Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita porekla
  • 02.02.2020. 15:00

Još jedan sir zaštićen oznakom porekla

Grčki sir Arseniko Naxou većinom se pravi od ovčjeg mleka, a nekada i u kombinaciji s kozjim. Ima čvrstu, blago masnu teksturu te slano-slatki, pikantan i oštar ukus i aromu.

Foto: European Commission
  • 176
  • 22
  • 0

Grčki sirevi su među najboljima na svetu, a mnoge su vrste dobile zaštićenu oznaku EU sastava kvaliteta. Ovih im se dana pridružio i sir naziva Arseniko Naxou kom je Evropska komisija odobrila zahtev za upis u registar zaštićenih oznaka porekla (ZOI).

Područje proizvodnje ovog sira je grčko ostrvo Naksos (Naxos), najveće ostrvo na Kikladi, a poznat je po crno-belim kravama od čijeg se mleka izrađuju mnogi ukusni mlečni proizvodi.  Zanimljivo je da su kikladska ostrva pre otprilike pet vekova bili jedino ostvro u Grčkoj na kojem su se uzgajale mlečne krave, što objašnjava zašto Naksos ima tako dugu tradiciju u proizvodnji sira. Ostvro je i danas jako poznato po stočarstvu, a zbog pretežno planinskog područja, uzgoj koza i ovaca je vrlo popularan.

Pravi se od ovčjeg mleka i ima pikantan ukus

Arseniko na grčkom jeziku znači "muško", a sir je tako nazvan zbog svog moćnog ukusa i visokog nivoa kalcijuma. Većinom se pravi od ovčjeg mleka, ali nekada i u kombinaciji s kozjim. Ima čvrstu, blago masnu teksturu te slano-slatki, pikantan ukus i oštru aromu što ipak zavisi od razdoblja proizvodnje sira, klimatskih uslova regije i sastava vegetacije. 

Mleko se zagreva i koagulira i stavlja u kalupe. Nakon ceđenja i postizanja određene konzistencije, maže se maslinovim uljem i ostavlja na zrenje. Položaj mu se menja svaka tri dana i premazuje uljem. Nakon šest meseci, sir je spreman za konzumaciju, a poznavaoci kažu kako ga je najbolje poslužiti s vinom, u salatama ili naribanog na testeninu. Okruglog je oblika i u prodavnicama ćete ga lako prepoznati po gruboj, tamno smeđoj boji i crnim rubovima od parafina.

Tradicionalni sirevi grčkog kraja

Većina sireva manje ili više proizvodi se istim starim tehnikama. Grčka ima preko 100 vrsta sira, a većinu proizvode lokalna mala porodična gazdinstva. Grčki proizvođači većinom koriste kozje i ovčje mleko umesto kravljeg kojeg praktikuju mnoge druge zemlje, pa je možda i to tajna najfinijih i najcenjenijih sireva u svetu. 

Feta sir su jeli Homer i Aleksandar Veliki, a ukusu je doprinelo 6.000 različitih vrsta biljaka

Naravno, kada kažemo grčki sir, svima je prva asocijacija feta, ipak, iako je najpoznatiji, na otoku se može naći dosta zanimljivih i ukusnih vrsta. Graviera je najkvalitetniji sir Naksosa, zatim Metsovone, Kasseri, Anthotiro, Galotiri i još brojni drugi. Sirevi mogu biti meki, polutvrdi, tvrdi, slatkog, slanog ili pikantnog ukusa te potpuno sveži.


Tagovi

Grčka Naksos Arseniko Naxou Zaštita Oznaka porekla Sir Paški sir


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.