Da li ste čuli za "crni beli luk" i da li ste bili u prilici da ga probate? Proizvodi ga Poljoprivredno gazdinstvo Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela.
Beli luk je verovatno omiljeni začin svih gurmana, jelima pruža sjajan ukus, te je svakodnevno na trpezama bez obzira na intenzivan, prilično jak miris. Brojna su njegova lekovita antigljivična, antibakterijska i antioksidativna svojstva, te se od davnina koristi ne samo kao hrana, već i kao lek. Naučnici tvrde da sadrži više od 400 različitih aktivnih sastojaka, obiluje vitaiminima i mineralima, tu su aminokiseline, enzimi, biljne masti i vlakna, ali i gvožđe, kalijum, jod, selen, fosfor, sumpor, kalcijum i eterična ulja te nije slučajno što su ga mnogo pre pronalaska antibiotika razni narodi koristili u ishrani, ali i kao lek.
Sudeći po našem narodnom verovanju beli luk je lek za sve pa se i dan danas u mnogim domaćinstvima koristi kao preventiva, te mu se pridaje velika važnost i poverenje u njegova mnogostruka lekovita svojstva.
O njemu se uglavnom sve zna, a da li ste ikad pomislili da li od ovog povrća može da postoji nešto još bolje i delotvornije u borbi sa visokim pritiskom, upalama infekcjama? Najnoviji gurmanluk u svetu ali ikod nas je beli luk crne boje, crnih čenova za koji se tvrdi da je zdraviji od svežeg belog. Interesantno da je malo ko čuo za ovaj proizvod, a još manje je onih koji su ga probali.
Beli luk crne boje se od 1999. godine koristi u Aziji, a za njega su se zainteresovali i profesionalni američki kuvari, ali i svi oni koji vole da probaju nove ukuse i eksperimentišu u kuhinji. Oni koji znaju i poštuju njegova pozitivna svojstva sada ga mogu jesti koliko hoće jer fermentisani ne stvara neprijatan zadah.
Ima ga i kod nas, a o načinu pripreme ovog izuzetno zdravog delikatesa pričao nam je Predrag Bogatinčević iz Pančeva koji u Banatskom Novom Selu ima registrovano gazdinstvo i od 2020. godine priprema fermentisani "Banatski black garlic".
"Mi smo sami osmislili svojevrsnu komoru za proces fermentacije u koju može da stane oko 40 kilograma. Glavice belog luka se ređaju i u uslovima kontrolisane temperature koja može da se kreće od 60 do 80 stepeni Celzijusa, i vlažnosti vazduha u vremenskom periodu i do 30 dana dolazi do procesa fermentacije. Rezultat je vidljiv, glavica je braon boje, a unutra je čen crn" rekao nam je naš sagovornik objašnjavajući da fermentisani beli gubi jak, za mnoge neprijatan miris, ali ima nekoliko puta uvećana lekovita svojstva.
Naš sagovornik kaže da je ovaj proizvod veoma prijatnog i zanimljivog ukusa i svaki put kada se priprema nova količina ukus je različit i može biti slađi, kiselkastiji, gorči. A to upravo zavisi od samog luka, temperature, vlažnosti vazduha. Njegova jedinstvena boja, ukus i tekstura stvaraju se bez ikakvih aditiva.
"Treba napomenuti da fermentisani beli luk ima znatno više aktivnih sastojaka, samo bez neprijatnih mirisa, bogat je amino kiselinama i ima pet do deset puta veći sadržaj antioksidanata u poređenju sa svežim belim, a ne izaziva tegobe kod osoba sa gastritisom", kaže Bogatinčević i napominje da je ovaj proizvod predstavljao na nekoliko manifestacija, da ga raduju pozitivni komentari i radoznalost posetilaca koji su se raspitivali da li kao takav raste u zemlji, kako se priprema i kako može da se koristi.
Dalje kaže da je ponuda crnog belog luka kod nas mala, svega dva-tri proizvođača, a bilo bi mnogo bolje da je konkurencija jača, da je crnih čenova mnogo više i da se tako uvrsti u svakodnevnu ishranu, da se grickaju čenovi, koriste u slatama, sa sirom, mesom…
"Nama je ovo hobi, imamo drugih obaveza pa nemamo mogućnosti da u ovom poslu idemo brže, ovo je naša porodična priča i spremni smo da idemo korak po korak i da u narednom periodu osmislimo interesantne varijacije kao što je za početak pasta od čenova fermentisanog luka" rekao je na kraju naš sagovornik.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka