Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 18.10.2019. 11:00

Cena svinjskog mesa skočila za 69,3%

Cene svinjetine u Kini skočile su u septembru za 69,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kada se uporedi sa avgustom, cene su više za 46,7%, pokazuju podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku.

Foto: Depositphotos/Stocksolutions
  • 300
  • 36
  • 0

Nestašica svinjskog mesa u najmnnogoljudnijoj zemlji sveta, Kini, nakon epidemije afričke svinjske kuge, uzrokovala je veliki porast cena koji utiče na celokoupnu ekonomiju te zemlje. 

Naime, cene svinjetine u Kini skočile su u septembru za 69,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kada se uporedi sa avgustom, cene su više za 46,7%, pokazuju podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku. Ovaj porast cena povećao je i generalno cenu hrane u Kini za 11,2%, ubrzavajući rast cena koji je prethodnog meseca iznosio 10 odsto, piše CNBC

Shodno tome, kineski uvoz svinjskog mesa u septembru porastao je za 76%, u odnosu na godinu dana ranije. Istovremeno uvoz govedine bio je blizu mesečnog rekorda, piše Reuters prema čijim je proračunima uvezeno 166.000 tona svinjskog mesa. 

Kina je vodeći proizvođač, a onda i potrošač svinjskog mesa u svetu. Svinjsko meso je jedna od najznačajnijih namirnica kineske ishrane i njen je neizostavan deo pa je skok cena itektako negativno uticao na novčanike mnogih potrošača u ovoj, drugoj najvećoj svetskoj privredi. 

Iz tog razloga kineske vlasti povećanje snabdevenosti svinjetinom proglasile su "prioritetnim političkim zadatkom". 

"Malo je znakova da su te mere delotvorne. Svinje i dalje uginjavaju u velikom broju, a inflacija cena svinjskog mesa se ubrzava", pisali su analitičari u izveštaju prošle nedelje. 

Procenjuje se da je polovina populacije svinja u toj zemlji uginula od epidemije svinjske kuge, otkrivene pre više od godinu dana. Analitičari prognoziraju kako bi se do kraja ove godine broj svinja mogao prepoloviti. 


Tagovi

Svinjsko meso Cena Kina Afrička svinjska kuga


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.