Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bilateralni sporazum
  • 16.09.2020. 10:30

EU i Kina potpisale istorijski sporazum o zaštiti EU oznaka geografskog porekla

Očekuje se da će sporazum stupiti na snagu početkom 2021. godine i njime se izražava spremnost obeju strana da ispune obaveze preuzete na njihovim prethodnim sastancima na vrhu te da se pridržavaju međunarodnih pravila kao osnove trgovinskih odnosa. 

Foto: Depositphotos/jovanning
  • 61
  • 35
  • 0

Evropska unija i Kina potpisale su bilateralni sporazum kojim će se od prisvajanja i imitacije zaštititi 100 evropskih u Kini i 100 kineskih oznaka geografskog porekla u Uniji. Taj sporazum, prvi put dogovoren u novembru 2019. godine, trebalo bi da rezultira uzajamnim trgovinskim koristima i potrošačima s obe strane približiti proizvode garantovanog kvaliteta. 

Njime se izražava spremnost obeju strana da ispune obaveze preuzete na njihovim prethodnim sastancima na vrhu te da se pridržavaju međunarodnih pravila kao osnove trgovinskih odnosa, stoji u saopštenju Evropske komisije. 

Sporazum će ojačati trgovinski odnos

Poverenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Januš Vojčehovski zadovoljan je što je sporazum korak bliže stupanju na snagu jer, kako ističe, odražava predanost bliskoj saradnji s globalnim trgovinskim partnerima kao što je Kina. 

Proizvodi s oznakom geografskog porekla postižu dvostruko veću prodajnu vrednost

"Evropski proizvodi sa oznakom geografskog porekla poznati su po svom kvalitetu i raznovrsnosti pa ih je važno zaštititi na nivou Unije i na globalnom nivou kako bi se garantovala njihova autentičnost i očuvao njihov ugled. Osim što će doprineti postizanju tog cilja, taj će sporazum ojačati naš trgovinski odnos, od čega će koristi imati naš poljoprivredno-prehrambeni sektor i potrošači sa obe strane", istakao je. 

Velik potencijal za rast sektora hrane i pića

Kinesko tržište ima velik potencijal za rast sektora evropske hrane i pića. Ta je zemlja 2019. bila treće po redu odredište za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz Unije: vrednost proizvoda izvezenih na to tržište dosegla je 14,5 milijardi evra. 

Kina je i drugo po redu izvozno odredište proizvoda EU-a koji su zaštićeni kao oznake geografskog porekla. Izvozom u tu zemlju ostvaruje se devet odsto vrednosti izvoza tih proizvoda, među ostalim vina, poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i jakih alkoholnih pića. Dalje, zahvaljujući ovom sporazumu evropski potrošači moći će da uživaju u izvornim kineskim specijalitetima.

Zaštita geografskog porekla uskoro i za peglanu kobasicu

Na spisku EU oznaka geografskog porekla koji će se zaštititi u Kini nalaze se, među ostalim, prepoznatljivi proizvodi kao što su Šampanjac, Feta, Irski viski, Uzo, Poljska votka, Porto i drugi. Kad je reč o kineskim proizvodima s ovom oznakom na spisku su, na primer, "Pixian Dou Ban" (pasta od pasulja), "Anji Bai Cha" (beli čaj iz Anjija), "Panjin Da Mi" (pirinač iz Panjina) i "Anqiu Da Jiang" (đumbir iz Ankuija).

Na snagu će stupiti početkom 2021.

Nakon potpisivanja i dobijanja saglasnosti Evropskog parlamenta sledi službeno donošenje sporazuma u Veću. Očekuje se da će stupiti na snagu početkom 2021.

U roku od četiri godine nakon što stupi na snagu sporazum će se proširiti tako da obuhvati još 175 oznaka geografskog porekla sa obe strane. Za te oznake moraće da se sprovede isti postupak odobravanja (odnosno ocena i objava radi podnošenja primedbi) kao za stotinu oznaka koje su već obuhvaćene sporazumom.


Tagovi

Sporazum Kina Oznaka zaštićenog geografskog porekla ZOZP Spisak


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.