Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulen
  • 29.12.2022. 12:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina, Pančevo

Banatski kulen: Bogatiji nego bački?

Kuleni iz Bačkog Petrovca su nadaleko poznati po svom kvalitetu, međutim malo ljudi zna da se i u Banatu već decenijama proizvode kuleni i kobasice vrhunskog kvaliteta. Po čemu se razlikuju kuleni iz Bačke i Banata?

Foto: Lidija Pribelja
  • 660
  • 75
  • 0

Iako su njive utihnule usled kraja poljoprivredne sezone, posla u gazdinstvima naših domaćina ima na pretek jer zimu valja iskoristiti na najbolji mogući način. A gde boljeg načina nego u dobrom društvu napraviti najbolji kulen u južnom Banatu?

Za odabrane mušterije

Pavel Cicka iz Padine kod Pančeva se već više od 15 godina bavi proizvodnjom kulena i kobasica po sopstvenoj recepturi. Pored glavnih proizvoda, kulena i kobasica, bavi se i proizvodnjom švargli, čvaraka i kaše u nešto skromnijim količinama.

Pavel Cicka se već više od 15 godina bavi proizvodnjom kulena

"Proizvodnjom kulena se bavim jako dugo, doduše to ne radim sam. Pored mene, još trojica domaćina mi pomažu u sečenju i mlevenju mesa jer na godišnjem nivou zajedno obradimo oko 300 kg mesa. Tu količinu mesišta svakako ne bih stigao sam da uradim", priznaje Cicka dodajući da njih četvorica proizvode dovoljne količine za sebe i svoje porodice.

Od tih 300 kg koje zajednički obrađuju, njegova je skoro polovina.

"Kulene i kobasice ne prodajem na veliko, već samo nešto malo na kućnom pragu i to samo odabranim mušteriijama. To su mi, manje - više, stalni klijenti sa kojima je zadovoljstvo raditi. Uglavnom su to moji prijatelji i komšije."

Što više mesa - bolji ukus

Na pitanje po kojoj ceni ih podaje, naš sagovornik objašnjava da je prošle godine prodavao po ceni od 1.200 din/kg.

Od tih 300 kg koje zajednički obrađuju, njegova je skoro polovina

"Nažalost, ove godine ću morati da podignem cene zbog svih poskupljenja koja su nas zadesila. Cena mesa je takođe skočila i to čak tri puta u odnosu na prošlogodišnju. Ove godine, ne verujem da će cena za kulen biti niža od 1.800din/kg", kaže naš sagovornik.

"Što se tiče procedure proizvodnje, to je manje-više isto kod svih domaćina. Mi lično koristimo više vrsta mesa - i svinjnsko, i kozije i goveđe. Što se tiče svinjetine, ono mora bude iskljičivo od krmače. Što više vrsta mesa, to bolje jer je ukus kulena bogatiji", otkriva našim čitaocima padinski proizvođač dodajući da su svi sastojci uglavnom poznatima svima, ali da je tajna u njihovom odnosu i začinima.

Višnjino ili bukovo drvo?

Kada se kuleni i kobasice napune u creva, sledi proces dimljenja i sušenja koji u zavisnosti od jačine zime može trajati mesec ili dva. Par dana se dime na bukovom drvetu, pa se nakon toga nekoliko dana suše i "tako u krug dok ne budu gotovi".

Koriste više vrsta mesa - i svinjnsko, i kozije i goveđe

"Nekada sam dimio kulene i na trešnjinom ili višnjiniom drvetu zbog specifičnosti koje to drvo ima ali sada, pošto se dosta teško nalazi kulene dimim uglavnom na bukovom drvetu", kaže naš domaćin dodajući da začini koji se koriste održavaju kulene svežim i ukusnim.

So služi kao sredstvo za konzervisanje, mast čuva vlagu mesa, a paprika poboljšava ukus proizvodima. Kada se kuleni osuše, od početnih 1,3 kg koliko imaju Cickovi sveži kuleni, sušenjem na hladnoći proizvodi gube vlagu i ostane nekih 900 gr nakon toga.

Još nam otkriva da je najvažniji faktor pravljenja dobrog kulena, svakako dobro društvo, fino meze i domaća rakija kojom se majstori greju.

"Malo ljudi zna koja je razlika između bačvanskih i banatskih kulena. U Bačkoj se kuleni prave isključivo od svinjskog mesa i bez dodatka bibera, a u Banatu se kuleni prave od više različitih vrsta mesa i dodaje se biber u smešu začina", zaključuje naš sagovornik dodajući da se tačno po ukusu zna koji kulen je iz Banata, a koji iz Bačke.


Foto prilog


Tagovi

Banatski kulen Kako se pravi Pavel Cicka Začini Divljenje kulena Priprema Meso za kulen


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.