Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja pića
  • 07.09.2019. 18:00

Kako ispeći kvalitetnu voćnu domaću rakiju

Na ovom podneblju, najzastupljenija je rakija od šljive ili šljivovica, a ništa manje nije zatupljena ni ona od jabuke, dunje, kajsije, duda... Predstavljamo vam nekoliko tradicionalno dobrih saveta za pečenje domaćih rakija.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 2.589
  • 274
  • 0

Svadbe, slave, kršetnja, mature, diplomski, ali i sahrane ne mogu u Srbiji da se zamisle bez dobre rakije. Kako i ne bi, kad je rakija deo kulture, a njeno umereno konzumiranje ima i dobre strane za zdravlje - samo ako je reč o domaćoj rakiji čiji su recepti u porodicama strogo čuvana tajna. 

To ne treba da čudi, jer se recepti prenose sa dede na unuka i tako u krug. Ono što treba da imate je dobra volja i oprema koju čine: burad, gradometar, širometar, kvasac za varenje, stakleni baloni ili flaše. 

Na ovom podneblju, najzastupljenija je rakija od šljive ili šljivovica, a ništa manje nije zastupljena ni ona od jabuke, dunje, kajsije, duda... Predstavljamo vam nekoliko tradicionalno dobrih saveta za pečenje domaćih rakija.

Kako ispeći kvalitetnu rakiju od šljiva

Šljiva ima bolji ukus ukoliko se koštice ne odvajaju

Rakija od šljive se najviše peče i proizvodi u našoj zemlji. Domaćini je spravljaju od različitih vrsta šljiva, a kako kako kažu najbolje sorte za rakiju su šumadinka ili crvena ranka, požegača ili madžarka, crnošljiva ili pošarka, trnovača ili jakljanka i metlaš ili dragočevka.

"U zavisnosti od područja gde se rakija peče, ali i zavisno od sorte, ovo voće sakupljamo u avgustu, ali više u septembru. Učio sam od dede da pečem rakiju, a on mi je govorio da ovo voće uvek treba da se ukomljava u drvenoj ili plastičnoj buradi. Ako je stavljate u drvenu burad vodite računa da kace budu čiste i neoštećene. Savet je da ne pretrpate šljivama odnosno da ostavite oko 20 odsto prostora kako ne bi došlo do prelivanja kada je komina u punom vrenju," kaže domaćin Slavoljub V. iz Aleksandrovca.

Kako navodi, šljivu bi trebalo izmuljati pre vrenja, a ističe i da mnogi u današnje vreme odvajaju koštice, s tim da je njegovo mišljenje da rakija ima bolji ukus ukoliko se koštice ne odvajaju. 

"Ukoliko ne odvajate koštice vodite računa da se ne izlome dok muljate šljive. Možete dodati i šećer i kvasac za vrenje," ističe sagovornik. Nakon tri nedelje stavljanja na vrenje, rakija je spremna za pečenje, a njena jačina bi trebalo da bude oko 21 grad.

Za lozu nije potreban šećer

Grožđe, rakija od grožđa, loza ili komovica su na drugom mestu po omiljenosti u našem narodu. Ova rakija se pravi od izmuljanog grožđa, a najbolja je ako vri dvadesetak dana. Ukoliko želite pravu rakije, apsolutno vam nije potreban šećer. Pečenjem dobijate lozu, od 18 gradi. 

"Komovica je dobra za skidanje temperature, skidanje oteklina, odlična je za glavobolju, zubobolju, loše varenje. Pravi se od komine već isceđenog grožđa i u nju se dodaje voda, šećer i kvasac," objašnjava Dejan. Njeno vrenje traje dve nedelje, a nakog toga se peče komova rakija koja je jačine od oko 16 gradi. 

Kako očuvati voćnu aromu kod rakija?

Rakija od kajsije - oprezno s šećerom

Kajsijevača kao što joj i naziv kaže peče se od kajsija, a najbolje sorte su madžarika i kačkemetska ruža. Pre nego što je upotrebite za rakiju, ona mora da bude veoma zrela i bez truleži. Koštice obavezno moraju da se povade i da se doda kvasac za voćno vrenje, možete da dodate šećer, ali i ne morate. Ukoliko dodajete šećer, on ne sme da pređe dva do tri odsto ukupne zapremine. Rakija od ovog voća je spremna za pečenje posle tri nedelje vrenja.

Savet plus: Vodite računa da ne dođe do zagorevanja u kazanu, jer se to dešava početnicima. Kajsija ima jako lepu aromu, pitka je, a jačina joj je 22 gradi.

Viljamovka - proizvodnja nešto komplikovanija 

Najpoznatija rakija od kruške je ona koja se proizodi od sorte viljamovke, ali ima i onih koji koriste boskovu bočicu. Viljamovka sazreva krajem avgusta, a boskova bočica sredinom septembra. Vrlo je cenjena rakija i poprilično skupa, a to ne treba da čudi, jer je i proizvodnja nešto komplikovanija. Naime, pre vrenja, viljamovka bi trebalo da se isecka na komade, a zatim i da se mulja. U nju se dodaju šećer i kvasac za voćno vrenje. Vrenje traje dve do tri nedelje. Ukoliko se dobro ispeče, dobija se izuzetno kvalitetna rakija, raskošnog ukusa, jačine do 20 gradi.

Srpske rakije putuju u Rusiju, Australiju i Brazil

Vrenje dunjevače traje oko tri nedelje 

Mnogi vole dunju, a posebno žene. Za pripremu dunjevače, ovo voće mora da bude potpuno zrelo, što je obično krajem oktobra. Osim toga, bitno je da plodovi budu dobro očišćeni od truleži i koštica. Koštice možete da otklonite pre stavljanja na vrenje ili ceđenjem pomoću presa, tek kada komina prevri. Plodove obavezno dobro izmuljajte jer će u protivnom fermentacija trajati predugo. Kada je stavljate na vrenje dodaje se voda, šećer do pet odsto i kvasac za vrenje. Komina se drži u buradima, a optimalna temperatura je od 16 do 20 stepeni Celzijusa. Vrenje traje oko tri nedelje. 

Najbolja burad za ovu vrstu rakije su od hrastovine, jer tada rakija dobija onu lepu zlatnožutu boju.


Tagovi

Rakija Šljivovica Pečenje rakije Rakija od kruške Rakija od dunje Loza Tradicionalno pečenje rakije


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.