Pretraživanje tekstova
Grčki sir Arseniko Naxou većinom se pravi od ovčjeg mleka, a nekada i u kombinaciji s kozjim. Ima čvrstu, blago masnu teksturu te slano-slatki, pikantan i oštar ukus i aromu.
Grčki sirevi su među najboljima na svetu, a mnoge su vrste dobile zaštićenu oznaku EU sastava kvaliteta. Ovih im se dana pridružio i sir naziva Arseniko Naxou kom je Evropska komisija odobrila zahtev za upis u registar zaštićenih oznaka porekla (ZOI).
Područje proizvodnje ovog sira je grčko ostrvo Naksos (Naxos), najveće ostrvo na Kikladi, a poznat je po crno-belim kravama od čijeg se mleka izrađuju mnogi ukusni mlečni proizvodi. Zanimljivo je da su kikladska ostrva pre otprilike pet vekova bili jedino ostvro u Grčkoj na kojem su se uzgajale mlečne krave, što objašnjava zašto Naksos ima tako dugu tradiciju u proizvodnji sira. Ostvro je i danas jako poznato po stočarstvu, a zbog pretežno planinskog područja, uzgoj koza i ovaca je vrlo popularan.
Arseniko na grčkom jeziku znači "muško", a sir je tako nazvan zbog svog moćnog ukusa i visokog nivoa kalcijuma. Većinom se pravi od ovčjeg mleka, ali nekada i u kombinaciji s kozjim. Ima čvrstu, blago masnu teksturu te slano-slatki, pikantan ukus i oštru aromu što ipak zavisi od razdoblja proizvodnje sira, klimatskih uslova regije i sastava vegetacije.
Mleko se zagreva i koagulira i stavlja u kalupe. Nakon ceđenja i postizanja određene konzistencije, maže se maslinovim uljem i ostavlja na zrenje. Položaj mu se menja svaka tri dana i premazuje uljem. Nakon šest meseci, sir je spreman za konzumaciju, a poznavaoci kažu kako ga je najbolje poslužiti s vinom, u salatama ili naribanog na testeninu. Okruglog je oblika i u prodavnicama ćete ga lako prepoznati po gruboj, tamno smeđoj boji i crnim rubovima od parafina.
Većina sireva manje ili više proizvodi se istim starim tehnikama. Grčka ima preko 100 vrsta sira, a većinu proizvode lokalna mala porodična gazdinstva. Grčki proizvođači većinom koriste kozje i ovčje mleko umesto kravljeg kojeg praktikuju mnoge druge zemlje, pa je možda i to tajna najfinijih i najcenjenijih sireva u svetu.
Feta sir su jeli Homer i Aleksandar Veliki, a ukusu je doprinelo 6.000 različitih vrsta biljaka
Naravno, kada kažemo grčki sir, svima je prva asocijacija feta, ipak, iako je najpoznatiji, na otoku se može naći dosta zanimljivih i ukusnih vrsta. Graviera je najkvalitetniji sir Naksosa, zatim Metsovone, Kasseri, Anthotiro, Galotiri i još brojni drugi. Sirevi mogu biti meki, polutvrdi, tvrdi, slatkog, slanog ili pikantnog ukusa te potpuno sveži.
Tagovi
Grčka Naksos Arseniko Naxou Zaštita Oznaka porekla Sir Paški sir
Autorka
Više [+]
Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Ja... Više [+]
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Jabugo, zaštićen oznakom geografskog porekla, dok se najskuplji pršut na svetu, Manchado de Jabugo, proizvodi upravo ovde. Kilogram košta čak 4.840 evra, a suši se sedam godina. Naziv potiče od retke rase svinje Manchado de Jabugo. Ova vrsta je bila gotovo izumrla, ali su je lokalni farmeri sačuvali i ponovo oživeli. Svinje žive slobodno u hrastovim šumama, a njihov prirodan način ishrane i uzgoja presudan je za specifičan ukus ovog delikatesa. #prsut