Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 07.08.2021. 18:00

FAO: Žitaricama cena pala u julu, ali i dalje je skoro 30 odsto viša u odnosu na lani

FAO izveštava da je u julu zabežen pad cena osnovnih namirnica. Niže su za 1,2 odsto u odnosu na jun, ali i dalje su za 31 odsto više u odnosu na isti mesec lani.

Foto: Renata Prusina
  • 104
  • 41
  • 0

Globalne cene hrane u julu su pale za 1,2 odsto u odnosu na jun, ali su još uvek za 31 odsto skuplje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kako je izvestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) pad prošlog meseca je odraz nižih cenovnih vrednosti žitarica, mlečnih proizvoda i biljnih ulja, što je nadoknadilo rast onih za meso i šećer već drugi mesec zaredom. 

Žitarice su u odnosu na jun bile jeftinije za tri odsto, ali su i dalje skuplje za 29,6 odsto u odnosu na isto razdoblje lani. Kako je objavio FAO, međunarodne cene za kukuruz pale su za šest odsto zbog boljih prinosa od ranije predviđenih u Argentini kao i poboljšanih izgleda za proizvodnju u SAD-u. Otkazane narudžbe iz Kine takođe su uticale na kotacije kukuruza. Međutim, cene su dobile određenu podršku i zbog konstantne zabrinutosti oko stanja useva u Brazilu, gde je vršidba znatno zaostala za prošlogodišnjim tempom, a one visoke domaće podstakle su poljoprivrednike da usmere prodaju na domaća tržišta.

Izvozne za ječam pale su za 6,4 odsto, a sirka 5,3 odsto zbog slabe uvozne potražnje. Jeftiniji je i pirinač. Nasuprot tome, one za pšenicu su porasle za 1,8 odsto u julu i tako dosegle najviši nivo još od sredine 2014. godine. Podstaknute su stalnom zabrinutošću zbog loših uslova u Severnoj Americi gde je uporna suša ometala prinose ozime pšenice u Kanadi te jare u SAD-u. S druge strane, jaka kiša ugrozila je izglede useva u delovima Evrope, dok su rani prinosi u Ruskoj Federaciji bili nešto niži od očekivanog. Na južnoj hemisferi, izgledi za proizvodnju ostali su povoljni u Argentini i Australiji.

Što se tiče biljnih ulja, ona su prema FAO-u jeftinije za 1,4 odsto i koštaju manje nego poslednjih pet meseci. Rezultat je to niže cene sojinog, repičinog i suncokretovog ulja koja nadoknađuje onu višu za palmino ulje. Njene međunarodne kotacije su se oporavile u julu, potkrepljene nižom proizvodnjom od očekivane u velikim zemljama proizvođačima usled nedostatka radne snage, prvenstveno u Maleziji. Nasuprot tome, cene sojinog ulja oslabile su u julu, pod velikim pritiskom mešanja biodizela u Argentini. U međuvremenu su se takođe smanjile i one za repičino i suncokretovo, što odražava potisnutu globalnu uvoznu potražnju i potencijalne rekordne zalihe za sezonu 2021/22.

Pale jedino cene svinjetine, a šećera neprestano rastu

Mleko je u julu pojeftinilo za 2,8 odsto u odnosu na junu, što je pad vrednosti drugi mesec zaredom, nakon 12 meseci neprestanog povećanja. Međutim, za 14,5 odsto je skuplje od istog razdoblja 2020. godine. Prošlog meseca pale su međunarodne kotacije za sve mlečne proizvode, pri čemu je najveći pad zabeležio obrano mleko u prahu, a sliede ga maslac, punomasno mleko u prahu i sir, što uglavnom odražava smanjenu uvoznu potražnju.

Što se tiče mesa, ono je prema FAO-u skuplje za 19,6 odsto u odnosu na lani. U julu su najviše porasle kotacije za meso živine, a cene su potkrijepljene povećanim uvozom iz istočne Azije usred ograničenog proširenja proizvodnje u nekim regijama, dok su se za ovčje meso povećale zbog velikog uvoza i sezonskog smanjenja zaliha iz Okeanije. I one za govedinu su porasle, što odražava zatezanje globalnih tržišta zbog smanjene snabdevenosti iz velikih proizvodnih regija i nastavljenog visokog uvoza, posebno iz Kine. S druge strane, svinjskog mesa košta manje nakon pada uvoza iz Kine, bez obzira na ograničene zalihe iz Nemačke zbog širenja afričke svinjske kuge na nekim farmama svinja.

I šećer je skuplji za 1,7 odsto u odnosu na jun, što predstavlja četvrto uzastopno mesečno povećanje i najviši nivo od marta 2017. Rast međunarodnih kotacija uglavnom je povezan sa uticajem nedavnih mrazeva u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku ove namirnice, na koji su već negativno uticali dugotrajni sušni vremenski uslovi. Takođe, nedavni rast cena sirove nafte i aprecijacija brazilskog reala prema američkom dolaru pružili su dodatnu podršku svetskim kotacijama šećera. Isto tako, zbog viših cenovnih vrednosti energije, brazilski proizvođači su se usredsredili na proizvodnju etanola.


Tagovi

FAO Cene hrane Indeks cena Jul Osnovne namirnice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.