Ukus i aroma ove nesvakidašnje slano slatke poslastice podsećaju na kranč čokoladu. Prilikom izrade, u pet kilograma rastopljene čokolade ubacuje se 700 grama čvaraka, što čini 12 odsto udela u gotovom proizvodu.
Savremeno poslastičarstvo podrazumeva neprekidno sticanje novih saznanja, plasiranje ideja, ali i brendova koji bi bili interesantni kako domaćem, tako i inostranom tržištu. Ako je nekada bilo čudno spojiti slatko i slano u jednom proizvodu, danas to svakako nije.
Želeći da poslastičarstvo podigne za stepen više, poslastičarka iz Vojke kraj Stare Pazove, Svetlana Nikolin, odlučila je da spoji tradiciju i luksuz i time iznenadi ukućane, ali i sve ostale. Tako je sasvim slučajno nastala čokolada sa čvarcima, pod nazivom Čoko čvarak. Zašto je rešila da spoji baš ova dva sastojka, vrlo rado nam je ispričala.
"Ideja je došla sasvim spontano. Suprug i ja smo bili na nekom sajmu, jer se on bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda, a ja sam, gledajući neke klipove naišla na serviranu slaninu sa medom. Pomislih tada, kad može slanina i med, može i čokolada sa čvarcima", kaže ona.
Kako se već 18 godina bavi izradom torti i kolača, ovu svoju novu zamisao odmah je želela da sprovede u delo. Iste večeri, po povratku sa sajma, uzela je čokoladu koju inače koristi za izradu poslastica, razlila, dodala čvarke i ostavila da se hladi.
"Negde oko ponoći deca su se vraćala iz grada i ja sam im dala da probaju, ne govoreći ništa o tajnom sastojku. Malo je reći da su bili oduševljeni ukusom, ali nisu mogli da pogode šta je zapravo unutar čokolade", ističe ova poslatičarka i dodaje da nisu poverovali da se zapravo radi o čvarcima.
Kako dalje napominje, njena snajka je rešila da uredi instagram stranicu, fotografiše novi specijalitet i kroz dve nedelje nastao je "bum". Ljudi su bili iznenađeni, radoznali, a svi oni koji su probali nisu krili oduševljenje. Ceca Sremica, kako je inače poznata na društvenoj mreži instagram, dobijala je iz dana u dan nove pratioce i potencijalne kupce.
Kako nam priča, izrada ovog neobičnog proizvoda zapravo nije komplikovana, jer sve zavisi od čvaraka, a koristi se i nekoliko vrsta čokolada.
"Kada je u pitanju sama izrada, mešaju se tri vrste čokolade, mlečna, kakao i čokolada u prahu. U suštitni, glavna i najvažnija caka je zapravo u čvarcima koji moraju biti izuzetno sitni i dobro presovani kako bi se iscedila sva mast koja se ne sme osetiti prilikom degustiranja."
Ukus i aroma ove nesvakidašnje slano slatke poslastice podsećaju na kranč čokoladu, a prilikom izrade u pet kilograma rastopljene čokolade ubacuje se 700 grama čvaraka što čini 12 odsto udela u gotovom proizvodu. Čokolada sa čvarcima se trenutno izrađuje u pakovanju od 100 grama koje se prodaje po ceni od 250 dinara.
"Prodaja uglavnom ide putem društvenih mreža ili kupci dolaze kod nas kući. U planu je svakako da u narednom periodu, tačnije od 1. juna, proširimo prodaju na neke maloprodajne radnje sa kojima sarađujemo", napominje naša sagovornica.
Volela bi, kaže, da država ima malo više sluha za male proizvođače i pomogne pri kupovini sredstava koja bi olakšala proces proizvodnje.
"Trenutno mi je važno da nabavim vibracioni sto. To za državu nije neka investicija, ali za mene jeste", zaključuje.
A kako pravi ovu hit čokoladu, pogledajte u sledećem videu:
Naslovna fotografija: AK grafika/Svetlana Nikolin, Instagram Ceca Sremica
Tagovi
Autorka