Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineska svinjetina
  • 02.01.2020. 08:00

Kina zbog svinjetine smanjuje carine na uvoz, a na tržište stavlja državne rezerve

Kina traži načine kako da osigura dovoljno svinjetine na svom tržištu za proslavu Lunarne Nove godine 25. januara 2020., što je period i najveće potrošnje mesa u toj zemlji.

Foto: Pixabay/de Free-Photos 
  • 253
  • 35
  • 0

Nakon što su cene postale rekordne, a zbog afričke svinjske kuge, populacija svinja smanjila se za 40%, Kina traži načine kako da osigura dovoljno svinjetine na svom tržištu. 

Tako vlada namerava da snizi carine na uvoz smrznute svinjetine, sa 12 na 8% za odeđenu grupu zemalja izvoznica i tako osigura snabdevenost svinjetinom i obuzda cene. Peking je pristao da započne sa uvozom svinjetine iz Argentine, a očekuje se i odobrenje za uvoz iz Brazila i Velike Britanije. Istovremeno, u promet će staviti smrznutu svinjetinu, govedinu i ovčetinu iz državnih rezervi kako bi povećali snabdevenost mesom.

Broj svinja u Kini smanjen za trećinu usled afričke kuge

Analitičari očekuju da će za svinjetinom ostati velika potražnja dok se Kina priprema za proslavu Lunarne Nove godine 25. januara 2020., što je period i najveće potrošnje mesa u toj zemlji.

Peking je već sredenom decembra izbacio više od 100.000 tona smrznute svinjetine iz državnih rezervi

Tokom januara sve do novembra 2019. godine uvoz je porastao za 57,9% odnosno, u odnosu na godinu ranije veći je za 1,7 miliona tona prenosi reuters.

Do 18. decembra maloprodajne cene svinjskog mesa bile su više nego dvostruko veće u odnosu na godinu dana ranije odnosno 748 dinara po kilogramu.

Kina ulaže 7 milijardi dolara u povećanje proizvodnje svinja

Inače, Kina ima postavljen cilj da obnovi kapacitete uzgoja svinja na normalnom nivou do 2021. godine, uprkos neprestanim epidemijama afričke svinjske kuge. Tako će veliki kineski uzgajivači svinja da udruže snage sa malim porodičnim gazdinstvima u investiciji vrednoj gotovo 50 milijardi juana (7,14 milijardi dolara) kako bi se povećala proizvodnja svinja.

Očekuje se da će saradnja da osigura godišnju proizvodnju od oko 22 miliona svinja, a uključiće i 33 hiljade siromašnih seoskih porodica, ističu u kineskom ministarstvu. 


Tagovi

Kina Svinjetina Afrička svinjska kuga Uvoz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.