Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 20.09.2022. 18:00

Cene šećera u Evropi enormno porasle

Trend je sličan i na svetskom tržištu, ali nije pratio rast koji se desio u Evropi.

Foto: Depositphotos/Kosalism
  • 268
  • 13
  • 0

Cene šećera u Evropi su dostigle desetogodišnji maksimum, a oktobarskim ugovorima na tržištu fjučersa u Londonu trgovalo se po ceni od 622,37 evra po toni, izveštava Agrarheute.

Za kasnije datume cene se kreću između 500,30 i 550,30 evra po toni. I pored rasta zabeleženog u avgustu, ovakvim su razvojem situacije zatečeni mnogi analitičari. Trend je sličan i na svetskom tržištu, ali nije pratio enorman rast koji se desio u Evropi.  

I pored rasta na domaćem, fizičkom tržištu za oko 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu, cene su još uvek daleko od berzanskih i iznose 450 evra po toni.

Zašto je poskupljenje zahvatilo evropsko tržište?

Cene su na berzi u Nju Jorku pale zbog pada sirove nafte i slabog brazilskog reala. Očekuje se da će obim proizvodnje u Evropi za 2022./23. biti znatno manji nego prošle godine, što je cenama dalo podsticaj. Suvo i toplo vreme ovog leta u Evropskoj uniji, trećem po veličini proizvođaču šećera u svetu, dovešće do nižih prinosa šećerne repe, a samim tim i smanjene proizvodnje.

Trenutno procena iznosi 15,8 miliona tona, u poređenju sa 16,65 miliona prošle godine što je pad od pet odsto. Zajedno sa Velikom Britanijom očekuje se ukupna proizvodnja od 16,6 miliona tona, što bi bilo manje za milion tona u odnosu na 2021. godinu. Očekuje se da će potrošnja dostići 18,1 milion tona, a izvoz u treće zemlje oko 700.000 tona. Francuska je po proizvodnji šećera prva u EU, a na drugom je mestu kao svetski proizvođač iz šećerne repe.

Francuska ranije kreće s vađenjem i preradom šećerne repe - razlog opravdan?

Predviđa se da će Unija morati uvoziti veću količinu nego što se očekivalo. Prema proračunima Komisije očekivao se relativno stabilan uvoz od 2,15 miliona tona i izvoz od najmanje 3,6 miliona tona, što će se verovatno promeniti.

Ovogodišnja suša će dovesti do nižih prinosa šećerne repe (Foto: Depositphotos/Amandine26)

Svetsko tržište i smanjena proizvodnja u Brazilu

Brazilski nacionalni regulativni organ za snabdevanje hranom CONAB je objavio da smanjuje svoju procenu za proizvodnju šećera 2022./23. na 33,9 miliona tona sa aprilske prognoze od 40,3 miliona tona. Rezultat je to manjih plantaža i lošiji prinosi trske.

Potez tamošnjeg predsednika Jaira Bolsonara da smanji poreze na goriva, kao i slabljenje cena etanola takođe ima negativan uticaj na cene šećera. Proizvodnja trske je u opadanju i pre svega se koristi za proizvodnju biogoriva.

Brazilsko udruženje industrije šećera Unica izvestilo je da je proizvodnja u glavnom brazilskom centralno-južnom regionu u sezoni 2022./23. godini pala za 10,5 odsto na godišnjem nivou na 21,77 miliona, do avgusta.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

Šećer Nestašica šećera Šećerna repa Šećerna trska Proizvodnja šećera Cena šećera


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.