Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mast i čvarci
  • 02.12.2022. 18:00

Priprema čvaraka i topljenje masti - dodati mleko ili ne?

Na početku je važno neprekidno mešati kako bi se slanina krenula topiti, a ne da se zalepi na dno i zagori. Kada se doliva mleko?

Foto: Martina Pavlović
  • 21.671
  • 1.216
  • 0

Za topljenje masti i pripremu čvaraka potrebno je pripremiti svežu slaninu i salo koji se seku na takozvane kaiševe i odvoje od kože što se radi dobro naoštrenim noževima. 

Uobičajeno je da se seku na kockice. Njihova veličina se kreće od dva puta dva centimetra sve do pet puta pet, zavisno od toga kako volite. Važno je da sve budu iste veličine kako bi se ravnomerno topile. Krupni komadi daju masnije i gumenaste čvarke, dok sitniji daju hrskavije. Optimalna veličina je oko tri centimetra. Za pripremanje jednog kilograma čvaraka biće vam potrebno oko šest kilograma slanine.

Neophodno je stalno mešati

Topljenje se obavlja u kazanu, a manje količine možemo topiti u šerpi u domaćinstvu. Na dno se stavlja nepuna čaša vode ili manja količina stare masti. Kada stavimo vodu možemo očekivati da će tokom topljenja doći do prskanja pa budite jako oprezni.

Slanina se seče na kaiševe 

Kazan se ne puni do vrha, potpuno. Napuni se nešto malo više od polovine. Kuvanje se obavlja na umerenoj temperaturi. Na početku je važno neprekidno mešati kako bi se slanina krenula topiti, a ne da se zalepi na dno i zagori. Drvenom kašikom se struže dno posude. Vatra se mora stalno održavati, ali ne sme biti prejaka niti preslaba.

Mast se topi dok ne postane bistra, a čvarci mora da budu rumeni. Gotovi su kada su zlatnožute boje i isplivaju na površinu. Posuda se skida s vatre, a čvarci se vade i cede kroz presu pa se tako oslobađaju viška masti.

Prešanjem se oslobađa višak masti

Tečna mast se cedi i uliva u posude kako bi se na dno spustio talog. Zatim se preruči u posebne kante koje ostavimo otklopljene dok se mast u njoj ne stegne i postane bela. Čuvamo na hladnom mestu koje se može provetravati.

Dodavanje mleka

Jedan deo gurmana je protiv dodavanja mleka u čvarke i smatraju da ih je posle ceđenja najbolje samo ohladiti i ne soliti da ostanu hrskavi.

Drugi deo ističe prednosti dodavanja mleka, a to je zlatno-žuta boja i hrskavost. Svako domaćinstvo ima svoj recept.

Jedni mleko dodaju na početku topljenja slanine, drugi kad se mast pojavi na površini, dok treći mleko doliju kad mast počne da se peni.

Neizostavne kante za mast

Najsigurnije je kada se ono doliva polako, uz stalno mešanje, dok je slanina još uvek bela, a mast počne izlaziti na površinu. Pri dodavanju u mast koja peni dolazi do prskanja i može biti opasno. Treba biti obazriv na količinu, jer previše mleka daje tamne čvarke, a premalo je uzrok bledih, belih čvaraka. Uobičajeno je da se na 10 kilograma narezanih kockica dodaje jedan decilitar mleka.


Tagovi

Topljenje masti Čvarci Izrada čvaraka Dodavanje mleka Mleko u čvarke


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.