Kako napominju u saopštenju, otkupna cena tovljenika je pala u proteklom periodu za više od 30 odsto, dok su cene mesa u maloprodaji gotovo na istom nivou, osim sporadičnih akcija.
Udruženje odgajivača svinja Srbije navodi da je domaća proizvodnja svinja ugrožena. Kako navode u svom saopštenju, velika kriza na našem tržištu nastala je zbog nemogućnosti prodaje domaćih svinja i davanja prednosti uvoznicima.
"Srbija, od nekadašnjeg najvećeg izvoznika svinja, danas je na pragu potpune zavisnosti od uvoza svinjskog mesa. U proteklih pet godina uvoz je porastao 300 do 500 odsto, dok tražnja za domaćim svinjama opada", stoji u saopštenju koje su poslali i redakciji Agrokluba, a koje potpisuje krovno Udruženje odgajivača svinja Srbije, kao i udruženja odgajivača svinja iz Bačke, Mačve, Centralne Srbije i Udruženje krmačara Srbije.
Kako navode, “samo za prvih osam meseci 2023. i 2024. godine uvezeno je blizu 40.000 tona svinjskog mesa, vrednosti od 134 miliona evra”.
“Država ima na raspolaganju mehanizme za zaštitu domaćih proizvođača, kao što su uvozne kvote ili dažbine, ali ih ne primenjuje. Zahtevamo da nadležna ministarstva hitno ograniče prekomeran uvoz zbog kog se smanjuje stočni fond i primene zakonom propisane mere za zaštitu domaćih primarnih proizvođača", insistiraju odgajivači.
Kako dalje napominju, otkupna cena tovljenika je pala u proteklom periodu za više od 30 odsto, dok su cene mesa u maloprodaji gotovo na istom nivou, osim sporadičnih akcija.
"Domaće farmere dodatno ugrožava zabrana izvoza svinjskog mesa u EU zbog brojnih nerešenih pitanja, na prvom mestu i dalje prisutne ASK (afričke svinjske kuge)", navode oni.
Kako dodaju, takve okolnosti idu na ruku "klaničarima" i ostalim prerađivačima koji formiraju cene koristeći mogućnost izbora - da li će meso uvesti ili sirovine za proizvodnju nabaviti od domaćih odgajivača svinja.
"Na ovaj način naše farmere potiskuju sa tržišta, uvozeći ogromne količine smrznutog i svežeg vakumiranog mesa sa rokom trajanja i do tri nedelje. Nabavna cena mesa iz uvoza je niža, jer se u EU za ishranu životinja koristi jeftinija, GMO sojina sačma."
Ističu da je paradoks to što "danas uvozimo meso za 60 do 70 odsto svojih potreba, a izvozimo žitarice."
"Sa razlogom se pitamo - da li neko svesno i namerno uništava domaću proizvodnju ili je ovakvo stanje posledica ignorisanja zahteva i apela domaćih proizvođača i stručne javnosti. Zaštitom domaćih farmera, štite se i ratari koji proizvode hranu za naše životinje i čitava poljoprivreda koji je strateški važna za svaku državu", zaključuju u svom saopštenju i napominju da domaćeg mesa uskoro neće biti ukoliko se nešto hitno ne preduzme.
Tagovi
Autorka