Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 19.10.2021. 14:00

Dok na Zapadu hrana skuplja za 15 odsto, kod nas za 40 - razlozi?

Agroekonomista Milan Prostran smatra da je razlog rasta cena i nedovoljna subvencionisana poljoprivreda i da Srbija mora da udvostruči agrarni budžet i mnogo ozbiljnije se bavi razvojem poljoprivrednog sektora.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 206
  • 71
  • 0

Globalne cene hrane su u septembru porasle za 1,2 odsto u odnosu na avgust i 32,8 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO). Rast su predvodile skuplje žitarice i biljna ulja. Više vrednosti zabežene su i za mleko kao i šećer, a indeks cena za meso je ostao stabilan.

U Srbiji, troškovi ishrane tročlane porodice u porodičnom budžetu učestvuju sa 35-40 odsto, dok u zapadnim zemljama to učešće iznosi pet do 15 odsto, izjavio je povodom najnovijih poskupljenja hrane agroekonomista Milan Prostran u razgovoru za portal UGS Nezavisnost.

Cene svežeg mesa u septembru su skočile za 15-30 odsto u odnosu na septembar prošle godine. Povrće je poskupelo za 36 odsto, jaja za 20 odsto, a jestivo ulje za preko 50 odsto. Poskupljenja prehrambenih namirnica traju već nekoliko meseci, a ekonomisti tvrde da će rast cena potrajati najmanje do leta sledeće godine. Istovremeno, Narodna banka Srbije je saopštila da je inflacija u septembru iznosila svega 5,7 odsto.

Hrana i energenti u potrošačkoj korpi učestvuju sa preko 55 odsto, što ukazuje da će u narednom periodu doći do značajnog pada ionako niskog životnog standarda građana. Prostran smatra da je razlog rasta cena i nedovoljna subvencionisana poljoprivreda i da Srbija mora da udvostruči agrarni budžet i mnogo ozbiljnije se bavi razvojem poljoprivrednog sektora.

Prema podacima Svetske banke, Srbija je među zemljama sa najnižim bruto društvenim proizvodom po glavi stanovnika u Evropi (7.200 dolara), tako da će očekivani rast cena hrane i energenata osetno pogoditi veći deo stanovništva, piše pomenuti portal.

Kilogram junetine je već preko 1.000 dinara, svinjetina skoro 700, piletina 600, kilogram šećera 85 dinara, a litar jestivog ulja 220 dinara. Litar dizel-goriva preko 170 dinara, a cena struje za privredu je udvostručena - 9.81 dinar po kilovatu. Agroekonomista i ekspert za poljoprivredu Milan Prostran, kaže da će cene hrane rasti sve dok budu rasle cene goriva.

Nafta skuplja za 58 odsto u odnosu na prošlu godinu

Međutim, kako smo nedavno pisalil, po pravilu, ističe generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, iza ovako strmog rasta sledi pojeftinjenje nafte, jer sada trgovci gomilaju zalihe da bi imali čime da nastupe na tržištu, a kada budu prepuni, cene će padati. 


Tagovi

Milan Prostran Agrarni budžet FAO Cene hrane Bruto domaći proizvod Cene goriva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...