Danas proizvode širok asortiman - od tradicionalnih ukusa poput džemova od kajsije i šljive, do nesvakidašnjih kombinacija poput džema od maline sa crnom čokoladom ili pesto sosa od koprive sa bosiljkom
Ljubav prema tradiciji i želja da sačuvaju ukuse detinjstva motivisala je Slavicu Karić Antonić i njene roditelje da počnu da proizvode i prodaju džemove, sokove, slatka, ajvare i druge domaće proizvode pod nazivom "Slatka teglica". Njihovo malo porodično poljoprivredno gazdinstvu nalazi se u selu Osredci, na pola puta između Brusa i Kopaonika.
Slavičin deda je još davnih godina zasadio prve maline u selu, a baka je kao i svaka domaćica iz tog vremena pravila domaće proizvode. Priča o njihovoj "Slatkoj teglici", međutim, počela je 2014. godine kada nisu imali kome da prodaju svežu aroniju.
"U mojoj porodici se voće uvek negovalo i poštovalo, a brat i ja smo se odškolovali od te zemlje. Na žalost, aronju nismo imali kome da prodamo. Niko je nije hteo, čak ni da mu je poklonimo", priča na početku naša sagovornica.
Kako nam kaže, te 2014. godine su ona i njena mama prvi put upakovale u teglice slatko od aronije i u flaše domaći sirup, ne računajući naravno proizvode koje su i ranije pravile za sopstvene potrebe.
"Uradile smo to ne toliko iz želje, ni iz nužde, nego iz onog zaveta da je 'grehota da propadne ono što je došlo do ruku'. Prve godine smo razdelili prijateljima proizvode koje smo napravii. Malo po malo, kad je naša priča naišla na odobravanje okoline, polako smo proširivali asortiman."
Vremenom, kaže, shvatili su koliko je važno ne samo gajiti voće, već i sačuvati njegove ukuse u teglicama i flašama. Prvi komercijalni proizvod napravili su 2017. godine i bio je to džem od maline, bez veštačkih dodataka i konzervanasa, samo pasterizovan.
"Nakon toga su došli domaći sirupi, matični sokovi bez šećera, ajvari i razni drugi džemovi", kaže nam ova vredna žena.
Danas proizvode širok asortiman - od tradicionalnih ukusa poput džemova od kajsije i šljive, do nesvakidašnjih kombinacija poput džema od maline sa crnom čokoladom ili pesto sosa od koprive sa bosiljkom.
"Važno nam je da svaka teglica nosi deo priče, da podseća na dom, na detinjstvo, na vrednosti koje ne treba da zaboravimo."
Spoj mašte i ukusa u Aninim teglama - jedna Šumadinka pravi originalnu domaću zimnicu
Imaju sopstvene zasade voća, ali sarađuju i sa lokalnim proizvođačima koji gaje voće i povrće na prirodan način.
"Bitno nam je poreklo svakog sastojka i da podržimo male, porodične proizvođače. Na taj način održavamo kvalitet, ali i vraćamo vrednost radu na selu“, kaže naša sagovornica.
Prema njenim rečima "Slatka teglica" je porodični posao, ali kada sezona krene, potrebne su im i dodatne ruke.
"Pronalaženje radnika, naročito za berbu voća, postaje sve veći izazov. Ljudi sve manje žele da rade sezonske poslove u poljoprivredi, što je potpuno razumljivo, u odnosu na to kakvi se lakši poslovi nude na tržištu", kaže ona, dodajući da se oslanjaju na mali tim koji deli njihovu strast i ljubav prema ovom poslu, jer je on zaista fizički težak.
Prodaju organizuju uglavnom olajn, putem društvenih mreža i na različitim manifestacijama. Njihovi kupci su uglavnom iz velikih gradova u Srbiji, ali i naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu.
"Želja nam je da ove godine unapredimo onlajn prodaju i omogućimo lakšu dostupnost naših proizvoda širom Srbije. Takođe, istražujemo nove ukuse i kombinacije i razmišljamo o uvođenju posebne sezonske kolekcije koja će dodatno istaknuti bogatstvo domaće proizvodnje", kaže.
"Slatka teglica", dodaje za kraj, polako raste, ali nikada ne odstupa od onog najvažnijeg - domaćeg ukusa koji budi uspomene na najlepši period života kada su oni koji su nas najviše voleli sa posebnom pažnjom pripremali ono što je završavalo na našim trpezama.
Foto prilog
Tagovi
Autorka