• Potrošnja mesa
  • 04.02.2019. 16:00

Evropljani godišnje pojedu deset puta više mesa od Afrikanaca

U proteklih 50 godina najviše mesa na Zemlji danas pojedu Amerikanci, Australijanci i Evropljani, podaci su Fondacije UN-a za hranu i poljoprivredu.

Foto: Bigstock/ungvar
  • 71
  • 19
  • 0

Proizvodnja mesa danas je veća za gotovo pet puta nego u ranim šezdesetim godinama kada se godišnje proizvodilo 70 miliona tona mesa, što se u 2017. godini popelo na 330 miliona tona mesa. Najveći razlog za ovu situaciju jeste što je na Zemlji mnogo veći broj ljudi koji se hrane.  U periodu od 1960. do 2017. svetska populacija se više nego udvostručila. Danas se na Zemlji hrani više od 7,6 milijardi ljudi, a pre skoro 60 godina bilo nas je tri milijarde.

Meso se najviše konzumira u bogatijim zemljama 

Povećanje broja ljudi nije jedini razlog veće konzumacije mesa. Ljudi su širom sveta postali i bogatiji te više konzumiraju meso. Tako se meso na Zemlji najviše konzumra u bogatijim zemljama. Na vrhu liste najvećih svetskih konzumenata mesa su Amerikanci i Australijanci.

"U ovim zemljama prosečan čovek pojede blizu sto kilograma mesa godišnje, što je jednako kao 50 pilića ili pola krave, navodi se u podacima UN-a", a prenosi Klix.ba. Meso se u velikoj količini jede i u zapadnoj Evropi gde svaka osoba u proseku pojede od 80 do 90 kilograma mesa godišnje.

Etiopljanin pojede u proseku samo sedam kilograma mesa godišnje

U siromašnim zemljama, s druge strane, jede se manje mesa. Tako, jedan Etiopljanin pojede u proseku samo sedam kilograma mesa godišnje, stanovnik Ruande osam kilograma, a Nigerije devet kilograma mesa. Ovo je deset puta manje mesa nego što godišnje pojede jedan Evropljanin. Meso se više jede u bogatim zemljama, a takva situacija beleži se proteklih 50 godina.

Kinezi su jeli prosečno pet kilograma mesa godišnje pre pedesetak godina. Osamdesetih godina ova količina se povećala na 20 kilograma mesa godišnje, a Kinezi danas pojedu više od 60 kilograma mesa godišnje. Slično je i u Brazilu.

Srbi i Crnogorci na vrhu liste u potrošnji svinjskog mesa

Po podacima koje je izneo britanski konzervativni dnevnik "Spektejtor", Srbi su drugi na svetu po količini svinjskog mesa koju godišnje pojedu. Po glavi stanovnika, pojede se gotovo 48 kilograma godišnje. Prvi su Crnogorci, koji pojedu skoro 50 kilograma svinjetine godišnje, prenosi RTS. 

Prema anketama, u većini delova Srbije i dalje je najpopilarnije svinjsko meso, posebno u Mačvi, koja se pre 200 godina proslavila izvozom svinja preko Save. Ipak Srbija je i jedna od zemalja sa procentualno najvećim brojem kardiovaskularnih bolesnika po stanovniku u Evropi.


Izvori

klix.ba


Tagovi

Istraživanje Svinjetina Proizvodnja mesa Srbija Crna Gora Anketa Izvoz svijetine


Autorka

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi