Bakterija Listeria monocytogenes pronađena je u više evropskih država, upozorava EFSA. U pretpraznično vreme kada je kupovina i potrošnja hrane povećana, treba biti na oprezu
Riblji proizvodi spremni za jelo, uglavnom dimljeni losos, verovatni su izvor bakterije Listeria monocytogenes koja je ovaj mesec evidentirana u više država, stoji u saopštenju Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).
Između 2022. i 2023. godine Listeria monocytogenes se pojavila u Austriji, Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Holandiji, gde je zabeleženo 17 slučajeva oboljenja i dva smrtna slučaja, stoji u izveštaju. Pojava bolesti je uglavnom bila kod starijih osoba, prema podacima koji se mogu pratiti od 2011. godine.
Napredne tehnike molekularne tipizacije identifikovale su varijantu Listeria monocytogenes koja je otkrivena u većini slučajeva između 2022. i 2023. godine. Analiza podataka ukazuje na vezu sa dve ustanove u Litvaniji u istom periodu. Utvrđeno je da upravo one unele kontaminirane riblje proizvode na maloprodajna tržišta Nemačke i Italije. Proizvodnja je zaustavljena u jednoj fabrici u Litvaniji, što je, nadaju se, verovatno smanjilo rizik od pojave bolesti.
Podaci o distribuciji kontaminiranih proizvoda u Austriji, Belgiji i Holandiji trenutno nisu dostupni.
Stručnjaci EFSA i ECDC-a kažu da su potrebne dalje istrage kako bi se utvrdilo poreklo kontaminacije. Ovo će omogućiti nacionalnim vlastima da sprovedu ciljane mere kontrole i akcije ublažavanja. Osim toga, preporučuju poštovanje dobre proizvodne prakse, higijenskih pravila i efikasne kontrole temperature u celom lancu proizvodnje, distribucije i skladištenja hrane, uključujući i domaćinstva.
Otišli iz sela u grad na studiranje, da bi na kraju u menzi jeli - šta?
Potrošačima se savetuje da održavaju niske temperature u frižideru kako bi sprečili potencijalno širenje bakterija kao što je Listeria koja bi mogla biti prisutna u hrani koja je spremna za jelo.
U pretpraznično vreme kada je kupovina i potrošnja hrane povećana, treba biti na oprezu. Držite se ovih pravila:
Tagovi
Autorka