Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mleka
  • 26.04.2022. 18:00

Austrijske mlekare obustavljaju isporuku, Rusija će mleko prodavati u kantama?

Troškovi proizvodnje mleka u Austriji su narasli za 30 odsto. U Rusiji imaju zaliha materijala za ambalažu za par meseci.

Foto: Depositphotos/subinpumsom
  • 2.217
  • 112
  • 0

Druga po veličini mlekara u Austriji, NÖM, sa sedištem u Badenu najavila je preventivnu obustavu isporuke pojedinih proizvoda zbog rasta troškova. Dakle, litra sirovog mleka već je poskupela za 10 centi što je povećanje troškova od 30 odsto, odnosno 40 miliona evra ove godine za tu kompaniju.   

Razlog je i povećanje cene energenata, posebno gasa budući da su sto odsto zavisni od tog energenta, navodi noe.orf.

Član uprave, Alfred Berger, najavio je da će zbog mera opreza zaustaviti isporuku određenih proizvoda, ali nisu precizirali kojih. 

Uska grla proizvodnje

Osim toga, upozoravaju i na uska grla u nabavci materijala za pakovanje te voćnih preparata koji služe za proizvodnju, na primer, voćnih jogurta. Takođe, uzgoj jagoda u Donjoj Austriji pokriva tek šest odsto njihovih potreba. Problem predstavlja i nedostatak radne snage, berača iz Ukrajine kojih ove godine neće biti. 

Slično je i s malinama koje su tri do pet puta skuplje, a kada je reč o isporuci, nedostaje vozača kamiona. 

Kada je reč o ambalaži, manjak je materijala koje koriste za poklopce jogurta, pavlake i drugih mlečnih proizvoda. 

Mleko u bidonima

S ovim imaju problema i u Rusiji. Kako piše dairy global, tamo čak 95 odsto materijala dolazi iz uvoza. Zbog uvedenih sankcija, više ne mogu koristiti Tetra Pak, a sa radom u Rusiji su prestali i Elopak te Stora Enso, dok je Tetra Laval smanjio poslovanje u toj zemlji. 

Preostaju im kante i staklena ambalaža (Foto: Depositphoto/p.thongdumhyu)

U industriji ambalaže za hranu, karton, polietilen, boje, aluminijska folija i druge sirovine prvenstveno uvoze iz Evropske unije. 

Preostaje im staklena ambalaža ili pak metalne kante, takozvani bidoni zbog čega će se morati razmišljati o smanjenju roka trajanja mleka i mlečnih proizvoda.

"Verovatno nećemo završiti sa mlekom u metalnim kantama, ali, znate, bolje je ne obećavati", komentirao je situaciju Arkadij Ponomarjov, osnivač ruskog mlečnog holdinga Molvest. 

Materijala za ambalažu imaju tek za 1,5 do tri meseca. 

Zanimljivo je da je među starijom populacijom, spominjanje bidona podstaklo uspomene na nestašicu hrane u kasnom sovjetskom razdoblju i ranim 1990-ima kada su se čekali redovi za kupovinu iz tih velikih, potrošačima nezgrapnih posuda. Oni su bili sinonim za nestašicu mleka. 


Tagovi

Troškovi proizvodnje Rusija Nestašica Ambalaža Mleko Tržište mleka Austrijske mlekare Bidoni za mleko


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Turšija, najčešće pripremljena zimnica i najstarija medju receptima. Priprema se od različitog povrća i konzumira se tokom čitave zime uz brojna jela.