Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pršuta
  • 15.11.2021. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Mačkat

Goveđu pršutu dobro usoliti i nadimiti - koliko traje ceo proces?

Za goveđu pršutu najvažnije je da goveče bude staro od četiri do pet godina, da se drži u salamuri do 15 dana, a potom suši još oko tri sedmice.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 1.308
  • 60
  • 0

U proizvodnji pršute najvažnija je tradicija, koja je nepromenjena decenijama, klima, geografski položaj, trava i vetrovi. Ali, ne beži se i od modernih tehnoloških procesa, koji su u spoju starog i novog doveli ovaj delikates do savršenog ukusa. Sve to opredelilo je da zlatiborsko selo Mačkat bude prestonica ovih suvomesnatih proizvoda.  

Među decenijskim proizvođačima pršute u zlatiborskom kraju je porodica Radomira Šopalovića. U ovom domaćinstvu već četiri generacije se bave ovim poslom. Najstariji je Milojko Šopalović, koji preko pola veka samostalno proizvodi pršutu. Kaže da je ovaj posao naučio od svog oca Rada.

"Otac je bio jako strog i ako nešto ne pogodim kako treba, onda teško meni. Imao je dosta dece i mi smo morali da čuvamo koze i ovce, da se brinemo o junadima. Svi smo sve zajedno radili. Nekada se pršuta proizvodila od Mitrovdana do Đurđevdana, jer tada nije bilo zamrzivača. Kada zaladi tada se radi", priseća se deda Milojko.

Dobro usoliti i sušiti na bukovom drvetu

On kaže da je u tom procesu proizvodnje pršute sve bitno.

"Bitno je da se dobro usoli, da se izapere, da se suši na dobrom suvom bukovom drvetu. I danas se držimo tog recepta. Sve se isto radi, samo što se sada mnogo više radi", kaže deda Milojko i dodao je da je nekada pršutu nosio na leđima pa na voz i onda se nosi na prodaju u Prijepolje, Priboj, Brodarevo, Valjevo, Novi Sad...

Danas glavni posao vodi sin Radomir Rade Šopalović, koji je dobitnik više priznanja na čuvenoj Pršutijadi u Mačkatu.

Šopalovići poznati su po dobroj pršuti, o čemu svedoče mnoge nagrade

"Mi sve radimo sami, od hrane za stoku, stoku, imamo svoju klanicu, proizvodimo i prodajemo. I svi radimo u porodici, od najstarijih do najmlađih. U ovoj porodici prerada mesa i proizvodnja tradicionalnih suvomesnatih proizvoda je počela 1888. godine. Znanje i umeće u proizvodnji ovih specijaliteta prenosi se generacijama sa oca i sina, tako je do današnjih dana sačuvana tradicija, koja je unapređena modernim tehnološkim procesima i prilagođavanjem strogim standardima u bezbednosti proizvodnje hrane", kaže Radomir i dodao je da mu u poslu dosta pomaže sin Nikola.

Sušenje traje oko tri nedelje, dozrevanje oko 15 dana

Za dobru goveđu pršutu najbolje je koristiti goveda stara od četiri do pet godina. Najvažnije u procesu proizvodnje je da meso bude sveže, odnosno da se kolje živa stoka. 

"Proces proizvodnje goveđe pršute traje minimalno 45 dana. Sveže meso prvo ide u proces obrade. Onda dolazi salamurenje koje traje od 10 do 15 dana. U toku salamurenja meso mora da se nekoliko puta presloži. Osoljavanje se radi par sati, a onda dolazi rad na rasoljavanju. Veoma važan, a možda i najbitniji deo u proizvodnji pršute je sušenje i dimljenje pršute. Za dimljenje je najbolje suvo bukovo drvo. Taj proces traje oko tri nedelje. Posle ide dozrevanje, koje može da traje oko 15 dana, zavisno od komada", objasnio je Rade.

Proces proizvodnje goveđe pršute traje minimalno 45 dana

Karakteristika goveđe pršute je što ima najtamniju boju od svih pršuta, ali ne bi smela da ima mnogo tamnu boju. Takođe, ne bi smela da ima omotač, da je preslana, ali da mora da ima ukus dima.

Domaćinstvo Rada Šopalovića proizvodi pored goveđe i svinjsku i ovčiju pršutu, suvi vrat, slanimu, suva rebra, stelju, duvan čvarke, razne vrste kobasica, pihtije, kvavurmu i drugo.

"Za proizvodnju dobre svinjske pršute potrebne su dobre svinje, da se meso dobro usoli i rasoli, i lagana vatra na bukovom drvetu", dodao je Rade.

Goveđa i svinjska pršuta, i slanina prvi put su izlagani 1889. godine na svetskoj poljoprivrednoj izložbi u Parizu.


Foto prilog


Tagovi

Goveđa pršuta Svinjska pršuta Mačkat Radomir Šopalović Salamurenje Tradicija


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/