Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bang kokoške
  • 31.08.2018. 08:00

Beng-koke samo za izvoz, a koka novog standarda za one koji žele da jedu bez griže savesti?

70% kokošjeg mesa proizvedenog u Holandiji se izvozi, i to su uglavnom industrijski "naduvane" ptice. Domaći potrošači ih ne žele. 

Foto: Ilustracija/Wikimedia Commons
  • 758
  • 64
  • 0

Zovu ih beng-kokama (bang), prema zvuku eksplodiranja balona. Da, čak i navodno suvoparni Holanđani znaju da budu duhoviti, a pojam plofkippen koriste za kategoriju brzorastuće živine iz industrijskog uzgoja. Kupci, naravno domaći, sve manje konzumiraju takvu piletnu - bezukusnu, lošijeg kvaliteta

Beng-koke će se naći na policama samoposluga Evrope i sveta pre nego u lancu AH (Albert Heijn), najvećem u Holandiji: 70% kokošjeg mesa proizvedenog u ovoj zemlji se izvozi, i to su uglavnom industrijski "naduvane" ptice. Domaći potrošači ih ne žele. 

Nova sorta sporije raste i kvalitetnija je 

Nova sorta, nazvana kokoška novog standarda u lancu supermaketa Jumbo, sporije raste i bolja je, u svakom pogledu. Najveći holandski lanac supermarketa, Albert Heijn, kupcima nudi novu AH koku. Novi proizvod, da tako kažemo, nastaje u uslovima koji su primereniji pticama, imaju više prostora, žive nedelju dana duže i sporije rastu. 

Tokom minulih sedam godna, trećina uzgajivača kokošaka prešla je na nove uslove uzgoja, nakon što je opsežno istraživanje ustanovilo mahom zdravstvene probleme ptica i uputilo javnost u ovu temu kampanjom udruženja za zaštitu životinja.

Sve je počelo nakon naučnog ispitivanja uslova u kojima rastu kokoške, sprovedenog pre osam godina. Deo su odigrali i oštriji EU propisi o uslovima uzgoja i, uopšteno, humanijeg tretmana  životinja. Naravno, svoje mišljenje je dalo i tržište: kupci preferiraju kvalitetnije meso koje mogu da jedu bez griže savesti. "Možda su nove AH koke malo skuplje, ali će kupci rado platiti više za nešto čemu veruju", kažu u supermarketima. 

Zvezdica za bolje življenje 

Namera proizvođača je da kokošje meso uzgojem dobije status koje je već dostigla svinjetina - minimalnu jednu zvezdicu u sistemu vrednovanja tretmana i zaštite životinja Beter Leven (bolje življenje). Istraživanje trendova obavila je ekipa Univertiziteta Vageningen, za potrebe organizacje za zaštitu životinja Wakker Dier. 


Tagovi

Zaštita životinja Bang koke Plofkippen Kvalitet mesa Holandija


Autorka

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt veka dopisnica iz Brisela, sa preko 25.000 članaka. Dugogodišnja saradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.