Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čokolada
  • 11.09.2024. 12:00

Da li je čokolada krivac za pojavu akni?

Često je na crnoj listi namirnica kada je u pitanju problematična koža. Da li će nekoliko kockica narušiti njen izgled?

Foto: shutterstock/T. Den_Team
  • 82
  • 33
  • 0

Svedoci smo verovanja da uživanje u čokoladi uzrokuje akne, pa je ona često na crnoj listi namirnica kada je u pitanju problematična koža. Da li će nekoliko kockica narušiti njen izgled?

Dok jedni tvrde da hoće, drugi smatraju da za to nema dovoljno dokaza.

U svom specijalističkom radu mr farmacije Esma Karahmet Farhat, specijalista nutricionizma, navodi da je utvrđena veza između pojave akni u odrasloj dobi i zapadnjačke ishrane bogate zasićenim i trans mastima, rafinisanim šećerima, belim brašnom, (ne)gaziranim zaslađenim sokovima.

"Po zastupljenosti ova bolest kože zauzima osmo mesto u svetu među bolestima, a poslednjih godina u porastu je broj slučajeva u odrasloj populaciji, naročito među ženama", naglašava za portal foodfacts.news.

Istraživanje kaže...

Kako pojašnjava, cilj njenog specijalističkog rada bio je upravo da utvrdi i analizira uticaj prehrambenih i životnih navika na pojavu te kožne bolesti u odrasloj populaciji u Sarajevu, a ispitan je i uticaj stanja uhranjenosti, hormonskih promena i naslednog faktora.

Sprovedeno je istraživanje na 60 ispitanika s aknama (pet muškaraca, 55 žena) u dobi od 15 do 46 godina s područja glavnog grada susedne BiH. 

Utvrđeno je da blagi oblik ima njih 40 odsto, teški 60, a 53 odsto ispitanika ima pozitivnu porodičnu anamnezu za probleme s kožom. 

S obzirom na uzrok, dodaje, najviše je onih nepoznate etiologije (41,7 odsto), zatim bakterijskih (30), pa hormonskih (28,3).

Zrna kakaovca u proizvodnji (foto: shutterstock/mavo)

"Procenat ispitanika koji se drže ishrane koja prati principe za smanjenje i ublažavanje akni je izuzetno loš i iznosi svega 54 odsto", otkriva Karahmet Farhat dodajući da se značajno ne razlikuje ni s obzirom na težinu stanja kao ni njihovu etiologiju.

Prema njenim rečima, posebno je loše što ispitanici retko konzumiraju morsku ribu, a konzumiraju puno soli, slatkiša i brzu hranu.

Dodatke ishrani, precizira, svakodnevno uzima 82 odsto ispitanika i to najčešće biljne čajeve, vitamin C i vitamin D dok proteine surutke koristi 10 odsto ispitanika, a za njih je potvrđeno da mogu biti okidač za pojavu akni.

Ističe da je paleo ishrana odnosno ishrana bez mleka i mlečnih proizvoda i ugljenih hidrata visokog glikemijskog indeksa jako korisna u lečenju, ali da je pacijentima s teškim oblicima akni potrebno i farmakološko lečenje.

"Čudesna hrana koja ih leči ne postoji, a paleo ishrana nije efikasna kod svih pacijenata", poručuje. 

Tamna je bolji izbor

Konzumacija čokolade i uticaj na pojavu akni još uvek su predmet naučnih istraživanja, kaže nam magistar nutricionizma Dora Ivić. 

Ipak, iako ne postoje uverljivi dokazi koji potvrđuju da ih direktno uzrokuje, neki ljudi mogu primetiti pogoršanje stanja kože nakon konzumacije.

"To se često povezuje sa drugim sastojcima u njoj kao što su mleko, šećer ili visoki glikemijski indeks, a ne nužno s kakaom ili samom čokoladom", objašnjava ova nutricionistkinja.

Nema potrebe za potpunim izbacivanjem čokolade iz ishrane, kaže Ivićeva.

Takođe navodi da nije pronađena jasna povezanost između konzumacije tamne čokolade i pogoršanja situacije.

Tamna, kaže, sadrži visok udeo kakaa, ima antioksidativne prednosti i može biti povoljnija za kožu.

Prema njenim rečima, nema potrebe za potpunim izbacivanjem iz prehrane, pogotovo ako se konzumira umereno i kao deo uravnotežene ishrane, ali ako primetite pogoršanje, razmislite o smanjenju unosa ili odabiru one s manje šećera i mleka, poput tamne.

"Pratite individualne reakcije vaše kože kako biste prilagodili ishranu svojim potrebama", poručuje zagrebačka nutricionistkinja.

Njihova pojava je rezultat različitih faktora

Nada Vogt iz nutricionističkog savetovališta, kao i magistrica Ivić, napominje da istraživanja sugerišu kako visoki sadržaj šećera i mleka u određenim vrstama mogu doprineti pojavi kod nekih pojedinaca, ali ne postoje uverljivi dokazi da ona sama po sebi direktno uzrokuje akne.

Mlečne čokolade zato mogu uzrokovati pogoršanje stanja kože zbog svog uticaja na nivo insulina što može povećati proizvodnju sebuma i izazvati upale.

"S obzirom na to, preporučuje se prelazak na crnu čokoladu koja ima veći sadržaj kakaa i manje šećera", naglašava dodavši da takva zbog visokog sadržaja antioksidanasa može imati antiinflamatorna svojstva i delovati korisno za zdravlje kože.

Međutim, ističe da su akne rezultat različitih faktora uključujući genetiku, hormone, ishranu i način života, pa za većinu ljudi umerena konzumacija verojatno nije glavni uzrok pogoršanja stanja kože.

Odnosno, ishrana se generalno često povezuje s razvojem akni, ali je važno napomenuti da se njen uticaj može razlikovati od osobe do osobe.

Fokus treba da je na uravnoteženoj ishrani, a ne jednoj namirnici

"Dok neki mogu da primete da njihova koža negativno reaguje na čokoladu, drugi možda neće primetiti nikakve promene", navodi Vogt dodajući da ova varijabilnost može biti rezultat razlika u tipu kože, nivoima hormona i drugim ličnim faktorima.

Spominje da je umesto fokusa na eliminaciju jedne namirnice bolje posvetiti se uravnoteženoj ishrani bogatoj celovitim namirnicama, voćem, povrćem, nemasnim proteinima i zdravim mastima.

Iz Osijeka stiže čokolada nove generacije: Manje šećera i masti, a više proteina i vlakana

Praćenje naše ishrane i reakcije kože na različite namirnice može nam pomoći da prepoznamo specifične okidače.

"U svakom slučaju, važno je pristupiti ishrani s holističkim pogledom i individualnim pristupom kako bi se pronašlo optimalno rešenje za zdravlje i blagostanje", zaključuje nutricionistkinja.


Tagovi

Čokolada Akne Tamna čokolada Holistički pristup Dora Ivić Nada Vogt


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/