Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja čvaraka
  • 30.01.2025. 16:00

Čvarci skupi kao "suvo zlato", zašto su postali luksuz?

Dok ih je u izobilju nekada imalo svako seosko domaćinstvo, a mnogi ih smatrali nus proizvodom, danas se prodaju u malim pakovanjima i to kao deluks roba. Naravno, po visokim cenama.

Čvarci skupi kao "suvo zlato", zašto su postali luksuz?
Foto: Shutterstock/Suburbanium
  • 166
  • 96
  • 0

Cena čvaraka poslednjih godina je drastično porasla, postali su delikates, pa se uglavnom prodaju na po 100 ili 200 grama. Mnogi, ipak, kažu da vole sveže mirisne čvarke i kupiće ih čak i ako koštaju kao "suvo zlato". Navikli su da ih imaju u frižideru i bez njih ne mogu da zamisle ishranu bez obzira na to što su ih godine u godinu sve skuplji.  

Prodavci u mesarama kažu da su potražnja i zainteresovanost veliki, te se odmah i prodaju. Ponudu i prodaju tek topljenih, vrelih i mirisnih, s preciznim terminom prodaje, možemo naći i na društvenim mrežama.

Danas su deluks roda

I dok ih je u izobilju nekada imalo svako seosko domaćinstvo, a mnogi ih smatrali nus proizvodom danas se prodaju u malim pakovanjima i to kao deluks roba. Naravno, po visokim cenama. A šta se dogodilo u međuvremenu i kako čvarci postadoše to što danas jesu, svako ima svoje objašnjenje.

Iako mnogi govore kako su čvarci nekada bili sirotinjska hrana treba reći da su i tada sveži i mirisni kao dobra i jaka hrana uvek bili na stolu uz luk ili neku dobru salatu. Danas domaći proizvođači optužuju državu za uvoz svinjetine što obara cenu njihovih tovljenika, a u ponudi je sve manje težih svinja od kojih se mogu dobiti kvalitetni čvarci i mast.

"Domaće svinje su mesnate, nema dovoljno masnoće da bi se napravili čvarci", rekao nam je mesar  Miroslav Stefanović iz Bačke Palanke.

Danas se prodaju u malim pakovanjima i to kao deluks roba (foto: Dinka Bogunović)

Stručnjaci kažu da se u zadnje dve decenije domaći fond svinja smanjio za više od 40 odsto tako da mesna industrija dobrim delom zavisi od uvoza - uprkos činjenici da su se svinje iz Srbije u vreme Miloša Obrenovića izvozile u mnoge države tadašnje Evrope. Mnogi se sećaju i vremena kada su domaćini tokom zimskih meseci obavezno klali četiri do pet tovljenika težih od 150 kilograma, te je u izobilju bilo mesa, masti, čvaraka, prerađevina. 

Brzi tov - nema dovoljno masnoće

Mesari koji kažu da se čvarci mogu dobiti samo od masnijih i krupnijih svinja, kada ima dosta bele slanine. Ranije su se svinje hranile kukuruzom, a sada se praktikuje brzi tov, te nema dovoljno masnoće.

"Ne tovim svinje nego ih kupujem, imam registrovanu preradu mesa. Za prodaju svežeg mesa kupujem svinje od 120 kilograma, a za preradu tovljenike od 150 do 200 kg. Količina čvaraka zavisi od kvaliteta masnoće, da li je deblja, tanja, sa kog dela je uzeta", kaže naš sagovornik.

Cena opravdana?

A za kilogram čvaraka u mesarama i na pijacama treba izdvojiti oko 1.300 dinara, dok je kilogram svinjske masti oko 250 dinara. U marketima, pakovanja od 200 g čvaraka prodaju se za oko 500 dinara, što znači da bi za kilogram trebalo izdvojiti i do 2.500 dinara. Takođe, u poslednje vreme popularni su i takozvani čips čvarci, a svega 100 g ovog proizvoda košta oko 250 dinara.

"Cena čvaraka je opravdana, kada se prodaju čvarci mast je čista zarada. Od jedne tone masnoće dobijemo od 180 do 200 kg čvaraka i 500 do 550 kilograma masti".

Potebno je oko tri sata neprestanog stajanja pored vrelog kazana i stalnog mešanja kako ne bi zagoreli

Stefanović kaže da čvarke topi na tradicionalan način u kazanu na vatri. Potebno je oko tri sata neprestanog stajanja pored vrelog kazana i stalnog mešanja kako ne bi zagoreli. Mleko se obavezno dodaje na sredini procesa kako bi dobili lepu zlatnu boju, a sole se na kraju kad se dobro ocede.

Priprema čvaraka i topljenje masti - dodati mleko ili ne?

Recimo na kraju da sigurno nijedan proizvod nije doživeo za kratak vremenski period toliki cenovni skok, prevazilazeći cene kvalitetnijih i uvek sklupljih proizvoda. Ipak, bez obzira na cenu za koju se može reći da je otišla "nebu pod oblake" čvarci imaju svoje kupce tokom cele godine, a koji ne žale novac za svoj omiljeni delikates.


Tagovi

Čvarci Prodaja čvaraka Cena čvaraka Miroslav Stefanović Poskupljenje čvaraka Uzgoj svinja


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.