Pretraživanje tekstova
"U pitanju su marinirane pečurke u belom vinu, ulju i začinima bez konzervansa. Inače, to je porodični recept, koji smo mi godinama isprobavali dok nismo došli do idealne recepture proizvoda", kaže Marija Stević.
Porodično gazdinstvo Stević, iz sela Majilovac između Požarevca i Velikog Gradišta, već 37 godina bavi se proizvodnjom svežih pečuraka. Međutim, u martu prošle godine rešili su da svoju proizvodnju prošire. Tada su ćerke vlasnika gazdinstva, po vokaciji arhitekte, osmislile brend - Dšamp, pečurke u marinadi. Upravo dobro osmišljen dizajn i zanimljivo ime zaintrigiralo je mnoge potrošače, ali i medije.
"Sam dizajn proizvoda radimo sestra i ja, pošto smo arhitekte. Ovo nam je drugi posao i želimo da same uložimo sav talenat i trud u ovaj porodičan biznis. Inspiracija za dizajn teglice Dšampa nastala je kao spoj tradicionalnog i savremenog. Otuda i jutana kapa na teglicama i tamno siva etiketa sa belim natpisom i imenom brenda. Silueta pečuke se nalazi ispod samog naziva i objašnjava da je Dšamp proizvod od pečuraka. Sam naziv je skraćenica od 'Delikates šampinjoni', kako smo prvenstveno i nazivali proizvod. Kako smo proširili ponudu i na marinirane bukovače, logično je bilo da nam naziv bude univerzalniji, pa smo dali proizvodu ime 'Dšamp marinirane pečurke'“, kaže Marija Stević.
Inovativan brend i novitet na tržištu svakako prvo privuče kupce, pa su među ljubiteljima Dšampa obožavaoci vina, novih ukusa, zdrave hrane među kojima su jednako i starije i mlađe generacije, ali i najmlađi. Ukus je ipak, ono što presuđuje kupovinu. Zato je porodica Stević godinama isprobavala razne recepte dok nije pronašla onaj pravi.
"U pitanju su marinirane pečurke u belom vinu, ulju i začinima bez konzervansa. Inače, to je porodični recept, koji smo mi godinama isprobavali dok nismo došli do idealne recepture proizvoda. Trenutno imamo dva proizvoda, marinirane šampinjone i bukovače. Ne kombinujemo bukovače i šampinjone, jer bukovače po sebi imaju malo intenzivniji ukus, a šampinjoni dosta suptilniji", dodaje Marija.
Zbog suptilnosti koje poseduju šampinjoni, Marija kaže da ih više vole oni koji preferiraju blaže ukuse, dok su bukovače izbor ljubitelja jačeg i pikantnijeg ukusa.
"Naše marinirane pečurke mogu se koristiti kao prilog gotovim jelima uz doručak, ručak ili večeru, uz razne vrste pasti, sve vrste grilovanog, kuvanog ili pečenog mesa, uz pečeni, kuvani ili prženi krompir, uz jaja, kao dodatak svežim sezonskim salatama, kao predjelo, pa i uz sve vrste sireva, mlečnih namaza, kajmaka. Generalno, pošto su već termički obrađene, nema potrebe da ponovo prolaze kroz taj proces. Mogu, eventualno, samo jako kratko da se zapeku ili proprže kada se pravi neki preliv za pastu i slično", objašnjava Marija.
Pitali smo, zašto u procesu proizvodnje ne koriste maslinovo ulje?
"Teglica prolazi kroz termičku obradu, pa je nemoguće koristiti neko hladno ceđeno ulje, zato što bi gubilo svojstva. Radimo i na tome da pronađemo neko ulje koje može da podnese visoke temperature. To su nam planovi za budućnost", odgovorila je sagovornica i dodala da je u planu da vernim pratiocima brenda Dšamp i ljubiteljima mariniranih pečuraka pored šampinjona i bukovača ponude i treću varijantu:
"Kada je u pitanju proizvodnja, planovi za budućnost su nam novi ukusi, na kojima trenutno i radimo. U pitanju je ljuta varijanta mariniranih pečuraka".
Svoje kupce traže, ne samo putem društevnih mreža, već i posećivanjem raznih sajmova, manifestacija i festivala. Na prošlogodišnjem sajmu Etno hrane i pića, dobili su nagradu za kvalitet, a danas njihovi proizvodi nalaze se na rafovima marketa većih gradova.
"Poslujemo sa do sada nekih 6,7 prodavnica u Beogradu, sa jednom u Novom Sadu, Rumi i u Smederevu. Ja se trudim da na različite načine promovišem Dšamp. Ovo podrazumeva izlaganja na gotovo svim gastro manifestacijama degustaciono - prodajnog karaktera, ali i izlaganjima koja se odnose na festivale vina, jer, vino je jedan od glavnih sastojaka našeg proizvoda. Trudimo se da u prodavnicama u kojima se naš brend može kupiti s vremena na vreme organizujemo prezentacije i degustacije. Još uvek ispitujemo tržište i imamo planove da se sve više širimo", zaključuje Marija.
Tagovi
Dšamp Šampinjoni Bukovače Ulje Marinirane pečurke Marija Stević
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 3 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 3 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 3 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 6 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.