Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veštačko meso
  • 09.11.2021. 18:00

Evropska komisija izdvaja dva miliona evra za sintetičko meso

Projekat "Feed for Meat" se finansira u okviru REACT-EU, jednog od najvećih programa "Next Generation EU" kojim Komisija podržava oporavak od pandemije Covid-19. Italijanski evroparlamentarci iz stranke "Liga" se bune.

Foto: Depositphotos/microgen
  • 781
  • 89
  • 0

"Neprihvatljivo je da Brisel ulaže milione evra evropskih građana u meso proizvedeno u laboratoriji", oštro su reagovali u italijanskoj stranci "Liga", desno orijentisana, koja od Evropske komisije traži objašnjenje kriterijuma prema kojima finansira projekat "Feed for Meat". Ovaj je projekat razvila holandska kompanija za ishranu životinja "Nutreco" zajedno sa "Mosa Meat", takođe firmom iz ove zemlje, koja je 2013. godine proizvela prvi u svetu hamburger od kultivisanog, ili kako ga još zovu - veštačkog, sintetičkog ili in-vitro mesa, piše Euractiv.

Reč je o proizvodu dobijenom od matičnih ćelija živih životinja koje se zatim stavljaju u bioreaktor te "hrane" proteinima što pomaže rastu tkiva.  

Cilj projekta je dalje poboljšanje održivosti lanca vrednosti ćelijske poljoprivrede, odnosno proizvodnja mesa bez masovnog uzgoja stoke koji, kako se ističe, doprinosi povećanju štetnih gasova, zagađenju vode, prevelikoj upotrebi antibiotika i drugom. Za njega je EK izdvojila dva miliona evra u okviru REACT-EU, jednog od najvećih programa "Next Generation EU" kojim Komisija podržava oporavak od pandemije Covid-19.

"Ova podrška veliki je doprinos u stavljanju uzgojene govedine na evropsko tržište", naveo je Peter Verštrate, suosnivač "Mosa Meat"-a nakon dodele bespovratnih sredstava. Njime će finansirati istraživanja kojima žele da smanje troškove za, kako pišu, uzgoj medija, odnosno goveda od kojih će dobiti matične stanice. Farmaceutske elemente žele da zamene kvalitetnim sastojcima stočne hrane koji pri tom imaju najmanji uticaj na životnu sredinu.

Inače, u Surčinu se planira gradnja novog pogona kompanije Nestle u Srbiji, koji će imati deo za proizvodnju, zamrzavanje i pakovanje. U pogonu će se proizvoditi četiri vrste proizvoda (šnicle, medaljoni, prsa i file), na bazi soje, glutena, ulja uljane repice, ekstrakta kvasca, brašna, sirćeta i vode, sa dodatkom aroma. Navodi se da je razvojnim planom Nestle predviđeno proširenje asortimana proizvoda, pa je izabrala svoju proizvodnu lokaciju u Srbiji za proizvodnju novih proizvoda na biljnoj bazi, prenosi Ekapija.

"Nutreceo" u svom saopštenju za medije naglašava kako se, prema nezavisnoj studiji "Life Cycle Analysis", predviđa da će ovakva proizvodnja govedine smanjiti uticaj na klimu za 92 odsto, zagađenje vazduha za 93 odsto, koristiti 95 odsto manje zemlje i 78 odsto manje vode u poređenju sa industrijskom proizvodnjom.

Liga: Sintetičko meso je održivo?

Ali, italijanski evrozastupnici očigledno smatraju kako nije pravedno da sve države članice učestvuju u finansiranju. Smatraju da finansiranje treba biti usmereno na zaštitu evropske hrane i oporavak gazdinstava nakon pandemijske krize kroz strategiju "Od polja do stola" i oznake "Nutriscore".

"Evropska komisija favorizuje inicijativu koja nema nikakve veze sa post-Covid pandemijom. Kako je moguće da EU proizvoljno definiše 'uzgoj sintetičkog mesa' kao održivo, zanemarujući opšti uticaj koji ultra-prerađeni proizvodi poput ovoga imaju, za razliku od pravog mesa i tradicionalnih proizvoda", stoji u belešci stranke "Liga", a koju su uputili Komisiji, tražeći objašnjenje. 

Mateo Salvini, glavni sekretar "Lige" i njen bivši predsednik, nedavno je na svom instagram profilu objavio kako se daju milioni evra javnog novca za "lažno meso" i drugu, kako tvrdi, prljavštinu stranih multinacionalnih kompanija, uprkos radu i žrtvi domaćih uzgajivača i farmera. 

Komentar koji je privukao najviše pažnje potpisuje Renco Roso, modni preduzetnik povezan sa brandovima kao što su Diesel, Maison Margiela, Marni, Jil Sander i drugi koji je Salviniju poručio da bi trebao znati da je životinjski svet prvenstveno odgovoran za zagađenje.

"Svet budućnosti je u održivosti i mora se razvijati u smeru proizvodnje hrane i povrća. Raspitaj se pre nego što napišeš glupost", komentarisao je Roso koji se već dugo bavi ličnim ulaganjima u sve što je vezano za zdravlje i dobrobit ljudi.


Tagovi

Vešztačko meso Sintetičko meso Feed for Meat Evropska komisija Next Generation Nutreco Mosa Meat In vitro meso Održivost Ćelijska poljoprivreda Peter Verstrate Mateo Salvini Renco Roso


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P