Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesne prerađevine
  • 24.11.2023. 07:30

Creva za kobasice: Na šta paziti kod odabira?

Koje su prednosti i mane različitih creva za pravljenje kobasica? Da li su kolagenska najbolja?

Foto: Depositphotos/banedeki
  • 399
  • 23
  • 0

Među mesnim prerađevinama posebno mesto zauzimaju kobasice koje mogu da budu sveže, barene ili sušene. Važno mesto u pripremi zauzima upotreba creva u koju pakujemo mesnu smesu. Postoji nekoliko različitih vrsta, a svaka ima različitu primenu i odlikuje se određenim karakteristikama.

U zavisnosti od namene koristimo: prirodna, kolagenska, vlaknasta i plastična.

Koji su problemi s prirodnim crevima? 

Iz grupe prirodnih se koriste creva od tri životinjske vrste i mogu da budu: ovčja, svinjska i goveđa. Dobijamo ih posle klanja životinja. Obično se koriste tanka creva koja se prethodno dobro očiste i operu.

Odlikuju se visokom propusnošću za dim i vlagu te dobrim kvalitetom posle termičke obrade. Najčešće se primenjuju u domaćinstvima za pripremu kobasica i drugih mesnih prerađevina.

Mana je što imaju kratak rok u toku kojeg moraju da se iskoriste, maksimalno do pet dana, i što mogu da sadrže bakterije.

Ovčja su izuzetno cenjena, posebno za kobasice manjeg prečnika. Svinjska se najlakše obrađuju i najotpornija su na pucanje.

Kolagenska najbliža prirodnim

U grupi veštačkih se koriste: kolagenska, vlaknasta i plastična.

Kolagenska su najbliža prirodnim, jer se prave od prirodnih proteina iz unutrašnjosti goveđe kože. Proces izrade obuhvata sušenje, uklanjanje masnoće, otapanje i formiranje creva. Prednost im je što ne sadrže bakterije, ujednačene su debljine i mogu da se prave za određen prečnik kobasica. Koristi se u domaćinstvima i industriji za pravljenje polusuvih i suvih te kobasica većeg prečnika. Jestiva su, ali se skidaju sa gotovog proizvoda zbog žilavosti. U svojoj unutrašnjosti omogućavaju stvaranje mikroklime koja obezbeđuje ravnomerno otpuštanje vlage i formiranje arome gotovog proizvoda.

Vlaknasta ili celulozna se najčešće koriste za pripremu polusušenih i sušenih, a plastična za pravljenje barenih i kuvanih kobasica i narezaka.

Kakva creva vi koristite? Pišite nam u komentaru ispod teksta. 

U ponudi su i creva od biljnih i sintetičkih materijala za vegeterijanske kobasice.


Tagovi

Veganske kobasice Creva za kobasice Prirodna creva za kobasice Kolagenska creva za kobasice Plastična creva za kobasice Celulozna creva za kobasice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.