Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 30.03.2020. 18:00

Kina potvrdila novi slučaj afričke svinjske kuge

Prisetimo se, prošle godine Kina je usmrtila gotovo milion svinja zbog ovog smrtonosnog virusa, dok je u 2017. taj broj iznosio gotovo 700 miliona.

Foto: JumpStory
  • 3.757
  • 656
  • 0

Kina je danas, 30. marta saopštila kako je potvrđen novi slučaj afričke svinjske kuge kod svinja koje su ilegalno prevezene u Unutrašnju Mongoliju, piše Reuters.

Izbijanje kuge zabeleženo je na farmi od 200 prasadi u gradu Ordosu u spomenutoj regiji, gde su uginule 92 životinje. Kina je ovoga meseca već izvestila o nekoliko novih slučajeva smrtonosne afričke svinjske kuge.

Prisetimo se, prošle je godine Kina usmrtila gotovo milion svinja zbog ovog smrtonosnog virusa, dok je u 2017. taj broj iznosio gotovo 700 miliona.

Cena svinjskog mesa skočila za 69,3%

Ne postoji sigurna i efikasna vakcina koje bi sprečilo infekciju, ni bilo šta za lečenje. Iako virus svinja nije opasan za ljude, čak i ako pojedu zaraženu svinjetinu, stopa uginuća i broj ubijenih životinja kako bi se suzbilo širenje virusa prete da unište celu svinjarsku industriju u Kini.

Prenosnici virusa divlje svinje i krpelji

Analiza epidemija bolesti pokazuje da je gotovo polovina životinja zaražena širenjem virusnog materijala na vozilima i nedezinfikovanim radnicima, a hranjenje zaraženim krmivom je na drugom mestu. Prehrana svinja sirovim krmivom u Kini je zabranjena zbog rizika od širenja bolesti, ali se termički neobrađen restoranski i kuhinjski otpad i dalje koristi na prigradskim i malim farmama. Otprilike polovina kineskih proizvođača uzgaja manje od po 500 svinja. 

Čak i ako Kina bude sposobna da zaustavi prenos virusa sa svinje na svinju, druga dva vektora mogu nastaviti prenositi bolest - divlje svinje i krpelj Ornithodoros. To su prirodni domaćini virusa afričke svinjske kuge i široko su rasprostranjeni u Kini.

Pomno nadzirati i kontrolisati virus u svakoj svinji, čoveku i proizvodu

Uz virus koji je teško iskoreniti i skoro bez dostupne vakcine, najbolji način na koji Kina može zaštititi svoju domaću industriju svinjetine od afričke svinjske kuge je pomno nadzirati i kontrolisati virus u svakoj svinji, čoveku i proizvodu koji ulazi i izlazi s farme. To bi značilo pretvaranje 26 miliona farmi svinja u Kini u pogone za biološku zaštitu, navodi Bloomberg

Nedostaje im svinjetine: Počeli da jedu meso pasa i kunića, a ukinuli i zabranu na američku živinu

Uz svinje koje su uništene na zaraženim farmama, mnoge druge su prošle godine usmrtili sami poljoprivrednici koji žele da izađu iz industrije zbog uticaja koju bolest ima na cene i poslovanje, rekla je Pan Čenjun, viši analitičar u Rabobanku.

Srpski scenario sa afričkom svinjskom kugom

Podsetimo, i srpsko svinjarstvo našlo se pred izazovima koje je postavila ova bolest od sredine prošle godine u selima oko Mladenovca do prošlog meseca ove, kada su mnoge domaće svinje eutanazirane, ne bi li se sprečilo potencijalno širenje bolesti.

Pirot: Zašto se jedan deo domaćih svinja odvodi u klanicu, a drugi zakopava?

Najveći problem nastao je u opštini Pirot, gde su leševi ubijenih svinja zakopavani u neposrednoj blizini sela Krupac, što je naročito uznemirilo meštane.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Kina Zaraza Mongolija Virus Bolest


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.