Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praznična trpeza
  • 19.12.2023. 15:00

Bakterija listerije pronađena u ribljim proizvodima: Evo pet pravila za čuvanje hrane

Bakterija Listeria monocytogenes pronađena je u više evropskih država, upozorava EFSA. U pretpraznično vreme kada je kupovina i potrošnja hrane povećana, treba biti na oprezu

Bakterija listerije pronađena u ribljim proizvodima: Evo pet pravila za čuvanje hrane
Foto: Depositphotos/Di_Media
  • 407
  • 58
  • 0

Riblji proizvodi spremni za jelo, uglavnom dimljeni losos, verovatni su izvor bakterije Listeria monocytogenes koja je ovaj mesec evidentirana u više država, stoji u saopštenju Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Pojava u pet država

Između 2022. i 2023. godine Listeria monocytogenes se pojavila u Austriji, Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Holandiji, gde je zabeleženo 17 slučajeva oboljenja i dva smrtna slučaja, stoji u izveštaju. Pojava bolesti je uglavnom bila kod starijih osoba, prema podacima koji se mogu pratiti od 2011. godine.

Napredne tehnike molekularne tipizacije identifikovale su varijantu Listeria monocytogenes koja je otkrivena u većini slučajeva između 2022. i 2023. godine. Analiza podataka ukazuje na vezu sa dve ustanove u Litvaniji u istom periodu. Utvrđeno je da upravo one unele kontaminirane riblje proizvode na maloprodajna tržišta Nemačke i Italije. Proizvodnja je zaustavljena u jednoj fabrici u Litvaniji, što je, nadaju se, verovatno smanjilo rizik od pojave bolesti.

Podaci o distribuciji kontaminiranih proizvoda u Austriji, Belgiji i Holandiji trenutno nisu dostupni.

Stručnjaci EFSA i ECDC-a kažu da su potrebne dalje istrage kako bi se utvrdilo poreklo kontaminacije. Ovo će omogućiti nacionalnim vlastima da sprovedu ciljane mere kontrole i akcije ublažavanja. Osim toga, preporučuju poštovanje dobre proizvodne prakse, higijenskih pravila i efikasne kontrole temperature u celom lancu proizvodnje, distribucije i skladištenja hrane, uključujući i domaćinstva.

Otišli iz sela u grad na studiranje, da bi na kraju u menzi jeli - šta?

Potrošačima se savetuje da održavaju niske temperature u frižideru kako bi sprečili potencijalno širenje bakterija kao što je Listeria koja bi mogla biti prisutna u hrani koja je spremna za jelo.

Pet pravila za čuvanje hrane 

U pretpraznično vreme kada je kupovina i potrošnja hrane povećana, treba biti na oprezu. Držite se ovih pravila: 

  1. Dobro planirajte kupovinu jer, sveža svinjetina, govedina, jagnjetina i teletina može se u frižideru, na temperaturi 4-5°C očuvati do četiri dana, a mleveno meso kao i živinsko meso i riba jedan do dva dana.
  2. Termički obrađenu hranu ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Nakon kuvanja je što pre ohladite i odložite u zavrzivač ili pak višak razdelite u posude i zamrznite za posle. 
  3. Hranu ne držite vani jer dnevne temperature prelaze 5°C, a posebno je opasno ako na posudu sa hranom dođe sunce. 
  4. Kod podgrevanja je važno da hrana postigne visoku temperaturu u svim delovima. Ukoliko je samo topla, nije sigurno da je ispravna za jelo.
  5. Posebno budite oprezni sa namirnicama koje sadrže jaja i mleko (kolači, francuska salata i slično). 

Tagovi

Listeria monocytogenes Listeria u hrani Dimljeni losos Čuvanje hrane Trovanje hranom Praznična trpeza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.