Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 14.09.2020. 15:00

Nemačka svinjetina zabranjena u Kini i Japanu - ko bi mogao da profitira?

Nakon potvrđenog slučaja afričke svinjske kuge, azijske zemlje zabranjuju uvoz svinjetine iz Nemačke. To je zabrinulo stočare jer su u Kini prodavali ono što nije traženo na tržištu EU poput svinjskih nogica, ušiju i repova.

Foto: Depositphotos/seagamess
  • 332
  • 16
  • 0

Nakon što je u četvrtak Nemačka potvrdila slučaj zaraze afričkom svinjskom kugom (ASK) u istočnoj Saveznoj državi Brandenburg, strahujući pri tom da će izvoz u Kinu i druge azijske zemlje biti ugrožen - to se i dogodilo.

Potvrđen prvi slučaj afričke kuge svinja u Nemačkoj

Ta zemlja je u subotu zabranila uvoz svinjetine iz Nemačke koja im je u ovoj godini isporučila oko 14% ukupnog kineskog uvoza ove vrste mesa. Portparolka nemačkog Ministarstva za hranu i poljoprivredu potvrdila je odluku o zabrani dodajući da je ministarstvo ostalo u pregovorima sa kineskom vladom po tom pitanju.

Nemačko udruženje poljoprivrednika DBV pozvalo je Vladu da svakako nastavi razgovore o ovoj odluci budući da se slučaj svinjske kuge odnosi samo na jednu saveznu državu i lokalno područje, a ne na čitavu zemlju.  

U Kini se prodaje ono što se ne proda u EU ?

Nemački izvoz svinjetine u Kinu vredan je oko milijardu evra godišnje. Nakon što je tamo proizvodnja te vrste mesa pala za oko 20%, količina uvoza iz ove zemlje povećala se duplo u prva četiri meseca ove godine i to zbog sve veće potražnje, navodi reuters

"Najveći deo prodaje u Kinu odlazi na svinjske uši, nogice i repove što se u Evropi teško prodaje. Zato nije ni čudo da je ova obustava izazvala veliku zabrinutost kod stočara", rekao je Joakim Rukvid, predsednik DBV-a.

Zabrana, koju su najavile kineska carina i ministarstvo poljoprivrede dosta dugo se i čekala s obzirom na to da Peking u takvim slučajevima odluke donosi odmah.

I Japan obustavio uvoz

Pre Kine, već u petak, i japansko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se obustavlja uvoz svinjetine i živih svinja iz ove države kojim žele da spreče širenje bolesti.

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 miliona svinja

Uvoz svinjskog mesa iz Nemačke u prošloj godini od 40.240 tona činio je 3,3% ukupnog japanskog uvoza od 1,2 miliona tona mesa. Iako ta dalekoistočna zemlja nije uvezla nijednu živu svinju u 2019., u 2018. ih je uvezla šest.

Španci i SAD zadovoljno trljaju ruke

Stručnjaci smatraju da će zabrana uvoza da poveća potražnju kod drugih glavnih dobavljača poput SAD, Španije i Brazila što će naravno da utiče i na povećanje globalne cene.

Španski sektor za proizvodnju svinja potpuno je spreman da nastavi svoj trend rasta prodaje sigurnih i kvalitetnih svinjskih proizvoda na kinesko tržište", rekao je u petak uoči zabrane Danijel de Miguel, međunarodni direktor trgovinskog tela Interporc.

Dodao je i da za razliku od ostalih evropskih zemalja, Španija poslednjih nedelja nije morala da zatvori nijedan pogon za preradu svinjetine zbog izbijanja virusa korona.

"Sjedinjene Države takođe su u dobrom položaju za isporuku više svinjskog mesa u Kinu", rekao je Džo Šuel, portparol Američke federacije za izvoz mesa.


Tagovi

Svinjska kuga ASK Nemačka Uvoz Izvoz Svinjetina Kina Japan


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li podržavate proteste ratara u Srbiji?

1105

  • 10.08.2022. - 17.08.2022.

Glasova: 1055

Da, potpuno su opravdani 95,5%

Glasova: 35

Ne, nemaju prava da se žale 3,2%

Glasova: 15

Nisam upućen/a i ne zanima me 1,4%

Pregled ankete

Pregled ankete