Pretraživanje tekstova
Globalne cene dosegle su najvišu vrednost još od jula 2014. godine.
Globalne cene hrane ponovno su porasle u februaru ove godine i to deveti mesec za redom. Kako je izvestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) dosegle su najvišu vrednost još od jula 2014. godine.
Tako je indeks vrednosti potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 2,4 odsto u odnosu na januar, na prosečnih 116 bodova. Kako navode, povećanje su prevodili rast cena šećera i biljnih ulja, ali i žitarica.
Najviše su porasle šećera i to za 6,4 odsto, zbog zabrinutosti za snabdevanje koju je podstakao pad proizvodnje u vodećim zemljama, u sezoni 2020/2021., kao i jaka potražnje iz Azije.
Sledi ga rast cena biljnih ulja i to za 6,2 odsto u odnosu na januar. Shodno tome, ova namirnica beleži najviši nivo još od aprila 2012. godine. Kao povod za to FAO navodi poskupljenje palminog ulja zbog niskih zaliha u glavnim zemljama izvoznicama kao i niži nivo proizvodnje uljane repice i suncokreta u Evropskoj uniji, kao i pooštravanje izvoznih mogućnosti u crnomorskoj regiji.
Što se tiče mlečnih proizvoda, one su u proseku rasle za 1,7 odsto u odnosu na januar, što je porast deveti mesec zaredom. One za meso su blago porasle za 0,6 odsto u odnosu na prvi mesec, održavajući smanjenu ponudu ovčetine i govedine. Iz ove organizacije kao razlog skromnog rasta spominju problem sa svinjskim mesom zbog smanjenje kupovine Kine i porast broja neprodatih svinja u Nemačkoj zbog virusa afričke svinjske kuge.
Kada se posmatraju cene žitarica, one su u februaru porasle za 1,2 odsto u odnosu na mesec ranije. Međutim, u odnosu na isto razdoblje prošle godine skočile su za čak 26,5 odsto. Kako navode iz ove UN-ove organizacije, najviši skok od 17,4 odsto u odnosu na februar beleži sirak, što čini povećanje od čak 82,1 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kao glavni razlog za to, navode veliku potražnju iz Kine.
Međunarodne cene kukuruza takođe su porasle, ali za skromnih 0,9 odsto u odnosu na prethodni mesec. Ali, treba spomenuti da su više za čak 45,5 odsto u odnosu na februar iz 2020. godine. Izvozna vrednost pšenice ostala je stabilna proteklog meseca, ali je rasla 19,8 odsto u odnosu na prošlogodišnju. Porasle su i one za pirinač.
U odvojenom izveštaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je podigao procenu njihove proizvodnje u 2020. godini, na 2.761 milijardi tona, sa prošlomesečnih 2.744 milijardi. To predstavlja 1,9-postotni rast.
Revizija potkrepljuje već podignutu procenu proizvodnje pšenice za 7,5 miliona tona, nakon objave službenih podataka o proizvodnji u Australiji, Evropskoj uniji, Kazahstanu i Rusiji.
Tagovi
FAO Indeks cena Cene hrane Žitarice Ulje Šećer Meso
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje. Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim pre... Više [+]
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje.
Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim presovanjem semena dobije se ulje svetle boje. Ne fermentira, odnosno ne može se užegnuti jer sadrži sezamin.
Ulje dobijeno toplim presovanjem slabijeg je kvaliteta, a služi za podmazivanje, izradu sapuna, parfema, hartije za kopiranje, za fiksiranje cvetnih mirisa. Čađ od sagorelog susamovog ulja upotrebljava se za izradu crne boje za crtanje i pisanje (tuša). Susamom se pre pečenja posipaju razne vrste peciva, što je karakteristično u novo doba.
Morfologija. Koren je vretenast i dopire 70 do110 cm u dubinu. Razgranat je i najveća masa razvija se do 30 cm, u sušnijim krajevima ponekad i do 50 cm. Najintenzivnije se razvija iza cvetanja i pre zrenja čaura. Stablo je uspravno, maljavo ili golo, visoko 40 do 100 cm, u preseku četvrtasto ili osmouglasto. Ima 2 do 4 ili 6 bočnih grana, koje izbijaju po celoj dužini ili pri osnovi stabla. Boje je zelene ili ljubičaste, a takve mogu biti i čaure. Listovi su naizmenični, otvorenozeleni do zatvorenozeleni, na dugoj peteljci, slabo nazubljeni ili jako usečene liske. Većinom su maljavi. Pri zrenju čaura listovi počinju žuteti i opadati od osnove ka vrhu stabla. Plod (čaura) i zvonasti izgled cveta susama su karakteristični. Cvet je zvonast, petodelan, beo, ružičast ili ljubičast. Cvetovi izbijaju po 1 do 3 u pazuhu lista. Cveta 35 do 50 dana. Susam je samooplodna ili stranooplodna biljka. Oplođuje se pomoću vetra i insektima.
Uslovi uspevanja. Susam je osetljiv na niske temperature. Uginjava od mraza na 0oC. Minimalna temperatura za klijanje je od 15o do 18oC. Niže temperature od 15oC temperature zaustavljaju rast i razvoj susama. Za period vegetacije koja traje 90 do 120 dana, treba mu oko 2500oC. Otporan je na sušu. Semenjača je tanka pa seme brzo bubri i klija ako u zemljištu ima dovoljno vlage i toplote. Klija za 24 sata, a niče za 4 do 5 dana, samo ako je zemljište dobro obrađeno i nezakorovljeno. Najbolje uspeva ako vlage ima od 70 do 80 % od poljskog vodnog kapaciteta zemljišta. Najveće zahteve prema vlazi ima u fazi cvetanja i u početku zrenja. Atmosferska suša ispod 15 % relativne vlažnosti vrlo je štetna za susam. Prevelika vlažnost u toku cvetanja izaziva bakteriozu.
Susamu najbolje odgovaraju strukturna zemljišta, odnosno aluvijalna, karbonatne smonice, černozem. Na vrlo lakim zemljištima kao što su peskuše daje vrlo slabe prinose. Nepodesna su i zaslanjena, teška, zbijena zemljišta, na kojima se lako stvara pokorica.
Biljka je kratkog dana i kratkog stadijuma jarovizacije. Rane forme susama nisu toliko osetljive na dužinu dana. Prva dva ovalna zatvorenozelena listića pojavljuju se 5 do 10 dana posle nicanja a zatim svakih 2 do 5 dana drugi parovi. Susam voli svetlost. Pupoljanje počinje 20 dana posle nicanja, a posle 20 do 25 dana javljaju se cvetovi. Cvetanje traje 35 do 50 dana. Listovi počinju opadati 60 dana od početka cvetanja, a tada dozrevaju i pucaju prve čaure.
Agrotehnika. Od stranih sorata mogu doći u obzir: Dolco, Rio, Palmento, Sadovo 1, Kubaniec 55, Taškent 122 i dr. Susam najbolje uspeva posle strnina i jednogodišnjih leguminoza. U jesen se ore na 20 do 25 cm. Prolećna obrada je detaljna na dubinu 8 do 10 cm. Za visoke prinose, susam zahteva 60 do 80 kg N, 80 do 100 kg P2O5 i 100 do 120 kg K2O. Đubrenje susama je prilikom dubokog oranja.
Setva se obavlja u drugoj polovini maja i završava se u drugoj polovini juna (druga setva), kada je zemljište zagrejano na dubini 10 cm od 15 do 18 CoC. Setva je sejalicama za kukuruz, međuredno 40 do 60 cm i u redu 10 cm, odnosno u gustini 200-250.000 biljaka/ha. Količina semena je 12 do 15 kg/ha. Dubina setve je 2 do 3 cm. Sa dva zalivanja (u početku stvaranja cvetnih pupoljaka i punog cvetanja) sa 300 do 400 m3 vode/ha, a potom izvođenja kultiviranja, može se dobiti prinos preko 1. t/ha semena.
Berba. Izvodi se kada su čaure mrke, najčešće u prvoj polovini septembra. Zbog osipanja semena iz čaura, najbolja je dvofazna berba, žetelicama i samovezačicama. Pokošene biljke u „snopovima“ se suše i u drugoj fazi vršu na prilagođenim vršalicama sa brojem obrtaja bubnja od 600 u minutu. Ovršeno seme se skladišti i čuva u džakovima sa vlagom 9 do 10 % ili se čuva u magacinima u sloju od 30 cm.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije