Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza nutricionista
  • 29.07.2025. 14:00

Jagode sadrže više vitamina C nego narandža?

Iako su narandže decenijama važile za simbol zdravog unosa ovog vitamina, jagode ne samo da mogu parirati agrumima, nego ih u nekim slučajevima i nadmašuju? Evo šta kažu stručnjaci

Jagode sadrže više vitamina C nego narandža?
Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
64
9
0

Na internetu se neretko rasplamsa rasprava u vezi sa tim koje voće sadrži više vitamina C, narandža ili jagoda? Iako su narandže decenijama važile za simbol zdravog unosa ovog vitamina, nutricionisti ističu da jagode ne samo da mogu parirati agrumima, nego ih u nekim slučajevima i nadmašuju, objavio je Tportal.

foodfacts

Da li je ovo istina, proverio je portal foodfacts.

"Istina je, jagode često sadrže više vitamina C od narandže", kaže nutricionista Nenad Bratković, mag. nutr. i sportski dijetetičar, objašnjavajući kako osam srednje velikih jagoda sadrži više ovog vitamina nego jedna prosečna narandža. Na 100 grama, kaže on, jagode sadrže između 60 i 85 mg vitamina C, dok je to kod narandže najčešće između 50 i 60 mg.

Sličan stav deli i Jasmina Hasanović, magistar nutricionizma, koja naglašava da količina vitamina C u voću varira zavisno od sorte, načina uzgoja i svežine, ali da se generalno smatra kako obe voćke osiguravaju dovoljnu dnevnu količinu tog ključnog nutrijenta. Prema njenim rečima, jedna porcija narandže ili šaka jagoda zadovoljava dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminom C.

Nutritivni, ali i zdravstveni benefiti

Ipak, vitamin C nije jedina blagodet koju jagode donose. Hasanovićeva se poziva na naučne radove koji potvrđuju niz pozitivnih efekata konzumacije ovog bobičastog voća.

Jagode imaju više vitamina C nego naranče?
Jagode su prava nutritivna bomba, kaže Jasmina Hasanović (Foto: J. Hasanović)

"Jagode imaju snažna antioksidativna svojstva zahvaljujući bogatstvu polifenola, vitamina C i drugih bioaktivnih materija. Redovnom konzumacijom možemo smanjiti upalne procese u organizmu, zaštititi srce i krvne sudove, regulisati šećer u krvi i podržati funkciju imunog sistema", ističe.

Bratković takođe potvrđuje te nalaze, dodajući da su jagode posebno korisne za zdravlje kože jer podstiču proizvodnju kolagena i štite je od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem. Poziva se i na studiju sa Univerziteta u Nevadi, koja je pokazala da konzumacija osam jagoda dnevno može poboljšati kardiometaboličke pokazatelje i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Kad je reč o nutritivnoj vrednosti, Hasanović ističe da 100 grama jagoda sadrži svega 32 kalorije, uz visok procenat vode, vlakana i vitamina C. "Jagode su bogate kalijumom, kalcijumom i gvožđem, sa niskim procentom šećera i gotovo bez masti, prava nutritivna bomba u malom voću", dodaje naša sagovornica.

Nenad Bratković upozorava da iako su jagode nutritivno bogate, nisu dodaci ishrani već prava, celovita hrana. "Idealne su za mnoge prehrambene strategije, od dijabetičara do sportista. Ne uzrokuju skokove šećera u krvi, a njihova vlakna i antioksidansi pomažu zdravlju probave i krvnih sudova", kaže.

Najviše C vitamina imaju šumske jagode

Iako oba sagovornika jagode stavljaju visoko na lestvici nutritivno vrednog voća, upozoravaju na jednu važnu činjenicu - pesticide. Jasmina Hasanović napominje da su često pri vrhu liste voća sa najvišim nivoima ostataka pesticida, što je zabrinjavajuće posebno za trudnice i decu.

Aktivni ugalj uklanja pesticide sa prehrambenih proizvoda?

"Preporuka je da se biraju ekološki gajene ili ih barem temeljno treba oprati pod mlazom vode", kaže.

Jagode imaju više vitamina C nego naranče?
Jagode se s apunim pravom svrstavaju među top pet najzdravijih voćki (Foto: Shutterstock/John_Silver)

Bratković dodaje da su šumske jagode, ako su netretirane, možda i najzdravija varijanta jer sadrže više vitamina C nego i limun i narandža. "Jagode se, uz borovnice i šumske jagode, ubrajaju među voće najbogatije antioksidansima i sa najmanjom količinom prirodno prisutnih šećera, što ih čini odličnim izborom čak i za osobe koje paze na unos ugljenih hidrata".

Prema mišljenju oba stručnjaka, jagode se sa punim pravom svrstavaju među top pet najzdravijih voćki, zahvaljujući bogatom hemijskom sastavu, snažnim protivupalnim svojstvima i izuzetno pozitivnom efektu na zdravlje organizma. Iako su narandže dugo smatrane glavnim izvorom vitamina C, stručnjaci ističu da jagode ne samo da im mogu parirati, već ih često i nadmašuju u količini tog važnog nutrijenta.

Osim visokog procenta vitamina C, jagode se izdvajaju i po snažnim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima, niskoj kalorijskoj vrednosti i bogatstvu vlakana, minerala i bioaktivnih materija. U svakom slučaju, tvrdnja da sadrže više vitamina C od naranže je tačna, što su potvrdila oba naša sagovornika.


Tagovi

Jagode Vitamin C Nenad Bratković Jasmina Hasanović Narandže


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.


Partner

FoodFacts

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/