Ovaj proizvođač iz Kucure je vrlo brzo postao prepoznatljiv po svom jedinstvenom piću. Za nas otkriva kako proizvodi rakiju od bundeve
Od čega sve naši ljudi neće napraviti rakiju, pa to je stvarno čudo! Od bundeve je proizvodi gazdinstvo Ruskovski iz Kucure koje se predstavilo posetiocima nedavno održanog Poljoprivednog sajma u Novom Sadu.
"Rakiju od bundeve pravim godinama, od mojih budeva koje uzgajam na nešto manjoj površini od jednog jutra, bez ikakve hemije. Prodajem i domaće seme bundeve", započinje priču Silvester Ruskovski, dodajući da je na ideju o proizvodnji ovog pića došao sasvim slučajno.
"Domaće bundeve se izvoze u Sloveniju i Nemačku, za proizvodnju sokova, dečijih kašica i hrana za bebe. Od naših proizvođača, dobar deo proizvedenih bundeva otkupljuje domaća kompanija "Nektar". Ako je to zdravo i ljudima se dopada, zašto ne bih i ja probao da od ove 'vojvođanske lepotice' napravim i rakiju?"
U međuvremenu, ideja se pokazala kao odlična i postala zaštitni znak njihove porodice.
"Nakon što se 'meso' bundeve pripremi za destilaciju, dodaje se malo šećera, tek toliko da počne fermentacija. Na godišnjem nivou ispečem oko 600 litara", kaže naš sagovornik
Semenke ručno obrađuje i pakuje u kese od po 1kg, skladišti ih u zamrzivaču i kasnije prodaje.
Štand našeg sagovornika na ovogodišnjem sajmu je bio izuzetno posećen. Najveće interesovanje vladalo je upravo za neobičnu rakiju od bundeve, kao i rakiju od duda koja se ne može naći u prodavnicama.
"Dudovi su takođe iz moje bašte. U jednoj ih imam 17, dok se u bašti kod brata se nalaze tri, četiri stabla, što je sasvim dovoljno za proizvodnju. Godišnje ispečem od 300 do 400 litara dudovače. Osim ove dve, imamo i širok spektar klasičnih rakija, a ukupna godišnja proizvodnja je oko 4.000 litara."
Pola litre rakije od bundeve košta 1.000 dinara, dok za pola litre rakije od duda treba izdvojiti 1.200 dinara.
Na gazdinstvu Ruskovski proizvode i razne vrste džemova, prirodnih sirupa, likera i hladno ceđenih ulja. Džemove prave od kajsije, šljive i smokve, a u ponudi imaju i sirupe od zove, bagrema, kao i mešavinu ova dva sirupa, a litar bilo kog košta 500 dinara.
"Ono što se takođe dobro pokazalo među kupcima je i moj eksperiment u vidu likera od smokve koji se prodao daleko brže nego šro sam mislio. Sve od mojih smokvi, naravno", ponosno ističe ovaj iskusni proizvođač.
Za kraj, kaže da im posao znatno olakšava i to što je njihova ćerka udata u Šumadiji, te i tamo imaju plac od 12 hektara odakle stižu najkvalitetnije voćke za rakiju i domaće džemove.
Foto prilog
Tagovi
Autorka