Dok ih je u izobilju nekada imalo svako seosko domaćinstvo, a mnogi ih smatrali nus proizvodom, danas se prodaju u malim pakovanjima i to kao deluks roba. Naravno, po visokim cenama.
Cena čvaraka poslednjih godina je drastično porasla, postali su delikates, pa se uglavnom prodaju na po 100 ili 200 grama. Mnogi, ipak, kažu da vole sveže mirisne čvarke i kupiće ih čak i ako koštaju kao "suvo zlato". Navikli su da ih imaju u frižideru i bez njih ne mogu da zamisle ishranu bez obzira na to što su ih godine u godinu sve skuplji.
Prodavci u mesarama kažu da su potražnja i zainteresovanost veliki, te se odmah i prodaju. Ponudu i prodaju tek topljenih, vrelih i mirisnih, s preciznim terminom prodaje, možemo naći i na društvenim mrežama.
I dok ih je u izobilju nekada imalo svako seosko domaćinstvo, a mnogi ih smatrali nus proizvodom danas se prodaju u malim pakovanjima i to kao deluks roba. Naravno, po visokim cenama. A šta se dogodilo u međuvremenu i kako čvarci postadoše to što danas jesu, svako ima svoje objašnjenje.
Iako mnogi govore kako su čvarci nekada bili sirotinjska hrana treba reći da su i tada sveži i mirisni kao dobra i jaka hrana uvek bili na stolu uz luk ili neku dobru salatu. Danas domaći proizvođači optužuju državu za uvoz svinjetine što obara cenu njihovih tovljenika, a u ponudi je sve manje težih svinja od kojih se mogu dobiti kvalitetni čvarci i mast.
"Domaće svinje su mesnate, nema dovoljno masnoće da bi se napravili čvarci", rekao nam je mesar Miroslav Stefanović iz Bačke Palanke.
Stručnjaci kažu da se u zadnje dve decenije domaći fond svinja smanjio za više od 40 odsto tako da mesna industrija dobrim delom zavisi od uvoza - uprkos činjenici da su se svinje iz Srbije u vreme Miloša Obrenovića izvozile u mnoge države tadašnje Evrope. Mnogi se sećaju i vremena kada su domaćini tokom zimskih meseci obavezno klali četiri do pet tovljenika težih od 150 kilograma, te je u izobilju bilo mesa, masti, čvaraka, prerađevina.
Mesari koji kažu da se čvarci mogu dobiti samo od masnijih i krupnijih svinja, kada ima dosta bele slanine. Ranije su se svinje hranile kukuruzom, a sada se praktikuje brzi tov, te nema dovoljno masnoće.
"Ne tovim svinje nego ih kupujem, imam registrovanu preradu mesa. Za prodaju svežeg mesa kupujem svinje od 120 kilograma, a za preradu tovljenike od 150 do 200 kg. Količina čvaraka zavisi od kvaliteta masnoće, da li je deblja, tanja, sa kog dela je uzeta", kaže naš sagovornik.
A za kilogram čvaraka u mesarama i na pijacama treba izdvojiti oko 1.300 dinara, dok je kilogram svinjske masti oko 250 dinara. U marketima, pakovanja od 200 g čvaraka prodaju se za oko 500 dinara, što znači da bi za kilogram trebalo izdvojiti i do 2.500 dinara. Takođe, u poslednje vreme popularni su i takozvani čips čvarci, a svega 100 g ovog proizvoda košta oko 250 dinara.
"Cena čvaraka je opravdana, kada se prodaju čvarci mast je čista zarada. Od jedne tone masnoće dobijemo od 180 do 200 kg čvaraka i 500 do 550 kilograma masti".
Stefanović kaže da čvarke topi na tradicionalan način u kazanu na vatri. Potebno je oko tri sata neprestanog stajanja pored vrelog kazana i stalnog mešanja kako ne bi zagoreli. Mleko se obavezno dodaje na sredini procesa kako bi dobili lepu zlatnu boju, a sole se na kraju kad se dobro ocede.
Recimo na kraju da sigurno nijedan proizvod nije doživeo za kratak vremenski period toliki cenovni skok, prevazilazeći cene kvalitetnijih i uvek sklupljih proizvoda. Ipak, bez obzira na cenu za koju se može reći da je otišla "nebu pod oblake" čvarci imaju svoje kupce tokom cele godine, a koji ne žale novac za svoj omiljeni delikates.
Tagovi
Autorka