Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja hrane
  • 16.09.2019. 18:00

EU najveći potrošač svinjskog mesa, sa više od 40 kg po glavi stanovnika

Evropska komisija objavila je podatke tržišnih analiza "Globalna ponuda i potražnja za hranom, trendovi potrošača i trgovinski izazovi". Da li ste znali da je EU drugi najveći svetski potrošač pšenice sa oko 250 kg po glavi stanovnika?

Foto: Pixabay/3D_Maennchen
  • 412
  • 30
  • 0

Zbog dva glavna razvoja u poslednje dve decenije na globalnom nivou - rast prihoda i promene u preferencijama potrošača, potrošnja hrane raste bržim tempom nego svetska populacija. Ova kretanja rezultovala su porastom potrošnje proizvoda veće vrednosti (poput mesa i mlečnih proizvoda) u rastućim ekonomijama. Paralelno sa tim, porast društvene, kao i osveštenosti životne sredine u razvijenim ekonomijama uticao je na preferencije potrošača, što je, na primer, dovelo do smanjene potrošnje crvenog mesa. Ovo je među glavnim podacima tržišnih analiza "Globalna ponuda i potražnja za hranom, trendovi potrošača i trgovinski izazovi" koje je objavila Komisija.

Kada je reč o pšenici, EU je drugi najveći svetski potrošač sa oko 250 kilograma po glavi stanovnika, nakon crnomorske regije. Potrošnja u EU neprekidno raste, vođena uglavnom razvojem stočarskog sektora zbog korišćenja pšenice u stočnoj hrani. Četiri regiona obezbeđuju svet pšenicom: EU, Crnomorska regija, Severna Amerika i Okeanija.

EU je najveći uvoznik kukuruza

Severna Amerika je daleko najveći potrošač kukuruza koji doseže gotovo 900 kg po glavi stanovnika, što je znatno više od upotrebe u Južnoj Americi sa 240 kg po glavi stanovnika, a u EU 140 kg po glavi stanovnika. Znatno globalno povećanje kukuruza povezano je sa povećanjem uzgoja stoke, a odnedavno i sa proizvodnjom etanola na bazi kukuruza. Sa gotovo 15% globalne proizvodnje kukuruza kojom se trguje, glavni dobavljači su Južna i Severna Amerika, a sledi područje Crnog mora. Suprotno tome, EU je najveći uvoznik kukuruza sa blizu 25 miliona tona uvezenog kukuruza u 2018/2019. godini.

Potrošnja šećera po glavi stanovnika je širom sveta puno stabilnija. Najveći korisnik je Južna Amerika, sa preko 50 kilograma po glavi stanovnika, gde tržišni uslovi utiču na količinu šećera koja se usmerava ka proizvodnji hrane ili etanola. U EU je nivo potrošnje od 37 kg po stanovniku, za razliku od Severne Amerike sa 30 kg po stanovniku. To je zbog veće prerade šećera u etanol u EU i zbog manje upotrebe ostalih zaslađivača poput izoglukoze. 

Najveći potrošači govedine su u Severnoj Americi, potrošnja je 35 kg po glavi stanovnika, a sledi je Južna Amerika. EU je četvrti najveći potrošač (15 kg po glavi stanovnika), nakon Okeanije sa više od 20 kg po glavi stanovnika. Sa oko 15% globalne proizvodnje govedine se trguje, a najveći suficit je u Južnoj Americi. U poslednje tri decenije potrošnja po stanovniku se smanjila zbog promena u preferencijama potrošača, a EU je od neto uvoznika postala neto izvoznik. Smanjenjem domaćeg snabdevanja moglo bi do 2020. godine doći do samodovoljnosti.

EU i Severna Amerika najveći su potrošači mlečnih proizvoda

EU je daleko najveći potrošač svinjskog mesa, sa potrošnjom iznad 40 kg po glavi stanovnika. Sledi ga Severna Amerika sa manje od 30 kilograma po glavi stanovnika. Svinjetina je takođe omiljeno meso u Aziji, gde bi do 2020. trebala dostići 15 kg po glavi stanovnika. Više od 80% izvoza potiče iz Severne Amerike i EU. U oba regiona došlo je do neznatnog smanjenja potrošnje, zajedno sa većom proizvodnjom, što je dovelo do povećanja viška. 

Kod živine potrošnja se značajno povećava u svim regijama sveta. Najveći potrošač je Severna Amerika, sa preko 50 kg po glavi stanovnika, a slede je Južna Amerika, Okeanija i EU sa više od 25 kg po glavi stanovnika. 

EU i Severna Amerika najveći su potrošači mlečnih proizvoda sa oko 270 kg mlečne protivvrednosti po glavi stanovnika. U Južnoj Americi potrošnja je porasla na 150 kg po glavi stanovnika dok će u Aziji 2020. dostići 70 kg po glavi stanovnika. Afrička potrošnja ostaje stabilna na ispod 50 kg po stanovniku, međutim rast stanovništva dovodi do značajnog povećanja ukupne upotrebe i dubljeg deficita zbog proizvodnje koja nije u skladu sa potražnjom. 


Izvori

EC Europa


Tagovi

Potrošnja hrane Potrošnja mesa Potrošnja žitarica Mlečni proizvodi


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!