Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farme u Kini
  • 13.06.2020. 12:00

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 miliona svinja

Nakon što je afrička svinjska kuga opustošila farme, u Kini ih sada grade u blizini urbanih područja, iako su godinama sprovodili politiku zaštite životne sredine. Vladin prioritet je prehrambena sigurnost, a ta zemlja je i blizu otkrića vakcine za smrtonosnu bolest svinja.

Foto: Depositphotos/Suljo
  • 222
  • 18
  • 0

Najveći svetski potrošač svinjskog mesa izgradiće farme širom zemlje za oko 200 miliona svinja kako bi obnovili proizvodnju nakon što ih je opustošila epidemija afričke svinjske kuge.   

Farme koje su bile smeštene u blizini gradova suočavale su se sa velikim troškovima kako bi se sprečili problemi oticanja štetnih materija u vodu i zemljište, a to je između 2015. i 2017. godine nateralo Vladu da ih preseli što dalje od urbanih sredina.

Kina potvrdila novi slučaj afričke svinjske kuge

Svaka provincija i opština mora da osigura određenu količinu mesa

Zu Šeng, vlasnik poljoprivredne i stočarske kompanije "Sifanghong", ove godine gradi jednu od 11 farmi planiranih za periferiju Pekinga. U jednoj od njih, smeštenoj u istočnom kvartu Pingu, oko 70 km izvan samog središta grada, uzgajaće oko 60.000 svinja godišnje.

"Mi smo jedan od ključnih projekata usmerenih ka stabilizaciji zaliha mesa u Pekingu i zaštitu sredstava za život", rekao je Zu.

Proizvođač svinjetine vrhunskog kvaliteta, New Hope Liuhe takođe planira čak višespratnu farmu u Pingu za 150.000 grla godišnje. Još šest gazdinstava se obnavlja i proširuje, saopštila je pekinška opštinska vlada Reuters-u.

Kina zbog svinjetine smanjuje carine na uvoz, a na tržište stavlja državne rezerve

Kineska vlada vidi stabilizaciju zaliha svinjskog mesa kao ključnu za bezbednost snabdevanja hranom nakon što je 2019. godine porasla inflacija zbog rekordnih troškova proizvodnje. Kako bi garantovala minimalnu snabdevenost u svakoj regiji, svaka provincija i glavna opština moraju da proizvedu određenu količinu te vrste mesa.

Peking sa nešto više od 20 miliona stanovnika mora do 2022. godine da uzgoji 890.000 svinja kako bi zadovoljili desetinu svojih potreba za svinjskim mesom, a što je oko tri puta više nego što je proizvedeno prošle godine.

Jednostavniji postupci i dozvole za izgradnju farme

Kako bi ispunila te ciljeve, gradska vlast je odabrala pogodna mesta za nova poljoprivredna gazdinstva i pozvala kompanije da daju ponude za parcele, pojednostavljujući postupke koji su inače bili potrebni.

I drugi gradovi i razvijene regije rade isto. Na jugoistoku zemlje Nanjing, grad od osam miliona, gradi 12 farmi kako bi povećao proizvodnju četiri puta više nego u 2018. godini. I Zejiang, obalna provincija južno od Šangaja, želi da proizvede 50 odsto više svinja nego pre dve godine.

Porast cena zbog afričke svinjske kuge

Uzgoj svinja u blini urbanih područja delom bi preokrenuo efikasnost ranije nacionalne kampanje za zaštitu životne sredine kada je zatvoreno više od 200.000 uglavnom malih farmi u blizini vodenih površina i u naseljenim područjima. Umesto toga, Vlada je podstakla izgradnju velikih farmi u severoistočnim provincijama "Heilongjiang", "Jilin", "Liaoning" i Centralnoj Mongoliji, gde ima više zemlje i manje ljudi.

Cena svinjskog mesa skočila za 69,3% 

Svinje su nakon toga transportovane u gradske klanice kako bi se zadovoljio apetit potrošača, ali zabrana prevoza živih životinja zbog suzbijanja afričke svinjske kuge poremetila je taj poslovni model i prouzrokovala porast cena mesa.

Blizu su pronalaska vakcine za afričku svinjsku kugu

Kineska vakcina protiv afričke svinjske kuge daje dobre rezulate u ispitivanjima koja su u toku, piše xinhuanet čiji napredak prate uzgajivači svinja širom sveta budući da trenutno nema dostupnih lekova ili vakcina protiv te bolesti.

U radu objavljenom u martu, kineski istraživači Instituta za veterinarstvo u Harbinu, kažu da je vakcina koju su razvili, u laboratorijskim testovima sigurna i efikasna.

Klinička ispitivanja odobrena su u martu i ispituju se na 3.000 svinja smeštenih na tri lokacije. Do sada su se vakcinisane svinje pokazale kao zdrave, bez pobačaja i razlika u veličini legla u poređenju sa kontrolnom grupom, a nisu bile ni prenosioci virusa.


Tagovi

Svinjetina Kina Farme svinja Afrička svinjska kuga


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.