Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Luk crne boje
  • 16.01.2023. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Banatsko Novo Selo

Da li ste probali beli luk crne boje?

Da li ste čuli za "crni beli luk" i da li ste bili u prilici da ga probate? Proizvodi ga Poljoprivredno gazdinstvo Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela.

Foto: Predrag Bogatinčević
  • 175
  • 80
  • 0

Beli luk je verovatno omiljeni začin svih gurmana, jelima pruža sjajan ukus, te je svakodnevno na trpezama bez obzira na intenzivan, prilično jak miris. Brojna su njegova lekovita antigljivična, antibakterijska i antioksidativna svojstva, te se od davnina koristi ne samo kao hrana, već i kao lek. Naučnici tvrde da sadrži više od 400 različitih aktivnih sastojaka, obiluje vitaiminima i mineralima, tu su aminokiseline, enzimi, biljne masti i vlakna, ali i gvožđe, kalijum, jod, selen, fosfor, sumpor, kalcijum i eterična ulja te nije slučajno što su ga mnogo pre pronalaska antibiotika razni narodi koristili u ishrani, ali i kao lek.

Sudeći po našem narodnom verovanju beli luk je lek za sve pa se i dan danas u mnogim domaćinstvima koristi kao preventiva, te mu se pridaje velika važnost i poverenje u njegova mnogostruka lekovita svojstva.

Ne stvara neprijatan zadah

O njemu se uglavnom sve zna, a da li ste ikad pomislili da li od ovog povrća može da postoji nešto još bolje i delotvornije u borbi sa visokim pritiskom, upalama infekcjama? Najnoviji gurmanluk u svetu ali ikod nas je beli luk crne boje, crnih čenova za koji se tvrdi da je zdraviji od svežeg belog. Interesantno da je malo ko čuo za ovaj proizvod, a još manje je onih koji su ga probali.

Beli luk crne boje se od 1999. godine koristi u Aziji, a za njega su se zainteresovali i profesionalni američki kuvari, ali i svi oni koji vole da probaju nove ukuse i eksperimentišu u kuhinji. Oni koji znaju i poštuju njegova pozitivna svojstva sada ga mogu jesti koliko hoće jer fermentisani ne stvara neprijatan zadah.

Crni čenovi dobijaju se procesom fermentacije

Ima ga i kod nas, a o načinu pripreme ovog izuzetno zdravog delikatesa pričao nam je Predrag Bogatinčević iz Pančeva koji u Banatskom Novom Selu ima registrovano gazdinstvo i od 2020. godine priprema fermentisani "Banatski black garlic".

Fermentisani "Banatski black garlic"

"Mi smo sami osmislili svojevrsnu komoru za proces fermentacije u koju može da stane oko 40 kilograma. Glavice belog luka se ređaju i u uslovima kontrolisane temperature koja može da se kreće od 60 do 80 stepeni Celzijusa, i vlažnosti vazduha u vremenskom periodu i do 30 dana dolazi do procesa fermentacije. Rezultat je vidljiv, glavica je braon boje, a unutra je čen crn" rekao nam je naš sagovornik objašnjavajući da fermentisani beli gubi jak, za mnoge neprijatan miris, ali ima nekoliko puta uvećana lekovita svojstva.

Bogatiji mineralima i vitaminima

Naš sagovornik kaže da je ovaj proizvod veoma prijatnog i zanimljivog ukusa i svaki put kada se priprema nova količina ukus je različit i može biti slađi, kiselkastiji, gorči. A to upravo zavisi od samog luka, temperature, vlažnosti vazduha. Njegova jedinstvena boja, ukus i tekstura stvaraju se bez ikakvih aditiva.

"Treba napomenuti da fermentisani beli luk ima znatno više aktivnih sastojaka, samo bez neprijatnih mirisa, bogat je amino kiselinama i ima pet do deset puta veći sadržaj antioksidanata u poređenju sa svežim belim, a ne izaziva tegobe kod osoba sa gastritisom", kaže Bogatinčević i napominje da je ovaj proizvod predstavljao na nekoliko manifestacija, da ga raduju pozitivni komentari i radoznalost posetilaca koji su se raspitivali da li kao takav raste u zemlji, kako se priprema i kako može da se koristi.

Veliko je interesovanje za ovaj proizvod

Dalje kaže da je ponuda crnog belog luka kod nas mala, svega dva-tri proizvođača, a bilo bi mnogo bolje da je konkurencija jača, da je crnih čenova mnogo više i da se tako uvrsti u svakodnevnu ishranu, da se grickaju čenovi, koriste u slatama, sa sirom, mesom…

"Nama je ovo hobi, imamo drugih obaveza pa nemamo mogućnosti da u ovom poslu idemo brže, ovo je naša porodična priča i spremni smo da idemo korak po korak i da u narednom periodu osmislimo interesantne varijacije kao što je za početak pasta od čenova fermentisanog luka" rekao je na kraju naš sagovornik.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Lek za sve Beli luk crne boje Predrag Bogatinčević Black garlic Banatsko Novo Selo


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.