih napitaka, ali i u konzumiranju istih. EU se smatra kolevkom današnje proizvodnje fermentisanih mlečnih napitaka, a najrazvijenija tržišta i postotak konzumacije po stanovniku je u Španiji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Poljskoj. Spoj tradicionalnih receptura sa Istoka i novih tehnologija proizvodnje rezultirali su nizom različitih fermentisanih mlečnih napitaka sa blago kiselim ukusom, a među njima i acidofilno mleko. Prednost svih vrsta fermentisanih mlečnih napitaka je što se vrlo brzo i jednostavno mogu spravljati i u domaćinstvima, gde su i nastale razne varijacije, novi proizvodi i ukusi zahvaljujući širom spektru tradicije, kulture i običaja iz mesta gde nastaju.

Dodatak čiste kulture Lactobacillus acidophillus

Tehnološki postupak proizvodnje acidofilnog mleka sličan je proizvodnji jogurta, a u osnovi razlika je u obradi mleka. Dok se za većinu fermentisanih mlečnih napitaka koristi pasterizovano mleko, za proizvodnju acidofila koristi se samo sterilizovano mleko. Postupkom sterilizacije mleka na temperaturama većim od 100 ºC uništavaju se svi mikroorganizmi, gljivice i bakterije, što predstavlja idealnu podlogu za inokulaciju čiste kulture Lactobacillus acidophillus koja se jako sporo razmnožava. Zbog toga se ne može koristiti pasterizovano mleko gde bi se razvili drugi mikroorganizmi i ometali pravilnu fermentaciju. Proces kišeljenja traje i do osam sati, pri čemu se stvaraju aromatične materije dajući ovom napitku specifičan blago kiseli ukus.

Mleko kao lek

Acidofilno mleko do pre pedesetak godina jedino se moglo nabaviti u apotekama. Industrije koje su proizvodile mleko dostavljale su apotekama ovu dragocenu tečnost za koju je dokazano da ima blagotvoran učinak na zdravlje i probavni trakt zahvaljujući probiotičkom delovanju bakterija Lactobacillus acidophillus. Grupa ovih bakterija ne samo da u organizmu smanjuje već i uništava štetne bakterije i mikroorganizme. Osim što je regulator povoljne mikroflore probavnog trakta, preporučuje se deci kod poboljšanja apetita, trudnicama, u postoperativnom periodu kao i posle terapija sa jakim antibioticama. Kiselkast ukus acidofilnog mleka idealno se ublažava jednom kašikom meda koja se jednostavno u čaši sa mlekom promeša.

Takođe, za razliku od drugih fermentisanih mlečnih napitaka, acidofil se u organizmu potpuno apsorbuje, zahvaljujući fermentaciji laktoze.


Tagovi

Acidofilno mleko Sterilizovano mleko Fermentisani proizvod


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]